Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Belediyeler SGK borçlarını ödesin' çağrısı yapmıştı: Bakanlık düğmeye bastı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özel’e yönelik, “Belediyeleriniz SGK’ya olan birikmiş borçlarını ödesin” sözlerinin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı harekete geçti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) toplam prim borcunun 96 milyar lirayı bulduğunu belirterek, "Bu noktada yapılması gereken neyse, usulüne uygun şekilde duruma müdahale edilmesi gerekiyor. SGK'ya olan prim borçlarının bir an önce tahsil edilmesi gerekiyor" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Temmuz’da partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) yönetimindeki belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) olan borçlarının ödenmesi gerektiğini söyledi.

Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e seslenerek, “Emeklilere faydanız dokunsun istiyorsanız talimat verin, belediyeleriniz SGK’ye olan birikmiş borçlarını ödesin. Şu anda belediyelerin borçlarıyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığımız tahsiline kaynağında başlayacaktır. Öyle 25 kuruşa simit yok” diye konuştu.

Erdoğan’ın sözleri sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı harekete geçti.

Bakan Işıkhan, SGK'nın 85 milyon vatandaşın hastane, ilaç ve diğer tedavi harcamalarını karşılayıp, 16 milyon emeklinin aylık ve bayram ikramiyelerini ödediğini anımsattı.

'Parti farkı gözetmeksizin borç bildirimlerini gönderdik'

Harcama ve ödemelerin yapılabilmesinin, SGK'nın ana gelir kaynağı olan sigorta primlerinin düzenli ve eksiksiz toplanmasına bağlı olduğuna işaret eden Işıkhan, şunları kaydetti:

"Borcun yüzde 80'i belediye şirketlerine ait"

Tüm uyarıların ardından SGK'nın, kanunun öngördüğü şekilde alacaklarını tahsil etmesi gerektiğini vurgulayan Işıkhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Arzumuz, tahsilat sürecini sorunsuz şekilde yönetmek"

Işıkhan, bakanlık olarak emeğin korunmasının yanında emek sömürüsüne engel olmak için de çalıştıklarını dile getirerek, "Amacımız, SGK'ye olan prim borçlarını tahsil ederek, kayıt dışı ile mücadele ederek ve istihdamı artırarak SGK'nin prim gelirlerini artırmaktır, emeklilerimiz başta olmak üzere vatandaşlarımıza daha iyi imkanlarla hizmet vermektir. Bizler sosyal güvenlik gibi devlet ve millet için hayati önem taşıyan toplumsal bir temel ihtiyacın hem ihyası hem de sürdürülebilirliği için çalışıyoruz." diye konuştu.

"Sosyal güvenlik sistemimizi korumak ortak sorumluluğumuz"

Sosyal güvenlik sisteminin önemine değinen Işıkhan, şunları söyledi:

ÖZGÜN
Cumhurbaşkanı Erdoğan sokak hayvanları yasası konusunda net konuştu: Başıboş köpek yasası geri çekilecek mi?

EKONOMİ
SGK bütçesinin üçte ikisi emekliye

ÖZGÜN
Emeklilikte kadın-erkek yaş çemberi oluştu: SGK 48-49-50 yaşında EYT'siz emeklilik tablosu

ÖZGÜN
24,73’LÜK ZAM HESAPLARA YATTI: SGK 4A, 4B, 4C Temmuz 2024 maaş takvimi açıklandı!