Çocukların psikolojisi size bağlı: Veliler için 11 altın öneri, yetişkinler ne yapmalı?

MEB, salgın nedeniyle kaygı yaşayan öğrenci ve velilere yönelik psikosoyal destek rehberi hazırladı. Rehberde, “Zorlu durumlar karşısında yetişkinler gibi stres, endişe, korku yaşayan çocukların daha iyi hissetmeleri, çoğu zaman çevrelerindeki yetişkinlere bağlıdır” ve “Aileler, doğru kaynaklardan bilgi almalı, çocuklara güven vermeli, model olmalı” gibi öneriler yer aldı.

Haber Merkezi
Fotoğraf: Arşiv

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), psikososyal destek hizmetleri kapsamında, koronavirüs salgını süresince psikolojik sağlamlığı korumak amacıyla “Aileler İçin Çocuklara Yardım Rehberi” ile “Yetişkinler İçin Bilgilendirme Rehberi” yayımlandı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, uzaktan eğitim süreci devam ederken diğer taraftan öğrencilerin ve velilerin bu zorlu süreçte sürekli yanlarında olmak için psikososyal destekleri de birer birer devreye soktuklarını söyledi. YENİ DESTEKLER DE GELECEK Selçuk, şu bilgileri verdi: “Özel Eğitim ve Rehberlik Genel Müdürlüğümüz, bu kapsamda öğrencilerimiz ve velilerimize yönelik salgının yarattığı kaygıyı normalleştirmelerine destek olabilmek için iki ayrı kılavuz hazırladı. Psikolojik travmalar konusunda uzman bir akademisyen grupla çalışan Genel Müdürlüğümüz kılavuzları tamamlayarak internet üzerinden yayımladılar. Bundan sonra yeni desteklerle ailelerimizi sürekli destekleyeceğiz.”

KILAVUZ BAKANLIĞIN SİTESİNDE

Bakanlığın internet sitesinden yayımlanan “Salgın Hastalık Dönemlerinde Psikolojik Sağlamlığımızı Korumak İçin Aileler İçin Çocuklara Yardım Rehberi”ne göre, salgın nedeniyle çocukların panik ve korku yaşamasının oldukça olağan olduğu vurgulandı. MEB’in rehberinde, zorlu yaşam olayları karşısında 5 yaş altı çocukların ebeveynlerin yanından hiç ayrılmak istememe, sürekli ağlama ya da ağlamaklı olma, huzursuz, huysuz ve sinirli olma, karın ağrısı ya da baş ağrısı gibi ortak stres tepkileri verebileceği aktarılarak, çocukların kendilerini daha iyi hissetmelerinin çoğu zaman çevrelerindeki yetişkinlere bağlı olduğu vurgulandı. Rehberde, 6-11 yaş arasındaki çocuklarda zorlu durumlar karşısında dikkatini toplayamama, aşırı alıngan, sinirli ya da kavgacı olma, herkesten uzaklaşma, içine kapanma, kabus görme, uyumak istememe ya da uyku problemleri, 12-18 yaş arasındaki çocuklarda ise bunların yanında salgın hastalığı hatırlatıcı ortamlardan kaçma, aşırı alıngan ya da öfke gibi durumlar görülebileceğine işaret edildi.

Veliler için 11 altın öneri

Yetişkinler ne yapmalı?

DÜNYA
ABD'de sağlık sigortası olmadığı için tedavi edilmeyen 17 yaşındaki genç koronavirüs nedeniyle öldü