Cilt kanserinden koruyor

Türkiye''den ihraç edilen haşemalar, Müslüman olmayan ABD ve İngiliz kadınların da radarına girdi. Cilt kanserinden korkan ya da bronzlaşmak istemeyen kadınlar haşema türü ürünler satın almaya başladı.

Hamide Hangül
Cilt kanserinden koruyor

Mütediyyen bayanların denize girerker kullandıkları tesettür kıyafetleri Amerika, Avrupa ve Uzakdoğulu kadınların da ilgisini çekmeye başladı. Cilt kanserinden korkan veya bronzlaşmak istemeyen kadınlar, tesettür deniz kıyafetlerini satın almaya başladı. Türkiye''de ürettikleri hameşa markasını

45 ülkeye gönderdiklerini söyleyen Haşema Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şahin, ağırlıklı olarak ABD, Kanada, Japonya, Katar, Almanya, İngiltere, Dubai, Tunus, Fas, Brezilya''ya satış yaptıklarını açıkladı. Şahin, bu yıl ilk defa İspanya''nın ürün istediğini ve bu ülkeye de ihracat yapacaklarını söyledi.

PAZARI 200 BİN ADET

Türkiye''de tesettür deniz kıyafetleri pazarında yıllık satışların yaklaşık 150-200 bin adet arasında olduğunu söyleyen Şahin, havuz modellerinin ise 100 bin civarında pazarının bulunduğunu kaydetti. Şahin, yüzde 40 olan pazar paylarını her yıl arttırdıklarını dile getirdi.

BRONZLAŞTIRICI HAŞEMA YOLDA

Şahin, ''Bizim Almanya''daki müşterimiz, orada Hristiyanlar''a da ürünlerinden halka sattıklarını ifade ediyorlar. Özellikle Almanya''da daha önce Müslüman veliler çocuklarını yüzmeye göndermek istemiyordu. Bikini veya şort ile yüzme zorunluluğu olduğu için. Şimdi okul müdürleri, ''haşema diye bir şey var, ondan alın onunla gönderin'' demeye başladılar'' diye konuştu.

Kendilerine gelen talepleri değerlendirdiklerini söyleyen Şahin, özellikle haşema''da çabuk kuruma özelliği istediklerini, bunun yanı sıra bronzlaştırmasını da istediklerini söyledi. Bronzlaştırıcı haşema için çalışmalara başladıklarını açıklayan Şahin, önümüzdeki yıla bunu yetiştirmeye çalışacaklarını bildirdi. Şahin, kumaş ithalatında alınan yüzde 40 vergi yükünün üreticinin belini büktüğünü kaydetti.