CHP’de centilmenlik protokolü: Söz, kriz çıkarmayız

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, tüzük kurultayından sonra Ekrem İmamoğlu ile Mansur Yavaş arasında büyüyen adaylık savaşını yatıştırmak için çareyi “centilmenlik protokolü” yapmakta buldu. Özel iki isimden “adaylıklarını gündeme getirmeme ve partiyi germeme” sözü aldı. Protokolün ne kadar işe yarayacağını zaman gösterecek.

Uğur Duyan
Arşiv

CHP'de eylül ayındaki Tüzük Kurultayı sonrasında başlayan krizleri bitirmek isteyen Genel Başkan Özgür Özel, ‘huzur’ için devreye girdi. Cumhurbaşkanı adaylığı için karşı karşıya gelen Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu arasındaki gerilimin partiye zarar vermesinden endişe eden Özel, iki isim arasında ‘centilmenlik protokolü’ yaptı. ‘Sözlü protokole’ göre, Yavaş da İmamoğlu da ‘cumhurbaşkanı adaylığı’ tartışmalara girmeksizin, süreci sükûnet içinde götürecek.

İMAMOĞLU ‘MIŞ GİBİ’ YAPIYOR

CHP kaynaklarına göre bu protokol için Özel, iki isimle de görüştü. Ekrem İmamoğlu ile telefonda konuşan Özel, Mansur Yavaş’la ise Genel Merkez’de bir araya geldi. Özel, iki başkandan ‘Cumhurbaşkanı adaylıklarını gündeme getirmemelerini’ ve ‘Parti içindeki gerilimleri körüklememelerini’ talep etti ve söz aldı. Özel'in bu isteğini ilk kabul eden Yavaş oldu. Şimdilik ‘protokole uyan taraf olma’ kararı alan İmamoğlu, bir yandan da parti içindeki uzantılarıyla ‘adaylığını sıcak tutama çabasını’ sürdürüyor.

YAVAŞ İLE DAHA SIK GÖRÜŞECEK

Öte yandan İmamoğlu'nun artık Ankara'ya daha sık geleceği ve ziyaretlerinde Yavaş ve Özel ile görüşmeye özen göstereceği ifade edildi. İmamoğlu, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) toplantıları için geldiği başkentte Genel Merkez'e uğrasa bile Özel ile görüşmeden direkt Kavaklıdere'deki TBB binasına geçmesi dikkat çekmişti. İmamoğlu bugün de gazetelerin Ankara temsilcileri başkentte bir araya gelecek. İBB Başkanı bu görüşmenin ardından Yavaş'la buluşacak.

Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu

O hakarete soruşturma

Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında resen soruşturma başlatıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 18 Ekim'de yaptığı “Sırtından hançerlenmenin öfkesini sosyal medyadan sürekli birilerine hakaret ederek çıkarmaya çalışanlara sadece acıyarak bakıyoruz. Onlar ne yaparlarsa yapsınlar, eski Türkiye'nin unutulmaya yüz tutmuş kötü hatıraları olarak anılmaktan kurtulamayacaklar” paylaşımını alıntılayan Kılıçdaroğlu için harekete geçti. Savcılık, paylaşımında “Yüreğime çok ağır geliyor, acımı dile getirebilmek için kullanacağım cümle; en hafif tabiri ile: ‘Allah b.lanı versin!’ Ülke yangın yeri, can havlindeyiz; sen hala çıkmış ‘hançer’ diyorsun. Seninle mücadele etmeyenin de Allah b.lasını versin” diyen Kılıçdaroğlu’nun sözlerini inceledi. İfadelerin “Cumhurbaşkanına alenen hakaret” suçunu oluşturabile-ceğini değerlendiren savcılık, Kılıçdaroğlu hakkında resen soruşturma başlattı.

Lübnan tezkeresi Genel Kurul’da