Çankaya’da üçlü zirve

Başbakan Yıldırım, CHP ve MHP liderleriyle 15 Temmuz darbe girişiminden sonra 4. kez biraraya geldi. Üç saat süren görüşmede, liderlere, terörle mücdaele ve FETÖ ile mücadelede gelinen süreç hakkında bilgi verildi. Mini anayasa paketinin değerlendirildiği zirvede, “HDP, PKK ile arasına net mesafe koymalı” denildi.

Yeni Şafak Ayfer Mallı

15 Temmuz darbe girişiminin ardından 7 Ağustos'ta Yenikapı'da Demokrasi ve Şehitler mitinginde milyonlara seslenen 3 lider, 14 gün sonra yeniden buluştu.

Darbe kalkışmasının ardından yaptığı konuşmalarda, “Bu tarihi birlikteliği gözümüz gibi koruyacağız” diyen Başbakan Binali Yıldırım, dün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi Başbakanlık Resmi Konutu'nda ağırladı. Başbakanlık Konutu'na önce Bahçeli, ardından Kılıçdaroğlu geldi. Yıldırım iki lideri de konutun kapısında karşıladı.

ÜÇ SAAT SÜRDÜ

Üç saat süren üçlü görüşmede, darbe girişiminin ardından sık sık muhalefetle bilgi paylaşımında bulunma kararı alan Yıldırım'ın bugüne kadar atılan adımlar ve çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) konusunda bilgi verdiği kaydedildi. Toplantıda muhalefet liderlerinin de KHK'lar çerçevesinde yapılan düzenlemeler doğrultusunda FETÖ operasyonu konusunda özellikle görevden alınan ve ilişiği kesilen kamu çalışanları konusundaki endişelerini dile getirdiği kaydedildi.

GÜNDEM
Albaylar için toplanıyor

HDP'YE “NET DURUŞ” VURGUSU

Yıldırım'ın, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile yapılan mücadelenin seyri ve atılan adımlar hakkında liderlere bilgi verdiği görüşmede, Gaziantep'teki terör saldırısı ile PKK ve maşalarının 15 Temmuz'dan sonra başlattıkları saldırılar ele alındı. HDP'nin adının terör örgütüyle beraber anılmaması için PKK terör örgütüne karşı net tavır alması gerektiğine vurgu yapıldı. Muhalefet liderlerinin ise terörle mücadelede yazılı açıklamalarla verdikleri desteği sözlü olarak yinelediği öğrenildi. Ayrıca Irak ve Suriye'deki gelişmeler de görüşmede ele alındı.

MİNİ ANAYASA MASADA

Mini anayasa paketi görüşmenin bir diğer gündem başlığı oldu. Zirvede 3 lider, komisyon çalışmalarını masaya yatırdı. Ağustos ayı bitmeden anayasa değişkliği çalışmalarının bitirilmesi, Kurban Bayramı sonrasında da ortak anayasa teklifinin TBMM'ye sunulması da görüşmede ele alındı.