Bürokrasiye karşı ‘kurul’

Yeni hükümet sisteminde 16 ile sınırlandırılan kabine, oluşturulacak yeni 'kurul' ve 'ofisler'e de örnek olacak. Bürokratik hantallığa son verecek kurullar sınırlı sayıda üye ile ancak etkili bir yapıda dizayn edilecek. Sekretarya benzeri bir modelle çalışacak kurullar, alanlarında uzman kişileri politika inşa sürecine dahil edebilecek.

Yeni Şafak Fazlı Şahan
Bürokratik hantallığa son verecek ofis ve kurullar sınırlı sayıda üye ile ancak etkili bir yapıda dizayn edilecek.

Türkiye, yeni hükümet modeli için artık gün sayıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, pazartesi günü TBMM’de yeni dönemin ilk cumhurbaşkanı olarak yemin etmesi ile başlayacak süreçte ilk olarak en az bir cumhurbaşkanı yardımcısı ve 16 üyeden oluşan kabine açıklanacak.

Kabinenin ardından yeni yönetim modelinin inşası başlayacak. Bu çerçevede cumhurbaşkanlığına bağlı kurullar ve ofislerin yapılandırma süreci için düğmeye basılacak. Cumhurbaşkanı'na bağlı ofis ve kurullar çıkarılacak ilk cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile şekillenecek. Cumhurbaşkanı bağlı olarak çalışacak olan finans, insan kaynakları, dijital dönüşüm ve yatırım ofisleri yeni sürecin adımlarının bürokrasiye takılmadan cumhurbaşkanının önceliği doğrultusunda hayata geçirilmesini sağlayacak.

POLİTİKA ÜRETECEK

Ofislerde Erdoğan’ın yönetim anlayışına uyumlu isimlerin görev alması bekleniyor. Bakanlıklara mutfak görevi yapacak Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu, Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu, Ekonomi Politikaları Kurulu, Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu, Hukuk Politikaları Kurulu, Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu, Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu, Sosyal Politikalar Kurulu ve Yerel Yönetim Politikaları Kurulu ise daha geniş kapsama sahip olacak.

3, 5, 7 FORMÜLÜ

Söz konusu kurullar da tıpkı üye sayısı 16’ya düşürülen kabine gibi dar üye yapısı ile çalışacak. Söz konusu kurullarını üye sayısının 3 ila 7 kişiden oluşması bekleniyor. Sekretarya benzeri bir modelle çalışacak kurullar, iş dünyasından, üniversitelerden, kültür ve sanat, teknoloji, bilim, ekonomi, dış politika gibi alanlarda uzman kişileri politika inşa süreçlerine dahil edebilecek.