Başbakan Binali Yıldırım, bu yıl sonuna kadar vatandaş-devlet arasındaki her türlü işin e-devlet üzerinden yapılacağını belirterek, "Bürokrasiyle, bürokratla karşı karşıya gelmeden her işinizi yapabilirsiniz. Yani bürokrasi 'tuş' oluyor, tuşa basacaksınız işinizi yapacaksınız" dedi. Yıldırım, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde, Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu (YOİKK) 2017-2018 Reformu tanıtım programında konuştu.
LÜTUF DEĞİL GÖREV
Yıldırım, girişimcilere, şirketlere ve yatırımcılara her türlü kolaylığın sağlanmasının lütuf değil görev olduğunu vurguladı. Türkiye'nin kalkınmasını, büyümesini ve refahını arttırmasının arkasında iş dünyasının olduğuna işaret eden Yıldırım, "Bürokrasinin görevi, devletin işleyişinde bir araçtır ve mutlaka olması gereken bir mekanizmadır. Ancak bürokrasi demek, sizlerin olağan işini olmaz hale getirmek demek değildir. Düz gidecek işi yokuşa sürmek demek de değildir" değerlendirmesinde bulundu.
67 MADDELİK PAKET GELİYOR
Yıldırım, hem mevzuat hem de uygulama itibarıyla bürokrasi ne kadar basitleştirilirse ve işler hale getirilirse ülke ile milletin bundan karlı çıkılacağını vurguladı. TBMM'de önceki haftalarda görüşülerek kabuk edilen yatırım ortamının iyileştirilmesiyle ilgili düzenlemelerin, 35 maddelik bir kanun olarak yürürlüğe girdiğini anımsatan Yıldırım, "Bu esasen bu alanda bir seferde yapılan en büyük reformlardan birisidir. Şimdi hazırlıkları devam eden 67 maddelik bir paket daha var. Onu da yakın zamanda Meclise sunacağız." diye konuştu. Yıldırım, evraklar konusunda zihniyet değişikliğine gittiklerini vurgulayarak, şunları söyledi: "Devletle işiniz varsa her bir kuruma aynı evrakları tekrar tekrar hazırlayıp götürme işine son veriyoruz. Bu çok önemli bir şey, bu bir devrim. Bir kurumda işiniz var, bugün itibarıyla e-devlet üzerinden vatandaşın devletle iş yapma oranı yüzde 57'ye çıktı. Ama bu yıl sonuna kadar vatandaş-devlet arasındaki her türlü iş internetten, e-devlet üzerinden yapılacak. Bürokrasiyle, bürokratla karşı karşıya gelmeden her işinizi yapabilirsiniz. Yani bürokrasi 'tuş' oluyor, tuşa basacaksınız işinizi yapacaksınız."
DOLAŞMA DEVRİ BİTTİ
Gerekli dokümanların zaten mevcut olduğunu belirten Yıldırım, bunları tekrar tekrar istemenin anlamlı olmadığını söyledi. Yıldırım, elektronik ortamda haberleşmenin olacağını belirterek, "Bilgiler havuzda bulunacak, sizin sadece vatandaşlık numaranızı girerek, bu yıl sonu itibarıyla söylüyorum, işlemlerinizi ehliyet, pasaport, şirket kurulacak, trafik tescili veya tapu alınacak aklınıza ne gelirse, her türlü işlemi e-devlet kapısı üzerinden ayrı ayrı bir sürü evrak olmadan, kurumlar kendi içerisinde haberleşerek size sonuç bildirilecek. Böylece vatandaşın kapı kapı dolaşıp, yorulması bitkin düşmesinin önüne geçilecek" ifadesini kullandı.
BÜYÜMEDE BİR NUMARAYIZ
Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: "Nedense bizim memleket konu olunca her taraftan ülkemizin algısını kötüleştirmek için ciddi bir gayret var, bir kıskançlık var. Nasıl oluyor da Türkiye büyümede bir numara. FETÖ'cüler, PKK'cılar burada istediklerini elde edemeyince bu sefer yurt dışında onların muhipleri var. Bu muhipleri vasıtasıyla ülkeyi karalamaya, gayret ediyorlar. Oyunu görmemiz lazım."
24 saat mesai
Gümrüklerde artık tek pencere uygulamasının başladığını, kurumların, gümrüklerdeki personelin çalışma saatlerini buradaki işleyişe uygun yeniden düzenleyeceklerini vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti: "Yani mesai bitti, kapılar kapandı, bekle dönemini artık kaldırıyoruz. Mutlaka kaldıracağız. Burada paraysa para ne lazımsa bunu vereceğiz ve mutlaka o gümrüklerimiz 24 saat açık olmalı. Çünkü gecikmenin bedeli büyük. Mal var bozuluyor veya bir sipariş aldın tamamlayıp, bitireceksin ve göndereceksin, bir malzeme, bir makine, bir hacat bekliyorsun... Bunların hepsi zaman ve para kaybı. O bakımdan burada ne gerekiyorsa yapacağız ve burada sürekli açık tutup, çalışır halde hazır halde tutacağız."
Online bir ülkeyiz
Hayatın bir gerçeği olan internete "beni ilgilendirmez" şeklinde yaklaşmanın mümkün olmadığına işaret eden Yıldırım, şu değerlendirmelerde bulundu: "Bu alanda da büyük yatırım yaptık. Nüfusumuzun yüzde 60'ından fazlası artık internet okur yazarı haline geldi. Bu büyük bir gelişme. Tabii altyapıya akıl yollarına yapılan yatırımın sonucu bu. Yol olmazsa nasıl bir nereye gideceksiniz? Bilgi yolu, bilgi otobanı olmazsa istediğiniz kadar bilin istediğiniz kadar internetin piri olan ama bilginin olduğu yere ulaşamazsınız, bilgi size ulaşamaz, dolayısıyla dünyadan kopuk olmak durumunda kalırsınız. Bunu aştık. Türkiye offline değil online ülke konumundadır."