Brezilya meydan okudu

Brezilya parasının dolar karşısında son üç ayda yüzde 23 değer kaybetmesine 'dur' demek için harekete geçen ülke Merkez Bankası Başkanı Alexandre Tombini, TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın 11 Temmuz'da başlattığı döviz satımıyla müdahale yöntemini uygulayacak. Brezilya, döviz spekülasyonuyla mücadele için 60 milyar dolar satacak.

Ekonomi Servisi
Brezilya meydan okudu

Gelişmekte olan ülkelerin ekonomi yönetimleri, ABD kaynaklı sorunların yaydığı küresel finansal krizle mücadele için paralel adımlar atmaya başladı. ABD Merkez Bankası FED'in iki ay önce parasal genişlemeye son vereceğini açıklaması üzerine sıcak paranın kaynaklı hareketler nedeniyle çalkantılı günler geçiren gelişen ekonomiler çözüm arayışına devam ediyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 11 Temmuz'dan bu yana kademeli olarak 8.5 milyar dolar civarında döviz satış yaparak dolar/TL kurundaki spekülasyonun önüne geçmeye çalışırken benzer bir adım da gecikmeli olarak Brezilya Merkez Bankası'ndan geldi.

TOMBİNİ YETER DEDİ

Brezilya Merkez Bankası Başkanı Alexandre Tombini, ülke para birimi Real'in son üç ayda dolar karşısında yüzde 23 değer kaybetmesine dur demek amacıyla 60 milyar dolarlık döviz satım programını devreye soktu.Güney Amerika'nın en büyük ekonomisi Brezilya, Fed'in tahvil alımını azaltacağını açıklamasının ardından ilk kapsamlı eylem planını açıklayarak, döviz piyasasında volatiliteyi azaltmak ve likiditeyi garantilemek için 60 milyar dolarlık dövize müdahale programı başlattı.

KAN KAYBINI ÖNLEYECEK

Döviz swapları ve kontratların yeniden alınması kanalıyla uygulanacak program, realin bu yıl neredeyse 4,5 yılın en düşük seviyesine gerilediği yüzde 23 oranındaki düşüşün ardından geldi. Brezilya Merkez Bankası, açıklamasında, 'Ekonomi aracılarını para birimindeki risklerden korumak ve döviz piyasasına likidite sağlamak amacıyla Merkez Bankası bu cumadan itibaren döviz swap ihaleleri ve dolar repo satışları düzenleyecek' ifadesini kullandı.

Tombini Başçı'yı doğruladı

Standard Bank Gelişen Piyasalar Ekonomisti Timothy Ash, Brezilya'nın döviz piyasasında oynaklığı azaltmak ve likiditeyi garantilemek için 60 milyar dolarlık dövize müdahale programıyla ilgili olarak, 'Bu bir anlamda mevcut duruma bir çizgi çekmek anlamına gelir ve Türkiye'ye de yardımcı olabilir' dedi. Ash, 'Brezilya'nın adımı oldukça dikkat değer. Bu bir anlamda mevcut duruma bir çizgi çekmek anlamına gelir ve Türkiye'ye de yardımcı olabilir. Gelişmekte olan ekonomilerdeki birçok merkez bankasının kura müdahale yeteneği var. Merkez bankaları bu zamana kadar bundan geri durdular. Nihayetinde faizlerin yükseltilmesi anlamlı olabilir. Merkez Bankası'nın Brezilya'ya benzer bir adım atması için yeterli döviz rezervi olmayabilir. Yine de Brezilya'nın adımı gelişmekte olan ülkelere ilişkin algıyı iyileştirecek ve Türkiye'nin de üzerindeki baskıyı azaltacaktır' dedi.

Dünyada herkes Türkiye'nin ne yapacağını merak ediyor

İstanbul Finans Zirvesi (IFS) Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Yülek, 'Dünya ile olan faiz farkları düşmeye başladı. Buna rağmen Türkiye büyük yatırım çekmeye devam ediyor. Çünkü Türkiye'ye duyulan güven artıyor. Dünyada artık Türkiye'nin ne yapacağı izleniyor' dedi. Türkiye'nin son yıllardaki ekonomik büyümesinin ve direnç performansının özellikle yabancı yatırımcılar tarafından dikkatle takip edildiğini belirten Yülek, 'Türkiye şu anda dikkate alınan bir ülke konumunda. Bunun nedeni de Türkiye'nin kendi politikalarını izlemeye başlaması. Türkiye, son on yılda dünyanın büyük ekonomilerinden biri haline geldi' dedi.