Bilim adamları, 'Nuh Tufanı'nın izlerini arıyor

Titanic'in yerini de bulan ünlü araştırmacı Richard Ballard, Karadeniz'de "Nuh Tufanı"nın izini bulmak amacıyla 70 kişilik ekibi ve "Knorr" adlı araştırma gemisiyle Sinop'a geldi.

Yeni Şafak
Arşiv

---------------------------------- manset ------------------------------------------- ---------------------- manset ---------------------

Titanic'in yerini bulan ünlü araştırmacı Richard Ballard, Karadeniz'de "Nuh Tufanı"nın izini bulmak amacıyla 35 kişilik bilim adamı ekibi ve "Knorr" adlı araştırma gemisiyle Sinop'a geldi.

Balard ve ekibi, Sinop Limanı'na demirlerken, dün, araştırma gemisinde bulunan Pennsylvania Üniversitesi'nden Fredrick Hiebert, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan 2 temsilcisinin de yer aldığı 6 kişilik bir ekiple Sinop Valisi Zeki Şanal'ı ziyaret etti.

Hiebert, daha sonra valilik'te düzenlediği basın toplantısında, araştırma hakkında bilgi verdi.

Hiebert, gemide 35'i bilim adamı, 35'i ise gemi personeli olmak üzere 70 kişinin bulunduğunu belirterek, 15 gün sürecek olan araştırmayı 5 milyon dolarlık bir bütçeyle gerçekleştireceklerini kaydetti.

Yaklaşık 300-400 metre derinlikte araştırma yapacaklarını açıklayan Hiebert, '7600 yıl önce bir tufanda batan bir bina temelinde' araştırma yapacaklarını ve araştırmada 6500 metre derinliğe inebilen yüksek teknolojik sisteme sahip 'Hercules' adlı robotu da kullanacaklarını söyledi. Hiebert, araştırma sonuçlarının bilimsel analizler tamamlandığında yayınlanacağını sözlerine ekledi.

Prof. Bilgi: Ballard, doğal kaynakların peşinde

Bu arada araştırmaya tepki gösteren İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Önder Bilgi, Ballard ve ekibinin Sinop açıklarında "Nuh Tufanı"nı araştırmanın değil, doğal kaynakların peşinde olduğunu öne sürdü.

Bafra ilçesinde İkiztepe kazısını yürüten Prof. Dr. Bilgi, Karadeniz'de Nuh Tufanı'nın izlerini bulduğunu iddia ederek Sinop'ta araştırma yapan Richard Ballard ve ekibinin iddialarının bilimsel verilere aykırı olduğunu öne sürdü. Bilgi, iddia edildiği gibi, "Nuh Tufanı"nın izlerinin Sinop'ta olmasının mantıkdışı ve bilimsel olarak da mümkün olmadığını belirterek, şunları söyledi: "Karadeniz'de 200 metreden sonra hayat yok ve Karadeniz'in altı gizemlerle dolu. Ballard'ın bu araştırmasına şüphe ile yaklaşılması gerekir. Ballard ve ekibi, Sinop'taki doğal kaynakların peşinde. Ayrıca, Sinop'ta petrol aramalarının gündemde olduğu bir dönemde ekibin apar topar bölgeye gelmesi de düşündürücüdür" dedi.

----------------- imza------------------

----------------- imza------------------

/images1/bos.gif