D anıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin bulunduğu alanla ilgili 6. Daire'nin verdiği kararı kaldırdı. 21 üyeli dairede, 4 üyenin olmayışını fırsat bilen ve alelacele toplanan Kurul skandal bir karara imza attı. Danıştay 6. Daire'nin dosyayı esastan karara bağlaması durumunda Genel Kurul'un yürütmeyi durdurma kararı hükmünü yitirmiş olacak. Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, Atatürk Orman Çifliği'ne Başbakanlık binası yapılması için 16 Ocak 2012'de “T.C. Başbakanlık Gazi Yerleşkesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı” sınır teklifini onayladı. 27 Nisan 2014 tarihinde de Resmi Gazete 'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla Atatürk Orman Çiftliği'nin bir kısmı “Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı” ilan edildi.
6. DAİRE TALEBİ REDDETTİ
Mimarlar Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Çevre Mühendisleri Odası ve Şehir Plancıları Odası, her iki karara itiraz ederek yürütmeyi durdurma istemiyle Danıştay 6. Dairesi'ne başvurdu. Danıştay 6. Dairesi, yürütmeyi durdurma talebini reddetti. Meslek odaları dairenin karara itiraz etti. İtirazı değerlendiren Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, hem Bakanlar Kurulu kararı hem de Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi kararları hakkında, “hukuka uyarlılık” olmadığı iddiasıyla yürütmeyi durdurma kararı verdi.
KARAR 7'YE KARŞI 10 OYLA
21 üyeli Genel Kurul'un söz konusu kararı, 4 üye eksikle verdiği öğrenildi. 4 üyenin yokluğunu fırsat bilen Genel Kurul'un alelacele toplandığı ve meslek odalarının itirazlarını karara bağlandığı belirtiliyor. Söz konusu kararın ise 7'ye karşı 10 oyla alındığı öğrenildi. Genel Kurul'un kararının ardından meslek odaları ve paralel yapı erken bayram yaşadı. Nitekim Genel Kurul bu kararla sadece 6. Daire'nin kararını kaldırmış oldu. Kararın ardından dosyayı tekrar görüşecek olan 6. Daire, dosyayı esastan karara bağlayacak.
İptal edilse bile kazanılmış hak söz konusu
Meslek odalarının talebini reddeden 6. Daire'nin buna benzer bir karara imza atması durumunda ise Genel Kurul'un yürütmeyi durdurma kararı hükmünü yitirecek. Danıştay'ın emsal kararlarında, geçerli imar planına iskan ve yapı ruhsatı verilmişse ve bina bitmişse, o imar planı iptal edilse bile kazanılmış bir hakkın söz konusu olacağı belirtiliyor.