Bayram öncesi mini anayasa

AK Parti, CHP ve MHP’nin yer aldığı mini Anayasa değişikliği paketi için oluşturulan üçlü komisyon, maddelerin yazımına başladı. Komisyon, paketin taslak metnini en geç 9 Eylül'e kadar genel başkanlarına sunmayı hedefliyor.

Yeni Şafak Haber Merkezi
AK Parti Genel Sekreteri Abdulhamit Gül, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve MHP'li Mehmet Parsak, Anayasa değişikliğine ilişkin olumlu haberi ‘bayram müjdesi’ olarak verebileceklerini açıklamışlardı.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından Anayasa'da yargı ile ilgili maddeleri ele almak için uzlaşan AK Parti, CHP ve MHP'den oluşan komisyon, değiştirilecek ve eklenecek maddelerin yazımına başladı. AK Parti Genel Sekreteri Abdulhamit Gül, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, Anayasa değişikliği çalışmaları kapsamında yaklaşık 6 saat bir toplantı gerçekleştirdi. Heyet, paketin yazım aşamasına geçme kararı aldı. Çalışmalarını bayram öncesi tamamlamayı hedefleyen komisyon, taslak metni en geç 9 Eylül Cuma gününe kadar genel liderlerine sunacak.

UZLAŞMA İKLİMİ

Alınan bilgiye göre, 15 Temmuz'dan sonra oluşan uzlaşma iklimini çatısı altında çalışan komisyon, ilk tur müzakerelerde tam mutabakat sağladığı maddeler üzerinde anlaşmaya vardı. Bazı maddelerde ise partilerin uzlaşabilecek şekilde yakın görüşler ifade ettikleri belirtildi. Komisyon üyeleri paketin madde sayısından çok içeriğinin önemini vurguluyor. Komisyonun, bugünden itibaren çalışmalarını aralıksız sürdüreceği belirtiliyor.

YARGIDA DEĞİŞİKLİK

Ağırlıklı reformların yargıda olması beklenen pakette göze çarpan değişiklikle şunlar: Genel seçimlerin 4 yıldan 5 yıla çıkarılması. AK Parti'nin önerisiyle gündeme gelen seçim takviminde son sözü liderlerin söylemesi bekleniyor. HSYK'nın ikiye ayrılması. 2014 Ekim ayında yapılan HSYK seçimleri tartışmalara neden olmuştu. Bu nedenle AK Parti HSYK'nın yapısının değiştirilmesini seçim beyannemesine koymuştu. Buna göre HSYK, Hakimler ve Savcılar diye iki kurula ayrılacağı belirtiliyor. Üye seçimiyle ilgili Cumhurbakanının yetkisi korunurken, yargının kendi içinden seçeceği adaylar arasından RTÜK üyeliklerinin seçimine benzer şekilde Meclis'in üye seçmesi üzerinde duruluyor. Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nin sivilleştirilmesi. Bu konu da üzerinde çalışılan adımlar arasında.

GÜNDEM
Anayasa çalışmaları liderlere sunulacak