Balyoz dalgası

Camileri bombalayıp, Yunanistan'la kriz çıkararak kaos ortamı oluşturmayı öngören Balyoz Darbe Planı'yla ilgili soruşturmayı yürüten savcılar dün düğmeye bastı. 6 ilde eş zamanlı yapılan operasyonda planda imzası bulunan 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan, eski kuvvet komutanları Oramiral Özden Örnek, Orgeneral İbrahim Fırtına, emekli Orgeneral Ergin Saygun, Kafes Eylem Planı'nın şüphelisi Oramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü'nün de aralarında bulunduğu 49 kişi sorguda.

Gül Akın
Balyoz dalgası

Türkiye, dün sabah 'Balyoz dalgası'na uyandı. 2003'te dönemin 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan'ın hazırladığı 'Balyoz Darbe Planı'nda ilk operasyon eski Kuvvet Komutanları ve muvazzaf generaller, dönemin 1. Ordu'ya bağlığı kolordu komutanlarının da aralarında bulunduğu 49 kişiye uzandı. İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa'da eş zamanlı yapılan operasyonda gözaltına alınan emekli Orgeneral Çetin Doğan, dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek, Hava Kuvvetleri Orgeneral Komutanı İbrahim Fırtına, eski 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ergün Saygun, Korgeneral Engin Alan, Kuzey Deniz Saha Komutanı emekli Oramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü, Güney Deniz Saha Komutanı Oramiral Koramiral Lütfü Sancar'ın da aralarında bulunduğu 49 kişi 'hükümeti yıkmaya teşebbüs' suçlamasıyla sorgulanıyor.

POLİS KRİMİNAL VE TÜBİTAK: BELGELER 1. ORDU'DAN ÇIKMA

Camileri bombalayıp, Yunanistan'la gerginlik çıkararak darbeye zemin hazırlamayı öngören 'Balyoz Darbe Planı'nın Taraf gazetesinde yayınlanmasından sonra belgeleri inceleyen özel yetkili Cumhuriyet Savcıları Bilal Bayraktar, Mehmet Berk ve Ali Haydar, Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Kriminal Laboratuarı ve TÜBİTAK'tan inceleme istedi. İki kurumda incelenen CD'lerin 1. Ordu Komutanlığı'ndaki bilgisayarlarda hazırlandığı 'IP' numarası ile tespit edildi. Ön raporların tamamlanmasından sonra savcılar operasyon için İstanbul, Ankara, İzmir, Hatay, Kocaeli, Balıkesir, Muğla ve Bursa'da gözaltı ve arama kararı çıkarttı.

DOĞAN'IN EVİ VE VİLLASINDA ARAMA

İstanbul Terörle Mücadele ekipleri, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla sabah erken saatlerde Balyoz'da imzası bulunan emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın 4. Levent 1. Ordu Lojmanları'ndaki evinde aramaya başladı. Evdeki bilgisayarların kopyalarını alan ekiplerin araması saat 16: 30'da tamamlandı. Arama emrinde "elde edilecek delillere göre gözaltı" kararı olduğu için savcılığın yakalama müzekkeresi çıkarmasının ardından Doğan gözaltına alınarak sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi. Çetin Doğan'ın Bodrum'daki 3 katlı villasını da 5 saat arayan polis çok sayıda belge ve CD'ye el koydu. Belgeler incelenmek üzere İstanbul Emniyeti'ne gönderildi.

PLANI KOZMİK ODA'DA SAKLAYIN TALİMATI VERMİŞTİ

Operasyonun İstanbul'daki ikinci adresi Türkiye için karanlık senaryoların tartışıldığı Hudson Enstitüsü'ndeki toplantıya katılan emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri'nin başkanlığını yaptığı Mehmetçik Vakfı'nın İstanbul Temsilciliği oldu. Kadıköy Caddebostan Plaj Yolu Sokak Tan Apartmanı giriş katında bulunan temsilciliğe sabah saat 7:00'de gelen, polis ekipleri, 6 saat arama yaptı. El konulan belgeler ve CD'ler emniyete götürüldü. Genelkurmay Başkanlığı Stratejik Araştırmalar ve Etüt Merkezi (SAREM) Başkanı Tanyeli'nin Göztepe Cemil Topuzlu Caddesi üzerindeki evinde de sabah saatlerinde başlayan arama akşama kadar sürdü. Balyoz Darbe Planı'nda 1. Ordu Komutanlığı Harekat Daire Başkanı olarak adı geçen Tanyeri gözaltına alındı. Tanyeri'nin Balyoz Darbe Planları'nın 1. Ordu Kozmik Odası'nda saklanması için talimat verdiği de ortaya çıkmıştı.

ÖRNEK VE SAYGUN DA GÖZALTINA ALINDI

Balyoz'un SUGA kod adlı planında imzası bulunan eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ile yine aynı planda adı geçen dönemin Kuzey Deniz Saha Komutanı emekli Oramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü ve o dönemde 1. Ordu'ya bağlı 2. Kolordu'nun başında bulunan Orgeneral Ergin Saygun da İstanbul'da gözaltına alındı. Ortaköy'deki evinde gözaltına alınan Örnek, Öğütçü ve Etiler'deki evinde gözaltına alınan Saygun, Fatih Adliyesi'nde sağlık kontrolünden geçirildikten sonra emniyete götürüldü. Balyoz planının adları geçen emekli Tümamiral Özer Karabulut, emekli Korgeneral Ayhan Poyraz, emekli Albaylar Kubilay Aktaş, Emin Küçükkılıç ile Ali İhsan Çuhadaroğlu, Suat Aydın ve Bülent Tuncay da gözaltına alınanlar arasında.

4 MUVAZZAF AMİRAL LİSTEDE

Operasyonun İstanbul ayağında 4 muvazzaf deniz subayı gözaltına alındı. Polis ekipleri SUGA planında adları geçen Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Plan Proje Daire Başkanı Tümamiral Ramazan Cem Gürdeniz, DKK Kurmay Başkanı Tümamiral Semih Çetin, Tuğamiral Aziz Çakmak ve İskenderun Deniz Üst Komutanı Tuğamiral Turgay Erdağ'ı gözaltına alarak sorgulanmak üzere İstanbul Emniyeti'ne götürdü. Bu arada yurt dışında görevli bir askeri ataşe hakkında da gözaltı kararı olduğu öğrenildi.

Efsane özel harekatçı sorguda

Balyoz dalgasının vurduğu emekli askerler arasında dikkat çeken isimlerden biri Korgeneral Engin Alan oldu. Balyoz planının yapıldığı dönemde 1. Ordu'ya bağlı 2. Kolordu'nun başında bulunan Özel Harp eski Daire Başkanı emekli Korgeneral Engin Alan, Bursa'da gözaltına alınarak sorgulanmak üzere İstanbul'a gönderildi. Abdullah Öcalan ve Şemdin Sakık'ın yakalanmaları sırasında Özel Kuvvetler komutanı olan Alan, TSK içinde 'efsane' isimlerden biri olarak kabul ediliyor.

İZMİR'DE TUĞGENERAL

Alan'ın yanısıra emekli Albay Ahmet Metin Dikici, Bursa polisi tarafından merkez Osmangazi ilçesindeki evinde gözaltına alındı. İstanbul'a gönderilen Dikici, Fatih Adliyesi'nde sağlık kontrolünden geçirildi. Dikici, daha sonra sorgulanmak üzere İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. İzmir'de ise eski Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Lütfü Sancar, emekli Kurmay Albay Ümit Özcan ile ismi açıklanmayan emekli tuğgeneral gözaltına alınarak İstanbul'a gönderildi.

Kaos harekatının startını Örnek verecekti

Gözaltına alınan eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek'in, Balyoz'un en önemli ayaklarından biri olan 'SUGA Eylem Pla'nın altında 'SUGA Kuvvet Komutanı' olarak imzası bulunuyor. Balyoz'a göre Gölcük, Ankara, İzmir ve İstanbul olmak üzere 4 birlik komutanlığından oluşan 'SUGA Kuvvet Komutanlığı' oluşturulacaktı. 'SUGA Kuvvet Komutanlığı'nı yürüten Oramiral Örnek, Ege'de Yunanistan'la gerginlik çıkaracak eylemler yaparak, sıkıyönetim ve darbeyi hedefleyen Balyoz'un startını verecekti.

'SARIKIZ'DA DA YER ALDI

Özden Örnek'in adı, dönemin Jandarma Komutanı Ergenekon sanığı Org. Şener Eruygur'un başını çektiği 'Sarıkız', 'Ayışığı' ve 'Yakamoz' darbe planlarında da geçiyor. Örnek, Ergenekon kapsamında Orgeneral İbrahim Fırtına ve Orgeneral Aytaç Yalman'la birlikte Ergenekon savcılarına ifade vermişti.

Kendi pilotomuzu şehit edecek planda imzası var

Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Org. İbrahim Fırtına da Balyoz soruşturması kapsamında gözaltına alınan eski askerler arasındaydı. İbrahim Fırtına saat 06.30 sıralarında Gölbaşı'ndaki villasından alınararak Ankara İl Emniyet Müdürlüğü'ne götürdü. Fırtına'nın evinde arama yapılmadığı bildirildi. Orgeneral İbrahim Fırtına, yine aynı operasyonda Ankara'da gözaltına alınan 7 kişi ile birlikte Adli Tıp'ta sağlık kontrolünden geçirildikten sonra İstanbul'a götürüldü.

KENDİ UÇAĞIMIZ DÜŞÜRECEKLERDİ

Emekli Orgeneral Fırtına'nın imzasını taşıyan Oraj Hava Harekâtı 'Balyoz Darbe Planı'nın önemli operasyonlarında birini oluşturuyor. Yunanistanla gerginlik çıkarmayı hedefleyen planın “İcra” bölümünde tüyler ürpertici hesaplara yer veriliyor: “Ege uçuşları sırasında Yunan Hava Kuvvetlerine ait uçaklar tahrik edilecek bir çatışma yaratılacak. Mümkünse bir uçağımızın düşürülmesi sağlanacak, bu gerçekleşmediği takdirde yeniden teşkilatlandırılan ÖZEL FİLO personelinden bir pilotun uygun zaman ve yerde kolundaki uçağa atış yapmak sureti ile kendi uçağımızın düşürülmesi sağlanacaktır. Uçağın, Yunan Hava Kuvvetleri tarafından düşürüldüğü yönünde medyada haberler yaptırılarak, AKP Hükümetinin bu konudaki acizliği ortaya konulacaktır.”

Lanetlemişti ama...

Daha önce Özden Örnek'in darbe günlüklerinde adı geçtiği için Ergenekon savcılarına 10 saat ifade veren emekli org. Fırtına, darbe iddialarının sorulması üzerine “Bana böyle bir soru sorulmasını Lanetliyorum, reddediyorum” demişti.

Saygun Paşa EMASYA'yı yeterli bulmamıştı

Balyoz Darbe Planı'nı hazırlayan 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan'a bağlı 3. Kolordu'nun Komutanı olan Orgeneral Ergin Saygun, darbe planının görüşüldüğü seminerde söz alarak sert bir konuşma yapmıştı. Genelkurmay Başkanlığı'nın 'Plan Semineri' olarak nitelendirdiği Balyoz Darbe Planı'nın seminerinde, askere müdahale yetkisi veren EMASYA planını yeterli bulmadığını söyleyen 3. Ordu Komutanı Ergin Saygun, “Komutanım müsaadenizle şu vurguyu yapmak istiyorum, bu bir EMASYA da değildir, devletin bekası ile ilgili rejimin devamıyla ilgili bir şeydir!” demişti. Org. Saygun'un ismi Kafes Eylem Planı'nı başlatan “İhbar Mektubu”nda “TSK'da önde gelen iki cuntacı generalden biri olarak” yer almıştı.

Tuğamiral Öğütçü hem Kafes'te hem SUGA'da

Gözaltına alınan dönemin Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü 'SUGA Planı'nda yeralıyor. SUGA Kuvvetleri Komutanlığı'nın Kurmay Başkanı o dönem Albay olan emekli Tümamiral Ramazan Cem Gürdeniz, Gölcük Birliği'nin komutanı ise Tuğamiral Aydın Gürül. Gürül'ün altında da o dönem Yarbay olan Albay Levent Görgeç, Yarbay Koray Özyurt ve binbaşı Dora Sungunay bulunuyor. Görgeç ve Sunguray, azınlıklara yönelik eylemlerle kaos ortamı oluşturup darbeye zemin hazırlamayı öngören Kafes Eylem Planı'yla ilgili soruşturmanın sanıkları arasındı. Öğütçü, geçtiğimiz hafta ifadesi alınan Koramiral Kadir Sağdıç, Tuğamiral Mehmet Fatih Ilgar'la birlikte Kafes Planı'nın uygulayacak yapılanmasının en başındaki isim olarak yeralıyor.

Askeri mahkemede yargılanmak istiyor

Altında imzası bulunan Balyoz Planı'na 'jenerik senaryo' diyen emekli Orgeneral Çetin Doğan, İstanbul emniyetinde sorgulanırken avukatı İsmail Tepecik, askeri mahkemeyi işaret etti. Müvekkilinin evinde yapılan aramada herhangi bir suç unsuruna rastlanmadığını iddia eden Tepecik, "Çetin Doğan'ın da bilgisine başvurulduğu konu görev yaptığı sürede olmuştur. O nedenle bir suç varsa askeri mahkemede yargılanmalıdır. Bir de biliyorsunuz askerler sivil mahkemede artık yargılanmıyor." dedi. Tepecik aramalar sırasında, Doğan'a ait CD, DVD ve bilgisayarlara el konulduğunu ifade etti. Balyoz Planında imzası bulunan emekli Orgeneral Doğan, gazetede yer alan haberin ardından "TSK'da her kademede mevcut planları gözden geçirmek üzere harp oyunu, plan tatbikatı ve seminerler yapılması doğal bir uygulamadır" açıklamasını yapmıştı. Doğan, namusu ve şerefi üzerine yemin ederek cami bombalamak, uçak düşürmek, darbe yapmak gibi planlarının olmadığını iddia etmişti.

OPERASYON ZiRVELERE UZANDI

Balyoz operasyonunda 17 emekli general, 4 muvazzaf amiral, 27 subay ve 1 astsubay olmak üzere 49 kişi gözaltına alındı.

İSTANBUL:

Eski 1. Ordu Komutanı Emekli Org. Çetin Doğan

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek

Eski 1. Ordu Komutanı Org. Ergin Saygun

Eski Kuzey Deniz Saha Komutanı emekli Oramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü

Emekli Korgeneraller Ayhan Poyraz

Emekli Tümamiral Özer Karabulut

Emekli Albay Kubilay Aktaş

Emekli Albay Emin Küçükkılıç

Tümamiral Ramazan Gündeniz (Muvazzaf)

Tümamiral Semih Çetin (Muvazzaf)

Tuğamiral Aziz Çakmak (Muvazzaf)

Tuğamiral Turgay Erdağ (Muvazzaf)

Ali İhsan Çuhadaroğlu

Suat Aydın

Bülent Tuncay

Özer Karabulut

ANKARA:

Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına

Eski 15. Kolordu Komutanı Korgeneral Ayhan Taş

Emekli Tümamiral Deniz Kutluk

Emekli Albay Mustafa Çalış

Emekli Albay Yusuf Ziya Toker

Emekli Albay Hasan Bahri Arslan

Albay Mustafa Önsel (Muvazzaf)

Albay Recep Yıldız (Muvazzaf)

Yarbay Ertuğrul Uçar (Muvazzaf)

Yarbay Levent Çekmeli (Muvazzaf)

İZMİR:

Eski Güney Deniz Saha Komutanı Emekli Koramiral Lütfi Sancar

Emekli Deniz Kurmay Albay Ümit Özcan

İsmi açıklanmayan emekli tuğgeneral

BURSA:

Emekli Albay Ahmet Metin Dikici

Emekli Korgeneral Engin Alan

Hudsoncı Süha Paşa arabasına kadar arandı

Balyoz Darbe Planı soruşturması kapsamında yapılan operasyonlarda Emekli Tuğgeneral Süha Tanyeli de gözaltına alındı. Tanyeli'nin evi ve arabasında arama yapıldı. Arama işlemlerinin kameraya kaydedildiği görüldü. Sabah saatlerinde eve gelen polis ekipleri, Süha Tanyeli'nin evinde arama yapmaya başladı. İlerleyen saatlerde ise Tanyeli'nin apartman bahçesindeki aracında da arama yapıldı. Arama işlemleri kameraya kaydedildi.

Tanyeli'nin ismi kamuoyu gündemine ilk defa 2007'de Washington'daki düşünce kuruluşu Hudson Enstitüsü'nde düzenlenen ve Türkiye üzerine karanlık senaryoların konuşulduğu toplantılarda yaptığı garip çıkış nedeniyle gelmişti. Sözkonusu gizli toplantıya, Türkiye'nin Washington'daki Savunma Ataşesi Tuğgeneral Bertan Nogaylaroğlu ile birlikte Genelkurmay bünyesindeki Stratejik Araştırma ve Etüd Merkezi'nin (SAREM) Başkanı Tuğgeneral Süha Tanyeli, bazı Türk uzmanlar ile Amerikalı komutanlar katılmıştı. Enstitünün uzmanlarından Zeyno Baran'ın hazırlayıp toplantıda anlattığı karanlık senaryoya göre Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu bir suikasta kurban gidecekti. Aynı tarihlerde PKK'nın canlı bombası İstanbul Beyoğlu'nda kendini patlatıp 50 masum insanın ölümüne yol açacaktı. Ardından Türkiye 50 bin askerle Kuzey Irak'a girecekti.

Tam bu sırada senaryo üzerinde görüş bildiren Amerikalı yetkililerin, PKK yöneticilerini yakalayarak Türkiye'ye teslim etme fikrine, bir Türk katılımcının itiraz etmesi o dönemde büyük tepki uyandırmıştı. Toplantıda yer alan ve isminin açıklanmasını istemeyen yabancı bir katılımcı, "PKK liderlerinin yakalanıp Türkiye'ye verilmesi bu aşamada yanlış olur. Zira AK Parti'nin oyları artar" diyen kişinin Tuğgeneral Süha Tanyeli olduğunu iddia etmişti.

Mehmetçik Vakfı'nda 6 saat arama

"Balyoz Güvenlik Harekatı Planı" iddialarına ilişkin Mehmetçik Vakfı'nın İstanbul Temsilciliğinde arama yapıldı. Vakfın İstanbul Temsilciliğinin Caddebostan Plaj Yolu Sokak Tan Apartmanı giriş katında bulunan temsilciliğine, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı ile gelen polis ekipleri, sabah erken saatlerde arama başlattı. Yaklaşık 6 saat süren aramaların ardından, buradaki bazı belgeler incelenmek üzere emniyete götürüldü. Bu arada arama sürdüğü sırada bina önüne gelen bir araçtan askeri marş çalınarak aramalar protesto edildi. Polisler, binadan ayrıldığı sırada da kapı önündeki bazı vatandaşlar alkışlarla aramalara tepki gösterdi.

Gürdeniz Karargah Evleri'nden de çıkmıştı

Ankara'da gözaltına alınan Tümamiral Ramazan Cem Gürdeniz'in ismi Karagahevleri yapılanmasında da geçmişti. İşçi Partisi Genel Merkezi'nde ele geçirilen bir CD'de Ergenekonla bağlantıları olduğu iddia edilen görevdeki dört paşa ile 20 albayın isimleri yer alıyordu. MİT'in Genelkurmay Başkanlığı'na gönderdiği, “Konu: İP/Karargah Evleri” başlıklı belge yer alan isimler şunlardı: “Korgeneral Bekir Kalyoncu, Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü, Tümamiral Ali Deniz Kutluk, Tuğamiral Cem Gürdeniz ve Albay Serdar Okan Kırçiçek” Darbe yapmak üzere örgüt kurmak, yönetmek ve üye olma iddiasıyla gözaltına alın Gürdeniz, “Ergenekon yapılanması içinde aktif rol oynamak ve Ergenekon örgütünün hedefleri doğrultusunda bir cuntaya zemin hazırlamak için icra edilmesi gereken faaliyetleri içeren plan ve raporları bizzat hazırlamak”la itham edilmişti.

Mısır ziyaretini erteledi

Balyoz operasyonu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un programlarını değiştirmesine neden oldu. Sabah saatlerinde başlayan operasyonla ilgili sürekli bilgi aldığı öğrenilen Başbuğ, gelişmeleri takip etmek için Mısır'a yapacağı üç günlük gezisini erteledi. Bu arada, Genelkurmay Başkanlığı, Deniz Kuvvetleri'ne bağlı bir birlikte parola ve işaret olarak 'adi' ve 'Erdoğan' kelimelerinin kullanıldığı iddiaları üzerine bir soruşturma başlattığını açıkladı.

Beşiktaş'ta bulunan ve Ergenekon soruşturmalarının yürütüldüğü İstanbul Adliyesi Ağır Ceza Mahkemelerini'nin bulunduğu binaya saldırı ihbarı, polisi alarma geçirdi. Denizden sahil güvenlik botlarıyla korunan Adliye'nin üzerinde gün boyu polis helikopteri uçuş yaptı. Polis çevrede bulunan iş yerlerini de didik didik aradı. Yoldan geçen araçlarıda durdurarak arayan polis, bina yakınında yaya, motorlu ve otomobilli ekiplerle çalışma başlatırken, havadan helikopter yardımıyla da kontrollerini sürdürdü. Öğlen yemeği nedeniyle bina dışında bulunan bazı Cumhuriyet Savcıları'nın binasına normalden daha geç dönmesi dikkat çekti.

DÜNYADA 'FLAŞ' OLDU

'Balyoz' operasyonları dış basında da geniş yankı buldu. İngiliz yayın kurumu BBC, 'Balyoz' darbe iddialarına ilişkin soruşturma çerçevesinde yapılan son gözaltılarına dikkat çekerek komplo kapsamında camilerin bombalanması ve hükümetin istikrasızlaştırılması gibi eylemlerin öngörüldüğünü iddia edildiğini kaydetti. İtalyan basını ise operasyonları manşetlerine taşıdı. Corriere della Sera, gün içerisinde yaşananları, “Türkiye'de hükümete karşı darbe komplosu, 40 gözaltı” başlığıyla manşete taşıdı. “Türkiye'de hükümet-ordu arasında gerilim” başlığını kullanan La Stampa gazetesi ile İtalya'nın ulusal haber ajansı Ansa da haber portalında konuyu manşete taşıyarak, “Türkiye'de darbe iddiasıyla 40 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında muvazzaf askerlerin yanı sıra emekli generaller de var” ifadesini kullandı.

AB: ENDiŞEYLE iZLiYORUZ

Türkiye'de operasyonlar sürerken AB'den “endişeliyiz” açıklaması geldi. Brüksel'deki Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu'nda konuşan AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu Üyesi Stefan Füle, Ergenekon davasını yakından izlediklerini söyledi. Balyoz planı iddialarına değinen Füle, “Askeri personelin de dahil olduğu son istikrarsızlaştırma girişimleri iddiaları endişe verici. Bu davayla ilgili tüm gerçekleri öğrenmek Türk vatandaşlarının hakkıdır. Soruşturma mükemmel olmalı ve adil yargılama süreci standartlara tam saygılı ilerletilmeli”dedi.