Balıkesir yarına akılcı yatırımlarla hazırlanıyor

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, şehri yarınlara hazırlayan akılcı yatırımlarını sürdürüyor. Araç filosuna yeni katılacak 16 adet çekici alım töreninde konuşan Başkan Yücel Yılmaz, 2022 yılından bu yana gerçekleştirdikleri araç alımları sayesinde ayda 4,5 milyon TL kamu yararı elde edeceklerini vurguladı.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi.

Her geçen gün şehre değer katacak yatırım ve hizmetlerine bir yenisini ekleyen Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, çalışmalarını dört koldan sürdürüyor. Akılcı yatırımlarla sadece bugüne değil, yarınlara da yatırım yapan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi; araç filosunu genişletmeye ve güçlendirmeye devam ediyor. Bu kapsamda Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen evsel atıkların taşınması operasyonunda kullanılmak üzere 16 adet çekicinin hizmete alım töreni gerçekleştirildi. Doğaya, insana ve üzerinde yaşayan her canlıya duyarlı yaklaşımıyla birçok yatırım ve projeyi hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, bu araçları alarak hem evsel atıkların sağlıklı bir şekilde taşınmasını sağlayacak hem de her ay 4,5 milyon Türk Lirası tasarruf etmiş olacak.

2021 yılı sonuna kadar hizmet alımı yoluyla gerçekleştirilen atık taşıma işini 2022 yılından itibaren araç ve ekipman kiralayarak kendi bünyesinde yapmaya başlayan Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz yıl alımını yaptığı; 30 adet dorse, 1 damperli dorse ve 2 adet çekici ile yeni hizmete alığı araçlara yaklaşık 62 milyon Türk Lirası yatırım yaptı.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz.

KURUM KENDİ KENDİNE YETECEK

Törende konuşan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Büyükşehir Belediyesi olarak en temel gayelerinin Balıkesir’i; insanın doğa ile uyum içinde yaşadığı, sürdürülebilir bir şehir haline getirmek olduğunu söyledi. Bu hedef doğrultusunda bir yandan yatırımlarla şehri güçlendirirken; diğer yandan kurumsal kapasitelerini ve hizmet kalitelerini yükselttiklerini vurgulayan Başkan Yücel Yılmaz “Kendi kendine yeten bir kurum olma gayretiyle araç filomuzun gücüne güç katıyoruz. 2014’ten 2021 yılı sonuna kadar hizmet alımı yoluyla gerçekleştirdiğimiz atık taşıma operasyonlarını 2022’den itibaren araç ve ekipman kiralayarak kendimiz yapıyoruz” dedi.

AYDA 4,5 MİLYON LİRA TASARRUF

2022 yılı içinde; 30 adet dorse, 1 damperli dorse ve 2 adet çekici satın alımı yaptıklarına değinen Başkan Yılmaz, “Bunun yanı sıra; bugün 16 adet çekiciyi de araç filomuza katarak evsel atıkları taşıma işini tamamen öz kaynaklarımızla yapmaya başlıyoruz. Bu işi öz kaynaklarımızla yapmamız demek; aylık 4,5 milyon TL tasarruf demek, kamu yararı demek. Bu işi, hizmet alımıyla sürdürmeye devam etseydik; Her ay 8 milyon TL para harcayacaktık. Kurduğumuz sistemle bu maliyeti, 3,5 milyona kadar düşürdük. Filomuza kattığımız araçların toplam maliyeti ise; 61 milyon 452 bin lira” diye konuştu.

BİR BAŞARI HİKÂYESİ YAZIYORUZ

Her geçen gün daha güzel bir Balıkesir’i inşa etmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten Başkan Yücel Yılmaz, devamında şöyle konuştu: “Rakamlarla buna örnek verecek olursak; aktarma istasyonu sayımız 2019’da 5 iken; 2022’de bu sayıyı 14’e çıkardık. 2019’da yalnızca 157 bin 850 metreküp olan ıslah ve rehabilitasyon miktarımızı yaklaşık 3,5 milyon metreküpe çıkardık. 2019’da üretilen enerji miktarı sıfır iken şu anda yıllık, 40 bin 100 megavat enerji üretir hale geldik. 2019’da düzenli depolama oranımız yüzde 60 iken şimdi yüzde 100’e ulaştık. Büyükşehir Belediyesi olarak günlük ortalama bin 100 ton atığı taşıyoruz. Taşıdığımız bu atıklardan ürettiğimiz enerjiyle 50 bin hanenin enerji ihtiyacını karşılıyoruz. Çevre için, insan için, gelecek için Balıkesir’de güzel bir başarı hikâyesi yazıyoruz.”

20 ilçeye 1,7 milyarlık su yatırımı

2019’dan bu yana gerçekleştirdiği altyapı ve çevre yatırımlarıyla şehrin çehresini değiştiren Balıkesir Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden BASKİ; 20 ilçede, 1 milyar 715 milyon 146 bin TL yatırım yaptı. Hayata geçirilen projelerle kronikleşen su sorunlarının tamamen önüne geçildi.2019 yılı öncesinde 1 milyon 180 bin kişi kapasiteli 24 adet atık su artıma tesisiyle Balıkesir’e hizmet veren BASKİ; 2019’dan sonra ise 8’i ileri biyolojik arıtma tesisi olmak üzere tesis sayısını 32’ye, kapasitesini ise 1 milyon 317 bin kişiye çıkardı. İnşası devam eden, projelendirilen atık su arıtma tesislerinin de devreye girmesiyle birlikte Balıkesir, 45 atık su arıtma tesisiyle 2,5 milyon insana hizmet edebilecek kapasitede arıtma ağına sahip olacak.

YENİ TESİSLER YOLDA

Sındırgı, Savaştepe ve Susurluk’ta yapılan arıtma tesislerinin açılışlarını önümüzdeki günlerde gerçekleştirecek olan Büyükşehir Belediyesi, bunların yanı sıra; Bandırma ve Erdek’te iki büyük İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi yapımını da sürdürüyor.

Ramazan bereketi şehre yayılıyor

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, bu yıl da Ramazan Ayı boyunca 20 ilçede vatandaşların yanında oluyor. Şehrin dört bir yanında çalınmadık kapı bırakmayan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ekipleri ile birlikte her gününü farklı bir ilçede geçiren Başkan Yücel Yılmaz, vatandaşlarla bir araya gelerek Ramazan aylarını kutladı. İlçelerde 10 bin kişilik iftar yemeği dağıtımı yapılarak Ramazan’ın bereketi paylaşıldı. Gidilen her ilçede önceden belirlenen ihtiyaç sahiplerine gıda kolileri dağıtılıyor, engelli vatandaşların akülü tekerlekli sandalye ihtiyacı karşılanıyor.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın önderliğinde her gün bir ilçede düzenlenen programlara; AK Parti İl Başkanı Ekrem Başaran, AK Parti Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey ve ilçe belediye başkanları da katılım gösterdi. Yemek TIR’ını ziyaret eden Başkan Yücel Yılmaz ve beraberindekiler ardından Hatay’dan Balıkesir’e gelen depremzede Koç ailesiyle birlikte oruç açtı. Heyet gün boyu vatandaşları ziyaret ederken ekipler de ihtiyaç sahibi vatandaşlara gıda kolisi dağıttı.

Adıyaman ticaretine destek

Depreminin olduğu ilk günden bu yana gerek bölgede gerçekleştirdiği arama-kurtarma, enkaz kaldırma, altyapı ve insani yardımlarla, gerekse Balıkesir’e gelen depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılanması noktasında elini taşın altına koyan Balıkesir Valiliği ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi şimdi de Adıyaman’da, Balıkesir’in adını yaşatacak bir çarşı kurulması için çalışmalarını başlattı. Depremden en çok etkilenen illerin başında gelen Adıyaman’a, alan incelemesi için giden Başkan Yücel Yılmaz ile bir toplantı gerçekleştiren esnaf odaları başkanları ve üyelerinin istekleri üzerine inşa edilecek “Balıkesir Çarşısı” Balıkesir Valiliği, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve BALGÜÇ Vakfı iş birliğinde yapılacak.

Adıyaman Merkez’de bulunan Ulucami Mahallesi’nde Valiliğin karşısında yer alan yaklaşık 14 dönümlük alanda düzleme çalışmalarını bitiren ekipler, altyapı çalışmalarına başladı. 33 meslek grubuna hizmet verecek çarşıda; 92 ticari alan, mescit, lavabolar, 4 bankamatik ve yeşil alan bulunacak. 6 bin 586 metrekare alanı kaplayacak Balıkesir Çarşısı’nda 925 metrekare de yeşil alan oluşturulacak.

Dünyaya örnek ‘Sıfır Atık Adası’

Atık yönetimi ve temiz çevre politikalarıyla örnek projelere imza atan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek “Sıfır Atık Adaları” projesini hayata geçirdi. Gelecek nesillere daha temiz ve daha yaşanılabilir bir çevre bırakmak amacıyla uygulamaya alınan proje kapsamında tüm koşulların sağlandığı Ekinlik Adası, Türkiye’nin ilk atıksız adası olarak tarihe geçti. Marmara ve Avşa Adaları’nda da atıksız ada çalışmalarını hızlı bir şekilde sürdüren Büyükşehir Belediyesi; Marmara, Ekinlik ve Avşa Adaları’nda bulunan düzensiz depolama sahalarında gerçekleştirdiği çalışmalarla, 14 futbol sahası büyüklüğünde alanın ıslahını tamamladı. Sürdürülen çalışmalarla çok yakında Marmara ve Avşa Adaları da atıksız adalar haline gelecek. Ekinlik Adası, ekolojik ada prensibiyle enerjisini adada kurulan güneş enerji sisteminden, suyunu ise arıtılmış deniz suyundan elde ediyor.

Yollar kazılmadan hatlar onarılıyor

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi kanalizasyon hatlarında oluşan sızma ve kaçakların önlenmesi adına teknolojik dev bir adım attı. Büyükşehir Belediyesi iştiraki BASKİ, merkez ve ilçelerde ekonomik ömrünü tamamlaması sonucu kanalizasyon hatlarında meydana gelen arızaları kazısız yöntem (Fold&Form) metodunu kullanarak giderecek. Yollar kazılmadan Fold&Form metodu ile arızaların giderilmesi hem zaman bakımından hem de ekonomik olarak büyük bir kazanç sağlayacak. Yöntem ilk defa Adnan Menderes Mahallesi ve Hacı İlbey Mahallesi Anafartalar Caddesi’nde ki kanalizasyon hatlarında kullanılmaya başlandı. Tam ve bağımsız yapısal bir bütünlük sağlamak için gerekli malzeme sertliği olan bu boru; depreme ve darbelere karşı olağanüstü dayanıklılığa sahip. Borular, kazısız rehabilitasyon sonrası tüm boru çapları için ilk üretildiği boru şeklini tam olarak alıyor ve mevcut ana boruya entegre oluyor.

GÜNDEM
Balıkesir'de korkutan yangın: Dört ev kullanılamaz hale geldi

GÜNDEM
Ümraniye Belediye Başkanı Yıldırım'dan depremzede ailelere ziyaret