Balıkçılar bununla ilk kez karşılaştı

Kocaeli'nin Gölcük ilçesi Değirmendere sahilinde kıyıya vuran ölü yengeç ve balıklar görenleri tedirgin etti. 15 yıldır Değirmendere ve Gölcük sahilinde amatör balıkçılık yaptığını ve böyle bir durumla ilk kez karşılaştığını söyleyen Ömer Durdu, "Biz burada Yüzbaşılar sahilinde balık tutuyoruz. Yaklaşık 3 gün önce neredeyse hiç balık çıkmamaya başladı. Bir anda kesildi" ifadesini kullandı.

Yeni Şafak

Gölcük'ün Değirmendere sahiline ellerinde oltayla inen amatör balıkçılar gördükleri manzara karşısında şaşkınlığa uğradılar. Sahile vuran yengeç ve balık ölülerini gören amatör balıkçılar durumu hemen belediye yetkililerine haber verdiler. Kıyı boyunca uzanan balık ve yengeç ölümleri ile daha önce karşılaşmadıklarını belirten vatandaşlar, yetkililerin konu hakkında yaptıkları inceleme sonrasında yapacakları açıklamayı beklediklerini söylediler.

15 yıldır Değirmendere ve Gölcük sahilinde amatör balıkçılık yaptığını ve böyle bir durumla ilk kez karşılaştığını söyleyen Ömer Durdu, “Biz burada Yüzbaşılar sahilinde balık tutuyoruz. Yaklaşık 3 gün önce neredeyse hiç balık çıkmamaya başladı. Bir anda kesildi. Sonra Derince'deki bir arkadaşım dedi ki, akşamları Derince sahillerinde böyle mığır, iskorpit, mezgit gibi balıklar hep su üzerine çıkıyorlarmış. Dün geldik buraya yine balık çıkmıyor. Bu sabah, ben görmedim ama esnaf görmüş, suyun üzerinde balıklar görmüşler. Tekeler olduğu gibi suyun üzerindeymiş. Yarı baygın balık ben de gördüm. Herkes kulaktan dolma bir şeyler söylüyor. Sonra internete baktım. Sülfür gazından dolayı böyle olduğunu yazmışlar internete ama bilgi ne derecede doğru bilmiyorum. Ben 10-15 yıldır balıkçılık yaparım. Hiç böyle bir durum görmedik. Bu olağanüstü bir durum oldu. Bazıları da balıkların suyun sıcaklığından dolayı vurgun yediğini söylüyor. Ama ne derecede doğru bilmiyoruz. Herkes başka bir şey söylüyor” dedi.

Bir diğer amatör balıkçı Berkan Çoban ise, “Bir balığın karaya vurması normal bir durum değil. Kış ayı da değil. Kar da bastırmadı. Şoklama da olmadı. Balığa herhangi bir şekilde ölümüne sebep verecek bir soğuk yok. Şu şekilde zaten bir balığın ölmesi normal bir şey değil. Bunun neden kaynaklandığını ben de bilmiyorum” diye konuştu.

Değirmendere sahillerinde yaşanan balık ölümlerinden numune alan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise yapılan inceleme sonrasında ölümlerin çevre kirliliğinden kaynaklanan oksijen kirliliğine bağlı olarak olmadığını söylediler. Yetkililer Körfez sularında yaşanan 10 metrelik gel-git akıntısı sonrasında suların aniden yükselmesi ile dip suyunun ısındığını, dip canlılarının da suyun daha soğuk olan üst kısımlarına çıktıkları ve çıkarken vurgun yiyerek baygınlık geçirdiklerini ifade ettiler. Büyükşehir yetkilileri, Değirmendere sahilinden alınan numunelerin TÜBİTAK'a gönderildiğini, ayrıca Bakanlık yetkililerinin de inceleme başlattıklarını söylediler.