Bakü - Ceyhan tamam sıra Bakü - Erzurum'da

"Yüzyılın Projesi" Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı'ndan sonra Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı da devrede. Hazar Denizi'nden çıkartılan doğalgazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştıracak hattın Azerbaycan bölümüne gaz pompalanmaya başlandı

Yeni Şafak
Arşiv

"Yüzyılın Projesi" olarak adlandırılan Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı'ndan sonra Bakü-Tiflis-Erzurum (BTE) Doğalgaz Boru Hattı da devrede. Hazar Denizi'ndeki Şahdeniz yataklarından çıkartılan doğalgazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştıracak BTE Doğalgaz Boru Hattı'nın Azerbaycan bölümüne gaz pompalanmaya başlandı.

SONBAHARDA DEVREDE

Bu sonbaharda devreye girmesi beklenen BTE'nin doldurulması için ilk aşamada Azeri yatağından çıkartılan doğalgazdan yararlanılacak. Şirket takviminde aksama olmaması halinde ise önümüzdeki Ağustos ayı itibarı ile Şahdeniz yatağından çıkartılan doğalgaz da boru hattına verilecek ve önümüzdeki Eylül ayından itibaren tam kapasite gaz ihracına başlanacak. Bakü'deki terminalden başlayan boru hattı Türkiye'ye kadar Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı (BTC) ile aynı araziden geçiyor. Yıllık 30 milyar metreküp doğalgaz taşıyacak kapasiteye sahip olan BTE'yi besleyecek Şahdeniz yataklarının 'Merhele-1' projesi kapsamındaki rezervi de 178 milyar metreküp olarak hesaplanıyor. 2012 yılı itibariyle devreye girecek 'Merhele-2' projesiyle üretim miktarının arttırılması planlanıyor.

BU YÜZYILIN İPEKYOLU

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz Eylül ayında Ambrosetti Forumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin enerji stratejileri arasında BTE'nin önemine dikkat çekerek, bu stratejileri "Türkiye'nin Doğu-Batı ve Kuzey-Güney ekseninde transit ülke olması, Ceyhan Terminali'nin enerji ticaret merkezi haline dönüştürülmesi, Doğu-Batı enerji koridorunun bileşenlerinden Bakü-Tiflis-Erzurum (BTE) ve Hazar geçişli doğal gaz projelerinin gerçekleştirilmesi, son olarak da, doğal gaz tedariki açısından Türkiye'nin, AB'nin 4. ana arteri haline gelmesi" şeklinde özetlemişti. Erdoğan, Türkiye'nin 21. Yüzyılın İpek Yolu olarak görülen Doğu Batı Enerji Koridoru'nun gerçekleşmesine önayak olduğunu belirtmişti.

ROTTERDAM OLACAK

Her 16 varil petrolden birinin Türkiye üzerinden dünya enerji pazarlarına ulaşacağını belirten Erdoğan, "Ceyhan'ı, Rotterdam gibi dünyanın önemli enerji ticaret ve ihraç merkezlerinden biri haline getirmeyi amaçlıyoruz" dedi. Kerkük-Yumurtalık ve Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hatlarına ek olarak, tanker trafiğinin Türk Boğazlarına oluşturduğu tehdidin hafiflemesi için Samsun-Ceyhan by-pass petrol boru hattı inşa edileceğini belirten Başbakan Erdoğan, böylece, Ceyhan'a yanaşacak tankerlerin, aynı anda, aynı noktada, Irak, Azeri, Kazak ve Rus petrolünü yüklemesinin mümkün olacağını söyledi.