Bakan Yılmaz TEOG yerine gelen sistemin detaylarını açıkladı

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TEOG'un yerine gelen yeni sistemin detaylarına ilişkin açıklamada bulundu. Yılmaz, "Sadece 8. sınıftan soru sorulacak. Tek oturumda 135 dakikada sınav yapılacak ve 90 soru sorulacak" dedi.

Yeni Şafak
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TEOG yerine gelen yeni sistemin detaylarına ilişkin bilgiler verdi.

Yeni sistemde soru sayısı değişti

Bakan Yılmaz, yeni sistemde açık uçlu soru sorulmayacağını açıkladı.

Yüzde 10 sınavla yerleşecek

Etüt merkezlerinin çoğaldığı, okul dışı kaynaklara öğrencilerin yönlendirildiği şikayetleri gelince sınavın baskısını zorunlu olmaktan çıkardıklarını belirten Yılmaz, "Yüzde 90 öğrencimiz kendi adresine dayalı, bölgesindeki okullara kaydedilecek. İsteyen öğrenci sınava girecek. Ancak öğrenci sayısı yüzde 10'a tekabül eden bir grubu sınavla öğrenci alan okullar statüsüne getireceğiz" açıklamasında bulundu.

Bakan Yılmaz, bu yıl 8'inci sınıfta okuyan 1 milyon 180 bin öğrencinin olduğunu söyledi.

Şu anki ve geçmiş yıllardaki öğrencilerin tercihi dikkate alınırsa yüzde 12 gibi bir oranın imam hatibe gittiğini bildiren Yılmaz, meslek lisesini tercih eden öğrencilerin oranının da yüzde 40 olduğunu, gerisinin de Anadolu lisesi, fen lisesi, sosyal bilimler lisesi, güzel sanatlar lisesi, spor lisesi gibi okullara gittiğini ifade etti.

"Kapasite var"

Sınavla girilen okullara başvurunun ilk yıl fazla olabileceğine işaret eden Yılmaz, rehberlikle öğrencilerin yönlendirilmesi ve sınavsız girilen okulların da başarı gösterdiğinin görülmesiyle, bunun, sınavla alınan öğrenci sayısının 2-3 katını geçmeyeceğini düşündüklerini aktardı.

Yılmaz, "Yaklaşık 1 milyon öğrenci, ikametgahının olduğu yerde okuyacak. Veliler çocuklarını okutmak istedikleri okulu bulabilecek mi?" sorusu üzerine, şöyle dedi:

"Geçmiş yıllardaki öğrencilerimizin ve velilerin tercihini dikkate alırsak, yüzde 12 gibi bir oran imam hatip seçiyor. Meslek lisesini tercih edenlerin oranı yüzde 40. Gerisi de değir okullara... Bunları da dikkate aldığımızda öğrenci sayımızın üzerinde kapasitemiz var. 1 milyon 180 bin 8. sınıf öğrencimiz var. Toplam lise birlerin kapasitesi bizim 1 milyon 268 bin. Buna özel okullar da dahil değil. Özel okulların ne kadar kapasitesi var? 200 bin. İkisini korsanız ne yapar? 1 milyon 468 bin yapar. 1,5 milyon kapasite var. Böyle bir kapasitenin olduğu yerde kaygı duymaya gerek var mı? Böyle bir şey gerçekleşir mi? Hiç düşünmüyorum."

http://image.piri.net/resim/imagecrop/2017/11/28/10/21/resized_60cfb-f8f2a39355.jpg

"Herkes istediği okula"

"Bir veli, evladını imam hatip lisesine göndermiyorsa kesinlikle Milli Eğitim Bakanlığı olarak biz onun kaydını imam hatip lisesine yapmayacağız. Meslek lisesine göndermeyecekse, o evladımızı meslek lisesine göndermeyeceğiz." diyen Yılmaz, öğrencilerin istedikleri okula gideceğinin, kimsenin istemediği hiçbir bölüme gitmeyeceğinin altını çizdi.

"Bu sistem özel okullara talebi artırır mı?" sorusunu Yılmaz, "Olmaz. Özel okulların oranı ne kadar? Yüzde 7. Yüzde 93 yine kamuda eğitim alıyor. OECD ülkelerinde ne kadar? Yüzde 15. Bizim bunu da artırmamız lazım." yanıtını verdi.

20 bin öğretmen ataması

Bakan Yılmaz, "Şubat'ta 20 bin öğretmen ataması için duyuruya çıkacağız" şeklinde konuştu.

GÜNDEM
İşte detayları ile TEOG'un yerine gelen sistem

GÜNDEM
Liseye sınavla girişte başarı puanı yok

GÜNDEM
Erdoğan'dan TEOG açıklaması: Kaldırılması lazım