Asya yeniden umut olabilir

İstanbul’da düzenlenen Asya Parlamenter Asamblesi 11. Genel Kurulu’nda konuştan Meclis Başkanı Yıldırım, “İstersek Asya’yı yeniden dünyanın çekim merkezi yapar, insanlığın umudu haline getirebiliriz. Aslında tarihin doğal akışı içinde bu yavaş yavaş gerçekleşiyor” dedi.

Haber Merkezi
​TBMM Başkanı Binali Yıldırım

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Asya Parlamenter Asamblesi 11. Genel Kurulu'nda konuştu. Daha güzel bir dünyada yaşamanın bütün insanların hakkı olduğuna işaret eden Yıldırım, "İstersek Asya'yı yeniden dünyanın çekim merkezi yapar, insanlığın umudu haline getirebiliriz" dedi.

KITALARI BİRLEŞTİREN ŞEHİR

Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti: “Kıtaların ve kültürlerin birleştiği İstanbul’da düzenlenen bu toplantının ana gayesinden biri de Asya’yı yeniden medeniyet merkezi haline getirmenin imkanlarını, fırsatlarını konuşmaktır, değerlendirmektir. Eğer istersek Asya’yı yeniden dünyanın çekim merkezi yapar ve insanlığın umudu haline getirebiliriz. Aslında tarihin doğal akışı içinde bu yavaş yavaş gerçekleşiyor. Bunu neden söylüyorum; 70’li yıllara gittiğinizde dünyanın zenginlik merkezinin okyanus ötesinde olduğunu görüyorsunuz.

ÇATIŞMALARIN FAYDASI YOK

80’li yıllarda özellikle havacılığın merkezinin Avrupa’nın batısında, 90’lı yıllarda Avrupa’nın ortasında ve bu dönemde, 2000’li yıllarda havacılıkta cazibe merkezinin Türkiye’nin, İstanbul’un bulunduğu Avrasya coğrafyasında yerleştiğini görüyoruz. Dünyanın en büyük havalimanını yapmış olmamız da bir tesadüf değil, dünyada gelişimin, değişimin iyi okunmasının bir sonucudur. Geçmişte zenginlik doğudan batıya hicret ederken günümüzde artık zenginlik batıdan doğuya doğru yol almaya başlamıştır. Giderken de gelirken de Avrasya coğrafyasını geçmek durumundadır. Devam eden çatışmaların bölgemize, insanlığa hiçbir faydası yoktur. Yapılması gereken mevcut sorunları ortadan kaldırmak, parlamenterler olarak parlamenter diplomasiyi etkin bir şekilde kullanarak anlaşmazlıkları, sorunları hükümetlerimizin çözebilmesine katkı sağlamaktır.

DUVAR ÖREREK SORUN BİTMEZ

Hürriyet, demokrasi, insan hakları, katılımcılık, şeffaflık, hukukun üstünlüğü kavramlarını Asya kıtasının siyasi karakteri haline getirmek bizim görevimizdir, bunun için daha çok gayret etmemiz gerekir.Parlamenterler olarak hepimize görev düşmektedir. Dünya 21. yüzyılın son çeyreğinde girdiği türbülanstan mutlaka çıkmalıdır. Hiçbir devlet sınırlarına yüksek duvarlar örerek sorunlardan kurtulacağını zannetmesin. Sorunların çözümü, dünyayı bütün olarak ele almaktan geçiyor. “

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/11/30/03/27/resized_daa26-e4926226binali2.jpg

Güçlerimizi birleştireceğiz

’Bir elin nesi var, iki elin sesi var’ atasözünü hatırlatan Yıldırım, “Bir araya geleceğiz, güçlerimizi birleştireceğiz, ayrılıklarımızı ön plana çıkarmayacağız, ortak yanlarımızı daha çok konuşacağız. Yardımlaşmak, dayanışmak, paylaşmak Asya kıtasının medeniyet değerlerinin başında gelir. Büyük dedelerimiz Asya’da ve Avrupa’da kurdukları medeniyetleri hep bu anlayış üzerine inşa etmişlerdi.” ifadelerini kullandı. Yıldırım, “(Kıbrıs'ta) İki toplum arasında barışı tesis etmek, Akdeniz'in güvenliğini sağlamak bakımından vazgeçilmezdir. Rum tarafının uzlaşmaz tutumu, çözümü maalesef zora sokmaktadır” dedi. FETÖ ile ilgili Yıldırım, “Bu örgüt Türkiye'nin olduğu kadar, kadrolarını yerleştirdiği diğer ülkeler için de tehdittir” ifadelerini kullandı.