Askeri okullarda İHL ambargosu kalkıyor

28 Şubat post-modern darbesinden miras kalan imam hatiplilere askeri okullara giriş yasağı tarih oluyor. Hükümetin yeni düzenlemesiyle askeri liselerin kapatılması, harp okulları ve akademilerin Milli Savunma Üniversitesi’ne bağlanmasıyla imam hatiplilerin önündeki engel kalkıyor. Ayrıca askeri okul ve akademilerde isteyen kız öğrencilerin derslere başörtüsüyle girebilmesi talep ediliyor.

Yeni Şafak Fatih Özkanoğlu

Türk eğitim sistemindeki bir hukuksuz uygulama daha tarih oluyor. Harp okulları ve akademilerde imam hatiplilere yönelik çifte standart ortadan kalkıyor. Artık imam hatiplililer de diğer anadolu, fen ve meslek liseliler gibi lisans ve lisanüstü askeri eğitim alabilecek. Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girecek olan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nin özerk eğitim sistemi kökten değişiyor.

YETKİ ARTIK BAKANLIKTA

Askeri liseler kapatıldı, kurmay subay yetiştiren harp okulları ve lisansüstü eğitimin verildiği harp akademileri Milli Savunma Üniversitesi bünyesinde Milli Savunma Bakanlığı'na bağlandı. Harp okullarına hangi liselerden öğrenci seçileceği yetkisi Genelkurmay Başkanlığı'ndan alınarak Milli Savunma Bakanı'na verildi. Bu sayede 28 Şubat'tan bu yana imam hatiplilere uygulanan hukuksuz uygulama da kaldırılmış olacak.

HAK EDİLEN KARAR

Yeni düzenlemeyi imam hatiplilere hak iadesi olarak yorumlayan İmam Hatipliler Derneği ÖNDER Başkanı Halit Bekiroğlu, “Özellikle dindar kesimin çocukları başta olmak üzere ordunun kapıları toplumun ana damarına kapatıldı. Ordunun temel, dini ve kültürel referanslarla arasına koyduğu mesafe, orduya sızmaya çalışan marjinal din anlayışlarının güçlenmesine de fırsat vermiş, ordunun sağlıklı bir zeminde ve ülkemize yakışır bir biçimde kendi doğal mecrasında ilerlemesine engel oldu. Bundan sonra harp okullarına ve Milli Savunma Üniversitesi'ne imam hatiplerin alınacak olması yıllar önce yapılması gereken hak iadesidir. Bu hukuksuzluğun giderilmesi için 4-5 yıl önce ilgili kurumlara hatta mahkemelere dahi başvuruda bulunmuştuk” dedi.

ANAYASAL TEMİNAT SAĞLANMALI

Düzenlemenin anayasa ile korunması gerektiğini vurgulayan Tanrıverdi, “Askeri okulda strateji dersi vermiş bir hoca olarak öğrencilere İslam harp tarihi dersi de verilmelidir. Okul ve kışlalarda manevi değerler eğitimi verilmeli, inançlar serbestçe yaşanmalı. Ayrıca KHK ile imam hatiplilere tanınan hak bireylerin inisiyatifinden ziyade anayasa ile teminat altına alınmalıdır” diye konuştu.

İSTEYEN BAŞÖRTÜSÜYLE GİRSİN

Yıllardır süregelen çifte standartın giderildiğini söyleyen Tüm İlahiyat Fakülteleri ve Yüksek İslam Enstitüleri Derneği (TİYEMDER) Onursal Başkanı Selahattin Yazıcı ise, “Yıllardır bu milletin bir kesimi öz evlat, bir kesimi üvey evlat muamelesi gördü. Milletin kalbini yaralayan bu adaletsizliğin giderilmesiyle ordu-millet kaynaşması güçlenecektir. Kapatılan askeri liseler her eğitim modeline eşit olarak dağıtılmalı. Örneğin Kuleli Askeri Lisesi marka bir anadolu imam hatip lisesine dönüştürülürse, imam hatiplilere yönelik psikolojik bariyer kırılmış olur. Ayrıca askeri okul ve akademilerde isteyen kız öğrenci derslere başörtüsüyle girebilmeli. Tankın karşısında kahramanca duran başörtülü bir kadının kızı başörtüsüyle askeri eğitim alabilmeli, rütbeli bir asker olabilmelidir” ifadesini kullandı.

TSK DAHA DA GÜÇLENECEK

TSK'nın olumsuz etkilenmeyeceğini belirten Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) Onursal Başkanı emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi, “Askeri eğitime siyasete karışmasın diye Genelkurmaya'a bağlı özerk bir eğitim veriliyordu. TSK'da siyasi kadrolaşma olmasa da ideolojik kadrolaşmalar güçlendi. 15 Temmuz ve önceki darbelerin kaynağı da bu. Yeni düzenlemeyle FETÖ ve benzeri ideolojik kadrolaşmaların önüne geçilecek. Bu değişim TSK'yı olumsuz etkilemez. Çünkü askeri liselerde meslek eğitimi değil, anadolu ve fen liseleri düzeyinde eğitim verilir. Askeri okullara girişte ve eğitimlerde liyakate dayalı eğitim sisteminin güçlenmesiyle TSK, milletin önünde manevi değerlerle donanmış bir lokomotif görevi üstlenecektir” dedi.