Anayasa Mahkemesi'nden ihlal kararı

Anayasa Mahkemesi, Türkiye'ye sığınan Cezayir uyruklu bir kişinin, Yalova Yabancılar Şube Müdürlüğünde tutularak özgürlüğünden yoksun bırakıldığı ve idari gözetim koşullarının kötü olduğu iddiasıyla yaptığı başvuruyu kabul ederek, 5 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Yeni Şafak
Gündem

Resmi Gazete'de yayımlanan Yüksek Mahkemenin kararına göre, Cezayir vatandaşı Rıda Boudraa, sığınmacı statüsü verilmesi için Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğine yaptığı başvurunun sonucu beklenmeksizin, pasaportu bulunmadığı gerekçesi ile sınır dışı edilmesine ilişkin işlem nedeniyle iade edileceği ülkesinde yaşam hakkının ihlal edilme, işkence ve kötü muameleye tabi tutulma riski bulunduğunu savundu.

Boudraa, sınır dışı edilmek üzere 68 gün boyunca Yalova Yabancılar Şube Müdürlüğünde tutularak özgürlüğünden yoksun bırakıldığını, anılan süreçte idari gözetim koşullarının kötü olduğunu iddia ederek, Anayasa'nın 17, 19, 20, 40. ve 41. maddelerinin ihlal edildiğini ileri sürdü.

Anayasa Mahkemesi, Boudraa'nın "Sınır dışı etme işlemine karşı etkili bir başvuru yolu bulunmadığı, sınır dışı edilme halinde maddi ve manevi varlığının korunması hakkının ihlal edildiği ve edileceği" yönündeki iddialarının açıkça dayanaktan yoksun olması" nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verdi.

Boudraa'nın, "İdari gözetim şartları, süresi, sürenin uzatılması, ilgiliye tebliği, idari gözetim kararına karşı başvuru yolları, idari gözetim altına alınan kişinin avukata erişimi, tercüman yardımından yararlanmasına ilişkin açık bir kanuni düzenleme bulunmadığı" yönündeki iddiasının kabul edilebilir olduğuna karar veren Yüksek Mahkeme, bu bakımdan Anayasa'nın 19. maddesinin ikinci ve sekizinci fıkralarının ihlal edildiğine hükmetti.

Anayasa Mahkemesi, Boudraa'ya 5 bin lira manevi tazminat ödenmesini kararlaştırdı.