Aktay: Anayasa çalışmaları mutabakatla ilerleyecek

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Yasin Aktay, anayasa değişikliği teklifine ilişkin, "Kaygılar varsa Anayasa Komisyonu sürecinde bunların izale edilmesi mümkündür. Bu mutabakat metni, MHP ile yapıldığı için atılacak bütün adımlar yine aynı mutabakat aranarak ilerletilecektir" dedi.

Yeni Şafak

Aktay, parti genel merkezinde, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında yapılan Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısı devam ederken gazetecilere açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

AK Parti'nin 134. olağan MKYK toplantısını gerçekleştirdiklerini ifade eden Aktay, sabah saatlerinde Başbakan Yıldırım'ın milletvekilleriyle bir araya geldiğini ve anayasa değişikliği teklifine ilişkin istişarelerde bulunulduğunu söyledi.

MHP'nin de mutabakatıyla oluşturulan anayasa değişikliği teklifi metni üzerinde TBMM Anayasa Komisyonu'nun gerekli çalışmaları yürüttüğünü aktaran Aktay, "Ortaya çıkan mutabakat metni aynı şekilde komisyonda kabul edildiği takdirde metnin ocak ayı başlarında Genel Kurul'a getirilmesini umuyoruz." dedi.

Aktay, anayasa değişiklik teklifi hazırlanırken kamuoyundaki bütün tartışma ve kaygıların dikkate alındığını da belirtti.

Daha güçlü bir yasama

Demokrasinin güçlendirilmesi ve Türkiye'nin istikrarının daha da artırılmasını hedeflediklerini vurgulayan Aktay, sözlerine şöyle devam etti:

Aktay, sabah saatlerinde yapılan toplantıda ve MKYK'da anayasa değişikliği teklifiyle ilgili katılımcıların görüşlerinin alındığını, ortak akıl oluşturmak için çalıştıklarını da aktardı.

Anayasa değişikliği teklifine ilişkin bazı katılımcıların sorularının olduğunu, bazılarının kaygılarını ilettiğini vurgulayan Aktay, "Kaygılar varsa Anayasa Komisyonu sürecinde bunların izale edilmesi mümkündür. Bu mutabakat metni MHP ile yapıldığı için atılacak bütün adımlar yine aynı mutabakat aranarak ilerletilecektir." diye konuştu.

Aktay, MKYK'da iç ve dış güvenlik sorunlarının da ele alındığını, Başbakan Yıldırım'ın bu konudaki son gelişmelerle ilgili kurul üyelerine bilgi verdiğini de dile getirdi.

Bugünün dünyasında hiç kimse güvende değil

İstanbul'da ve Kayseri'de gerçekleştirilen menfur terör saldırılarında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa dileyen Aktay, şunları kaydetti:

Son günlerde yaşanan terör saldırılarına değinen Aktay, "Terör saldırıları karşısında en büyük tesellimiz, neyi hedefliyorlarsa tam aksi bir durumla karşılaşıyorlar. Beşiktaş ve Kayseri saldırılarının akabinde belki başka bir şey hedeflediler ama ülkemizin birbirine daha fazla kenetlenmiş olduğunu, ülkemizin Türk'üyle, Kürt'üyle, Alevi'siyle, Sünni'siyle Türkiye'yi teşkil eden bütün unsurlarının birbirlerine daha fazla kenetlenmiş olduğunu hep birlikte gördük." diye konuştu.

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un silahlı saldırı sonucu öldürülmesinin ardından da benzer bir manzarayla karşılaşıldığını belirten Aktay, şunları ifade etti:

FETÖ'nün eğitim süreçlerinden geçtiğini görmemiz bizi şaşırtmadı

Yasin Aktay, Büyükelçi Karlov'u silahlı saldırı sonucu öldüren Mevlüt Mert Altıntaş'ın, arkasındaki ilişkilerin kısa bir süre içinde ortaya çıktığına dikkati çekerek, "Teröristin, FETÖ'nün kurumlarında, FETÖ'nün eğitim süreçlerinden geçtiğini görmemiz doğrusu bizi çok fazla şaşırtmamıştır. FETÖ'nün yıllarca, 40 yıl boyunca nasıl bir kılıktan kılığa girmiş bir bin bir surat olduğunu görünce, orada teröristin eylem yaparken ortaya koymaya çalıştığı performans çok da fazla bizi şaşırtmamıştır." değerlendirmesinde bulundu.

Dün Moskova'da ilgili ülkelerin dışişleri bakanlarının katılımıyla gerçekleştirilen Suriye konulu Türkiye-Rusya-İran toplantısını hatırlatan Aktay, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Halep'ten 38 bine yakın insan tahliye edildi

Halep'te insani bir trajedi yaşandığını, hiç kimsenin oradaki insani durumla ilgili en ufak bir dert taşımadığını vurgulayan Aktay, "Söyledikleri şeyler sadece lafta kalıyor ama Türkiye sadece oradaki insani duruma odaklanarak katliama maruz kalan çoluk çocuğun, sivillerin tahliye edilmesi konusunda çok yoğun çaba sarf etti. Bu yoğun çabaların önemli bir kısmı Rusya ile olan ilişkilere dayandı. Çok şükür bugün geldiğimiz noktada 38 bine yakın insan kısa bir süre içinde Halep'ten tahliye edilmiş durumda." diye konuştu.

Suriye'de yaşanan insani duruma eğilen ve bu duruma müdahil olan tek ülke olan Türkiye'nin, bu durumdan asla şikayetçi olmadığını dile getiren Aktay, Türkiye'nin, insanlığın üzerindeki yükü kaldıran bir ülke konumunda bulunduğunu ifade etti.

Yasin Aktay, MKYK'da, Teşkilat Başkanlığına bazı yeni teşkilatların kurulmasına ilişkin yetki verildiğini de bildirdi.

Böyle bir eleştiri yapılmadı

Aktay, bir gazetecinin AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Yıldırım'ın milletvekilleriyle bir araya geldiği toplantıda, anayasa değişiklik teklifiyle getirilmesi öngörülen "milletvekillerinin seçme ve seçilme yaşının 18'e indirilmesi" noktasında eleştirilerde bulunulduğunu ileri sürmesi üzerine, şunları kaydetti:

Yedek milletvekilliği bir tartışma konusu

Aktay, "Yedek milletvekilliğine ilişkin uyarı ve eleştirilerin geldiği doğru mudur, bu konudaki eleştiriler, kurmayların verdiği yanıtlar için ne söyleyebilirsiniz?" sorusu üzerine, şu açıklamalarda bulundu: