Akdeniz’de geçit yok!

İtalyan ENI şirketinin “Saipem 12000” gemisinin Kıbrıs'ta 3’ncü parselde sondaj çalışmasına kalkışması Türk savaş gemilerince durduruldu. Geminin Türkiye’nin onayını almadan kalkıştığı gaz sondajı ‘gasp’ olarak nitelendirildi. Bu hamle ile Türkiye, oldu-bittilere izin vermeyeceğini Rum tarafına bir kez daha göstermiş oldu.

Yeni Şafak Cahit Saraçoğlu
Türkiye, ilan edilen alanda Türkiye’nin ve Kıbrıs Türkleri’nin de hakkı olduğunu savunuyor.

Kıbrıs adasındaki doğalgaz kaynakları Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) ‘münhasır ekonomik bölge’ olarak ilan etmesinden bu yana tartışma konusu olmayı sürdürüyor. Türkiye, ilan edilen alanda Türkiye’nin ve Kıbrıs Türkleri’nin de hakkı olduğunu savunuyor. O yüzden yapılacak herhangi bir doğalgaz sondaj çalışmasını Türkiye, onayı olmadan yapılamayacağını belirtiyor.

TÜRKİYE DUR YOLCU DEDİ

Genel olarak Akdeniz’deki gaz kaynaklarında Güney Kıbrıs, Türkiye, Suriye, Lübnan, İsrail, Filistin ve Mısır gibi ülkeler hak iddia ediyor. Bu kapsamda İtalyan ENI şirketinin “Saipem 12000 “gemisi Kıbrıs’ın güneybatısındaki 6’ıncı parselde geçen temmuz ayında başlattığı sondaj çalışmalarının ilk etabını tamamlamıştı. Gemi 8 Şubat 2018 tarihinde GRKY’nin 2011 yılında tek taraflı ilan ettiği adanın doğusundaki 3’üncü parsele yönelmesinin ardından Türk savaş gemilerince durduruldu. Bu hamle ile Türkiye, oldu-bittilere izin vermeyeceğini Rum tarafına bir kez daha göstermiş oldu. ENI’nin gemisi münhasır ekonomik bölge sınırının dışına çıkarak beklemeye başladı.

ENİ ‘HAK İDDİA’ EDECEK KADAR İLERİ GİTTİ

Olayın ardından İtalya’nın en büyük petrol ve doğalgaz şirketi Eni’nin CEO’sundan haddini aşan bir açıklama geldi. Claudio Descalzi, “Kıbrıs bölgesindeki haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz” dedi. Olay İtalyan seçimlerinde de siyasilerce kullanılmaya başlandı. Türkiye’nin AB üyeliği aleyhinde söylemler İtalyan siyasetçiler arasında artmış durumda.

Suriye savaşını fırsat bildiler

Türkiye’nin Navtex üzerinden bölgedeki tatbikatını uzattığına yönelik açıklaması, Yunanistan’ı ayağa kaldırmıştı. Ancak İtalyan ENİ’nin yöneldiği bölge, Türkiye’nin yanı sıra Suriye’nin de uluslararası sularında bulunan bir bölge oluşu dikkat çekiyor. Rum yönetimi Suriye’deki savaşı fırsat bilerek bu adımı atarken, karşısında Türkiye’yi bulmuş oldu. Halen Türk Deniz Kuvvetleri, Doğu Akdeniz’de petrol ulaştırmasının güvenliğinin sağlanması, bölgedeki muhtemel risk ve tehdit unsurlarına karşı varlık göstererek caydırıcılık sağlanması ve NATO’nun bölgedeki deniz güvenliği çabalarının desteklenmesi maksadıyla bölgede Akdeniz Kalkanı Harekâtı icra ediyor. İki fırkateyn, iki korvet, iki hücumbot ve bir akaryakıt gemisi Doğu Akdeniz’de deniz eğitimleri, bir denizaltı Doğu Akdeniz’de karakol görevi yapıyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/02/24/01/45/resized_aea63-40dd761esaipem.jpg

Çekti gitti

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) kiraladığı korsan sondaj gemisi, dün Kıbrıs açıklarından ayrıldı. GKRY yetkilileri, İtalyan ENI’ye ait sondaj gemisinin, arama yapacağı bölgeye Türk donanmasının engellemesi sebebiyle ulaşamadığını savundu. Limasol Limanı'na doğru hareket eden geminin, yeni bir arama yapmak üzere Fas'a doğru hareket edeceği bildirildi.