Akademi imamı

FETÖ'nün 'akademi imamı' olduğu iddia edilen Hava Harp Akademisi Komutanı Recep Yüksel, 15 Temmuz kalkışması sırasında 'orada değildim' dediği Fenerbahçe Orduevi'ndeydi

Yeni Şafak

Darbe girişimine karşı çıktıkları için 15 Temmuz akşamı cuntacılar tarafından rehin alınan askerlerden Üsteğmen H.B. ve Yüzbaşı C.O., İstanbul'daki Hava Harp Akademileri'nde o gece yaşananları anlattı. Hangi personelin isyana katıldığını savcılığa tek tek anlatan askerler, FETÖ'nün 'akademi imamı' olduğu iddia edilen Hava Harp Akademisi Komutanı Tümgeneral Recep Yüksel'e dikkat çekti. O gece isyan girişimini Fenerbahçe Orduevi'nden yöneten Yüksel'in, burada değil de 'garnizonda imiş gibi davrandığına' dikkat çeken Üsteğmen H.B., 16 Temmuz sabahı askerleri toplayıp bir konuşma yapan Yüksel'in, Fenerbahçe Orduevi'nde olmadığını iddia ettiğini ancak burada bir 'pot kırdığını' söyledi. H.B., “Cumartesi 14.30'da toplanma çağrısı geldi. Tümgeneral Yüksel de geldi. Yüksel, yoklamada olmayan, içlerinde Sinan Altuntaş üsteğmen'in de bulunduğu 4 kişinin nerede olduğunu sordu. Yüksel ayrıca, Levent Albay'a 'Bunlar gece 03.30'da Fenerbahçe ordu evinde kamuflajlı bir şekilde ne yapıyorlardı' dedi. Zaten Üsteğmen Altuntaş da bize attığı mesajda, Yüksel'in Fenerbahçe Orduevi'nde olduğunu söylemişti" diye konuştu.

Ateş edin

15 Temmuz akşamı Hava Harp Akademisi'nde görevli herkesin garnizona çağrıldığını anlatan Üsteğmen H.B., Akademi'ye geldiğinde Albay Murat Divril'in emriyle herkesin telefonlarını okul dışında bıraktığını ve darbeye ilişkin “Arkadaşlar biz askeriz. TSK'dan emir geldi bunu uygulayacağız" dediğini aktardı. Bu esnada Akademi sınıfına gelen öğretim başkanı Albay Levent Özüarap ile tartıştıklarını kaydeden H.B., Özüarap'ın Yüzbaşı C.O. ve kendisini kastederek, “Bunları gözaltına alın, adım atarlarsa ikisini de vurun" diye emir verdiğini belirtti. Bir süre sonra kilitlendikleri yerden çıkarıldıklarını söyleyen H.B. “Albay Özüarap, askerleri topladı. '03.00 itibari ile TSK yönetime el koydu. Kara, Hava, Deniz akademileri üstüne düşen görevleri yapıyorlar' dedi. Sonra '6 kişi ön kapıdan geliyor' denilince Özüarap, 'Ateşe ateşle karşılık verin' dedi. Dışarıdan, 'Havacılar teslim olun' sesi geldi. Levent albay bunun üzerine, 'Dışarıyla koordine kurdum. Kurmay Başkan Tümgeneral Nevzat Taşdeler'le de görüştüm, sıkıntı yok. Etrafta birkaç tane silahla gezenler olabilir, onlar da halledilecek' diye bir cümle kurdu" sözleriyle o gece yaşananları anlattı.