Referandumdan sonra yapılan ilk MYK toplantısında Başbakan Erdoğan, “Sahillerin neden hayır oyu verdiğinin” araştırılmasını istiyor. Başbakan Erdoğan'ın yedinci kez girdiği seçimlerden neden başarıyla çıktığını merak edenlerin bu noktaya dikkat etmesi gerekiyor. Erdoğan, İstanbul'da Refah Partisi'ne oy vermeyen kesimlere ulaşıp, onları kazanmayı başarmış, o seçim kampanyasında, “Refah adayı meyhanedekilerden bile oy istedi” diye haber olmuştu.
ERDOĞAN BAHÇELİ FARKI
12 Eylül gecesi elde ettiği yüzde 58'lik başarının üstüne yatmak yerine, “Sahiller bize neden oy vermiyor” sorusunun cevabını araştıran bir lider.
Oysa aynı gece memleketi olan Osmaniye'de bile seçimi kaybeden MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Türkiye karanlık bir döneme girdi” şeklinde bir açıklama yapmakla meşguldü.
TÜM SEÇİMLER MASADA
AK Parti ciddi bir “sahil açılımına” hazırlanıyor. Bunun için birkaç aşamalı bir çalışma yürütülecek. Referandum sonuçları başta olmak üzere 3 Kasım 2002 seçimlerinden başlamak üzere AK Parti'nin girdiği tüm seçimlerdeki sahil oyları masaya yatırılacak.
GENEL MERKEZ YAPACAK
Bu AK Parti Genel Merkezi'nde yapılacak bir çalışma olacak. Seçim işleri başkanlığı, yerel yönetimler, medya tanıtım başkanlığı ile sahillerin il ve ilçe başkanları, eski ya da mevcut belediye başkan adaylarının katıldığı “durum analizleri” yapılacak. Durum analizlerinde AK Parti'nin çalıştığı kamuoyu araştırma şirketlerinin hazırlayacak raporlardan da istifade edilecek.
SOSYOLOG VE PSİKOLOG DESTEĞİ
Sahillerle ilgili değerlendirme ayrıca sosyolog, psikolog ve siyaset bilimcilerle de ayrı bir zeminde sürdürülecek. İkinci aşamasında ise alana inilecek. Bilimsel bir çalışma yürütülecek. Şehrin nabzını yansıttığı düşünülen mekanlarda yüz yüze konuşma yöntemiyle sahillerin nabzı tutulacak.
İKİ TESPİT
Tüm bunların, sosyologların başında bulunduğu bir çalışma grubu tarafından sahil kentlerinde yapılacak olan, “Seçmen eğilimleri” ve “Algı” çalışmalarıyla da desteklenmesi gerekiyor. AK Parti yönetiminin sahillerdeki 'hayır' oylarıyla ilgili iki tespiti var. Biri, sahillerin Güneydoğu'dan yoğun olarak göç alması nedeniyle yaşanan, “Kürt-Türk” ayrışması. İkincisi ise “Algı”. Buna hayat tarzına müdahale de diyebiliriz.
KİME MÜDAHALE ETTİK Kİ
Sahil açılımıyla ilgili olarak AK Parti Merkez Yürütme Kurulu'nda yapılan bir değerlendirmeyi aktarmak istiyorum: “AK Parti hem merkezi yönetimde hem de yerel yönetimlerde 8 yıldır iktidarda. Bu süre zarfında kimin hayat tarzına müdahale edildi ki bu tür bir algı oluştu?” AK Parti şimdi sorduğu bur sorunun peşinden gidecek.