Adaylık kavgası derinleşiyor: Mansur Yavaş'tan İmamoğlu cephesine 'çok rahatsızım!' resti

Cumhurbaşkanlığı seçimleri için şimdiden adaylık kavgasına tutuşan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu arasında son günlerde tavan yapan sürtüşme giderek daha da sertleşiyor. İmamoğlu cephesinden gelen açıklamalara şimdiye kadar net bir karşılık vermeyen Mansur Yavaş vites yükseltti. Son günlerde CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı konusunda dolaşıma sokulan haberlerle ilgili konuşan Yavaş "Cumhurbaşkanı adaylığı tartışmalarından çok rahatsızım. Gazeteciler, danışmanlar fitne çıkaracak açıklama yapıyorlar, susturulmaları gerekiyor" dedi.

Lokman Özdemir
Mansur Yavaş - Ekrem İmamoğlu

Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) aylardır süregelen cumhurbaşkanı adaylığı tartışmaları, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı arasında açıkça yaşanan bir krize evrildi.

2023 seçimlerinde 'nun seçilmesi için birlikte çalışan CHP'li iki başkan arasında adaylık konusunda yaşanan bu gerilim, parti içindeki dengeleri ve CHP’nin genel siyasetini ciddi şekilde sarsıyor. Adaylık yarışı parti tabanında birtehlikesini de beraberinde getiriyor.

GÜNDEM
Muhalefette 'koltuk' mücadelesini kızıştıran anket: İmamoğlu - Yavaş kavgasının nedeni adaylık hesapları mı?

CHP'nin uzun süredir hazırlıksız göründüğü cumhurbaşkanlığı adaylığı meselesi, 2023 seçimlerinde alınan yenilgi sonrası Kemal Kılıçdaroğlu'nun CHP Genel Başkanlığı'ndan ayrılması sonrasında Ekrem İmamoğlu’nun partide yükselen bir figür olmasıyla daha da karmaşık hale geldi.

Uzun süre sessiz kaldı

Bu süreçte asli görevi olan İstanbul'u yönetme konusunda başarısız bir tablo çizen Ekrem İmamoğlu, daha açık bir şekilde cumhurbaşkanlığı adaylığını ima eden açıklamalar yaparken, Mansur Yavaş ise bu konuda uzun süre sessizliğini korumuş ve geri planda kalmayı tercih etmişti.

Your browser doesn't support HTML5 video.

Tüzük kurultayında sitem

Yavaş ilk rahatsızlığını CHP'nin 20. Olağanüstü Kurultay'ında dile getirmişti. Kurultayda kendisine konuşma yapacağının bir saat önceden bildirildiğini belirten Yavaş sözleriyle sitem etmişti.

İmamoğlu'ndan Yavaş cephesine salvo

Yavaş gibi adaylık konusunda geri durmayan Ekrem İmamoğlu ise son açıklamalarıyla açıkça Yavaş'ın etrafında oluşan kendisine muhalif cepheyi eleştirmişti. İmamoğlu geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada "Ayağıma bastın, yüzüme ters baktın diyenler benim yoldaşım olamaz" diyerek parti içindeki güç mücadelesine değinmişti.

Your browser doesn't support HTML5 video.

İmamoğlu ifadelerini kullanmıştı.

GÜNDEM
CHP'deki adaylık kapışmasında kılıçlar çekildi: Mansur Yavaş'tan Cumhurbaşkanlığı adaylığına yeşil ışık

İmamoğlu'na 'proje çocuk' tepkisi

Yavaş’ın eski Özel Kalem Müdürü, Beypazarı’ndan hemşerisi ve bağımsız Ankara Milletvekili Yüksel Arslan, X hesabında Ekrem İmamoğlu'nun ismini vermeden, onu "proje çocuğu", "siyasi sahtekar", "tek derdi kendi kariyerine odaklanmak ve başkalarının çizdiği yolda ilerlemek" ve "hangi değerlere sadık olduğu belli olmayan biri" gibi ifadelerle eleştirdi.

GÜNDEM
CHP'li meclis üyesinden Mansur Yavaş'a İmamoğlu tepkisi: Kimse sabrımızı sınamasın!

Yavaş: Çok rahatsızım!

Adaylığa açık açık yeşil ışık yakan ve partiyi de bu yönde yönlendirmeye çalıştığı iddia edilen Ekrem İmamoğlu'na bu zamana kadar açıktan cephe almayan Yavaş ilk kez net bir tavır ortaya koydu.

CHP'nin cumhurbaşkanı adayı tartışmalarına sert tepki gösteren Yavaş, adaylık konusunun zamanı geldiğinde ele alınması gerektiğini belirterek, gazeteciler ve danışmanlar tarafından yapılan kışkırtıcı ve fitne yaratacak açıklamalardan duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Sözcü yazarı Aytunç Erkin’e konuşan Yavaş dedi.

"Susturulmaları gerekiyor"

Yavaş şeklinde konuştu.

İstifa edeceğine dair iddialara da cevap veren Yavaş "İstifa gibi bir düşüncem yok, olur mu öyle şey! Hayır, hayır, hayır…" ifadelerini kullandı.

Şaban Sevinç'e verip veriştirmişti

Halk TV’den İsmail Saymaz’a konuşan Yavaş, Ekrem İmamoğlu'na yakınlığı ile bilinen gazeteci Şaban Sevinç'e tepki göstermişti.

"Herhalde bir görev üstlendi kendi kendine" diyen Yavaş "Partiyi karıştırmak için elinden geleni yapıyor" sözleriyle parti içindeki çekişmeye dikkat çekmişti.

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sevinç: CHP'nin adayı belli

Yavaş'ın 'partiyi karıştırıyor' dediği Şaban Sevinç geçtiğimiz günlerde katıldığı bir televizyon programında CHP'nin adaylık tartışmalarında kararını verdiğini ifade ederek iddiasını ortaya atmıştı.

Parti içindeki bu krizin, adaylık konusunda net bir yol haritası belirlenmediği sürece daha da derinleşebileceği düşünülüyor.

GÜNDEM
Mansur Yavaş cephesinin İmamoğlu salvosuna neden olan kare: 'PKK sizi tükürüğü ile boğar' diyen Zeydan'ı makamında ağırlamıştı