28 belediyeye kayyum atamasının ardından, yapmış olduğu açıklama ile terörist belediyelere kalkan olmaya çalışan ABD Büyükelçisi John Bass, Artvin'de dikkatleri çeken üç kritik ziyaret gerçekleştirdi. Bass'in HES'ler üzerine yaptığı ziyaretler ile bölge halkını provoke etmeye hazırlandığı belirtilirken, ziyaretin Cerattepe kararı öncesine denk gelmesi akıllarda soru işareti bıraktı. Bass'ın sır dolu ziyareti, yabancı güçlerin Türkiye'nin maden çıkarmasından duyduğu rahatsızlığın bir işareti olarak yorumlandı.
BASS'IN HES MERAKI NEREDEN GELİYOR
Bass'ın geçtiğimiz günlerde Artvin'e gerçekleştirdiği ziyareti kafaları karıştırdı. Bass, ilk olarak Artvin'in ilçesi Şavşat'a giderek Meydancık Köyü'nü ziyaret etti. Burada Hidroelektrik Santrali'ne(HES) ilişkin bölge halkı ile gizli görüşmeler gerçekleştirdi. Bass daha sonra, Artvin'in Yusufeli ilçesine geçerek HES üzerinden çalışmalar yaptı. Bass'ın Artvin'deki üçüncü ziyareti ise şehir merkezindeki Atilla Vadisi'ne oldu. Burada da HES'ler üzerine bölge halkı ile görüştü. Bass'ın HES'ler üzerine yaptığı ziyaretler ile bölge halkını provoke etmeye hazırlandığı belirtildi.
YARINKİ DURUŞMA ÖNCESİ MANİDAR
Bass'ın ziyaretinin ne anlama geldiği tartışılırken ziyaret edilen bölgelerden Yusufeli ilçesinde ve diğer ziyaret edilen yerlerde birçok HES ve maden projesinin gündemde olması, ziyaretteki kuşkuları arttırdı. Bass'ın HES'ler üzerinde yaptığı bu ziyaretin Rize İdare Mahkemesi, Cerattepe'deki madencilik faaliyetleri için tarafları son kez dinleyeceği karar duruşmasından önce gerçekleşmesi ise dikkat çekti. Artvin'in Kafkasör Yaylası Cerattepe Mevkii'nde madencilik faaliyetleri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, 'Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu' raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan Türkiye'nin en büyük çevre davasında karar duruşması yarın (19 Eylül) Rize İdare Mahkemesi'nde görülecek. Bass'ın ziyaretinin altında yatan gerçek merak edilirken bu ziyaret yabancı güçlerin Türkiye'nin maden çıkarmasından duyduğu rahatsızlığın bir işareti olarak da yorumlandı.
Cerattepe'de neler yaşandı?
Cerattepe Bölgesi'ndeki madencilik faaliyeti için daha önce Rize İdare Mahkemesi'nce 'ÇED olumlu' kararı iptal edilen maden şirketi, 2 Haziran 2015'te yeniden 'ÇED Olumlu' kararı aldı. Bunun üzerine harekete geçen Yeşil Artvin Derneği öncülüğündeki 751 kişi ve 61 avukat, 8 Temmuz 2015'te Rize İdare Mahkemesi'nde, 'ÇED olumlu' raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Türkiye'nin en büyük çevre davasını açtı. Mahkeme, bölgede 14 Mart'ta bilirkişi heyeti ile inceleme yaptı. Mahkemeye ulaşan bilirkişi raporunda, yıllık 500 bin ton çıkartılacağı öngörülen cevherin kapalı kabinli teleferikle taşınması halinde çevreye zararlarının azalacağı ve ara katlı üretim yöntemi ile heyelan riski oluşmayacağı belirtildi. Rize İdare Mahkemesi, Cerattepe'deki madencilik faaliyetleri için tarafları son kez yarın dinleyecek.