ABD ATAK’ı 10 yıl geciktirdi

Türkiye’yi F-35 programından çıkaran ABD, milli helikopter projesi ATAK’ı da 10 yıl geciktirdi. Türkiye 1996’da yabancı ortaklığı ile milli taarruz helikopteri üretmek için çalışma başlattı. ABD’li Bell Textron firması ile “King Cobra” üretmek için el sıkışıldı. ABD süreci çıkmaza sokunca proje 2004’te bitti. 2007’de İtalyan AgustaWestland firması ile ortaklık imzalandı ve TUSAŞ’ta ATAK’ın üretimi başladı. İlk teslimat 2014’te oldu.

Haber Merkezi
TUSAŞ T-129 Atak

Bugün terörle mücadelenin bel kemiği olan ATAK taarruz helikopterlerinin TSK envanterine girmesini önlemek için ABD’nin her yola başvurduğu ortaya çıktı. Proje ile ilgili çalışmaların yürütüldüğü dönemde aktif görevler alan 2 üst düzey general, engellemeler nedeniyle projenin en az 10 yıl geciktiğini söyledi. 1990’lı yılların başlarından itibaren artan terör olayları Türkiye’nin savunma konseptinde de değişikliklere neden oldu. Özellikle taarruz tipi helikopterler büyük bir ihtiyaç haline geldi. Bu ihtiyacı karşılamak için ABD başta olmak üzere değişik ülkelerden taleplerde bulunun Türkiye, büyük zorluklarla karşılaşınca 1996 yılında yabancı ortaklığı ile milli bir taarruz helikopteri üretmek için çalışmalara başladı.

8 YIL SÜREN GÖRÜŞME

İlk etapta ABD’nin Bell Textron firması ile 50 adet ‘‘King Cobra’’ saldırı helikopteri üretmek için el sıkışıldı. Ancak uzun görüşmeler ABD tarafının uzlaşmaz tavırları nedeniyle 2004 yılında sonlandı. Yeniden çıkılan ihale sonrasında 30 Mart 2007’de İtalyan AgustaWestland firması ile ortaklık imzalanarak TUSAŞ/ TAI’de (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketi) T-129 ATAK helikopterlerinin üretimi başladı. TSK’ya ilk teslimat 22 Nisan 2014’te gerçekleşti. Milli bir taarruz helikopterinin TSK envanterine girmemesi için ABD ve yerli işbirlikçileri büyük engeller çıkardı. Önce ihaleyi alan ABD firması 8 yıl Türkiye’yi oyaladı, sonra İtalyanlarla üretilecek ATAK helikopterleri bahanelerle engellenmek istedi.

MİLLİ YAZILIM İSTEMEDİLER

ÇOĞUNLUĞU FETÖ’CÜ ÇIKTI

ATAK helikopterlerinin prototip, seri üretim aşamalarını müteakip muayene-kabul süreçlerinin gereğinden fazla uzatılarak TSK envanterine kayıtları geciktirildiğini dile getiren Çalışkan, “Bu süreçte muayene kabul heyetinde çalışan askeri görevlilerden önemli bir kısmı 15 Temmuz darbe ihaneti sonrası FETÖ terör örgütü üyeliğinden gözaltına alındı” dedi. Çalışkan şunları kaydetti: Daha öncesinde ABD’den gelen ithal helikopterler aküsü bağlanıp envantere dahil edilirken ATAK helikopterlerinin muayene aralığı 1 buçuk yılı aştı. En fazla 4 yada 5 ay sürmesi gereken muayene - kabul sürelerinin artması ordumuzun terörle mücadelesini akamete uğratma amaçlıydı. Şimdi üretim aşamasında Roketsan, Aselsan, Havelsan var ve hiçbir dış gücün müdahale edemeyeceği özgünlükte bir helikopter ürettik.”

Tayvan’dan almamızı bile engellediler

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/08/11/01/24/resized_cea46-c23b4eafbeyazitkaratas.jpg

TEKNOLOJİ
50. ATAK helikopteri de Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edildi

GÜNDEM
50. ATAK helikopteri de TSK envanterinde