AB için fasıllar samimiyet testi

Türkiye-AB Üst Düzey Siyasi Diyalog Toplantısı’nda, AB temsilcilerine 15 Temmuz’daki tutumlarından yaşanan hayal kırıklığı iletildi. Darbe kalkışmasına AB’den kınama mesajları dışında daha güçlü beklentileri olduğunu belirten AB Bakanı Çelik, yeni açılacak fasılların AB için samimiyet testi olacağını söyledi.

Yeni Şafak Fazlı Şahan

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu'nun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn'ı ağırladı.

FİİLİ DESTEK BEKLEDİK

Ankara'daki Türkiye-AB Üst Düzey Siyasi Diyalog Toplantısı'nın ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. 15 Temmuz darbe girişimini hatırlatan AB Bakanı Çelik, “AB ile paylaştığımız ortak değerler, demokrasi, insan hakları ve hukuk devleti, Avrupa topraklarında saldırıya uğramıştır. Bir Avrupa gücü ve bir Avrupa demokrasisi olan Türkiye de saldırıya uğramıştır” dedi.

Çelik, AB ile Türkiye'nin paylaştığı ortak değerler göz önünde bulundurulduğunda, Türkiye'nin darbe girişiminin ardından AB'den kınama cümlelerinin ötesinde daha güçlü bir fiili destek beklentisinin olduğunu söyledi.

FASILLARIN AÇILMASINI BEKLİYORUZ

Ancak darbe girişiminden sonraki ilk bir ay içinde bunun gerçekleşmediğine dikkati çeken Çelik, darbe girişimi sonrasında Avrupa kurumlarıyla dayanışma gösterilmesinin Türkiye-AB ilişkileri kadar dünyaya ve bölgeye verilmesi gereken demokrasi insan hakları ve hukuk devleti mesajı açısından da son derece önemli olduğunu söyledi.

http://image.piri.net/resim/imagecrop/2016/09/09/10/02/resized_dc55b-c2b7ef89ab1.jpg

Çelik, yeni dönemde müzakerelerin kalbini oluşturan basın özgürlüğü, temel haklar ve hürriyetler gibi konular içeren fasılların (23 ve 24. fasıllar) açılmasını beklediklerini belirterek, “Bu konularda çok fazla eleştiri dile getiriliyor. Bu eleştiriler gerçekten demokrasi ve insan hakları konusunda bir ilerleme amacı taşıyorsa o zaman buyurun bu fasılları açalım diyoruz” değerlendirmesinde bulundu. Çelik, 23 ve 24'üncü fasılların bu dönemde açılmasının AB açısından bir samimiyet testi olacağını söyledi.

TALEPLER KARŞILANMALI

Bakan Mevlüt Çavuşoğlu da Federica Mogherini ve Johannes Hahn'ı geç de olsa Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirDİ. Geri kabul ve vize serbestisi anlaşmalarının 18 Mart mutabakatıyla ilişkilendirildiğini, yani 3 anlaşmanın birlikte uygulanacağını hatırlatan Çavuşoğlu, “Önümüzdeki süreçte somut bir yol haritası konusunda anlaşmamız lazım ve bunların hepsinin bir an evvel uygulanması ve vatandaşlarımızın taleplerinin bir an önce karşılanması gerekiyor” diye konuştu.

YUMUŞAK GÜÇ OLMALI

Terör konusunda AB yöneticilerinden daha iyi bir duruş sergilemelerini beklemenin en doğal hakları olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, “Biz AB'nin tekrar yumuşak güç hüviyetini kazanmasını istiyoruz. Tüm mekanizmaları ve uzmanlıklarını ortaya koyarak ve Türkiye olarak da bu vizyonun canlanması ve Türkiye'nin de bunun içinde yer almasını arzu ediyoruz” dedi.

Gördüğümüz manzara çok üzücü

Darbe girişiminden yaklaşık iki ay sonra Türkiye'ye gelen AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Mogherini ile Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu AB Komiseri Hahn, TBMM'yi de ziyaret etti.

Mogherini ve Hahn TBMM'nin 15 Temmuz FETÖ'nün darbe girişiminde zarar gören bölümlerini gezdi. Zarar gören yerleri inceleyen Mogherini ve Hahn TBMM Şeref Holü'ne çiçek bıraktı. Ziyarette Mogherini, “Bir parlamento üyesi olarak bunu görüyor olmak çok üzücü. Parlamento demokrasinin kalbidir. Demokrasinin değeri parlamentodandır” ifadelerini kullandı.