İstanbul'da dün merkez üssü Marmara Denizi Silivri açıkları olan 5,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Saat tam 13:59'da başlayan ve yaklaşık 15 saniye kadar süren sarsıntı, Marmara bölgesindeki milyonlarca vatandaşı sokağa döktü. Kıyıya 21,6 kilometre uzaklıkta, denizin 6,9 kilometre altında yaşanan kırılma, İstanbullulara 1999 yılındaki 17 Ağustos ve 12 Kasım kâbuslarını yeniden hatırlattı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) depremin büyüklüğünü 5,8 olarak duyururken, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ise rakamı 5,7 olarak açıkladı. Depremin ardından en büyüğü 4,1 büyüklüğünde 60'tan fazla artçı sarsıntı yaşandı.
1999'DAN BERİ EN BÜYÜĞÜ
Marmara Bölgesi genelinde hissedilen sarsıntılar nedeniyle İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bursa, Bilecik, Balıkesir, Çanakkale, Edirne, Kırklareli Tekirdağ ve Yalova'da özellikle öğrenciler büyük panik yaşadı. Sınıfları terk ederek okullarının bahçelerinde toplanan çocuklardan bazıları fenalaştı. İstanbul, Bursa ve Yalova'da dün okullar tatil edildi. İstanbul genelinde trafikte aksamalar yaşanırken, metrobüs duraklarında yığılma meydana geldi. Depremin ardından yaşanan yoğunluktan ötürü telefon hatları uzun süre çekmedi. Yaşananlar, 30 yıl içerisinde olması beklenen 'büyük İstanbul depremi' nedeniyle vatandaşların paniğini daha da artırdı. Dünkü deprem, 1999'dan beri bölgedeki en büyük sarsıntı olarak kayıtlara geçti. Çeşitli sebeplerle hastanelere başvuran 20-30 hafif yaralı, ayakta tedavi görüp taburcu edildi.
Çocuklar okulda çok korktu
Geçmiş olsun
Köprü yalanı
15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün altındaki görüntü, depremin ardından sosyal medyada bir süre dolaşıma sokuldu. "Köprünün hasar gördüğü' şeklinde bir yanılsamaya yol açan görüntüdeki parçaların, bayrak asmak için köprünün altına yerleştirilen platform olduğu anlaşıldı. Bir açıklama yapan AFAD, Boğaziçi'ndeki üç köprüde de yapısal bir sorun olmadığını bildirdi.
Hatlarda problem yok
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Enerji altyapı ve üst yapılarında herhangi bir sorunumuz yok. Arz hem elektrik hem doğalgaz tarafında devam ediyor" dedi. Merkez üssüne yakın 22 trafo merkezinin devre dışı kaldığını, 18 tanesinin dün akşam itibariyle devreye alındığını anlatan Dönmez, 4'ünde ise çalışmaların sürdüğünü belirtti.
Avcılar’da minare yıkıldı
İstanbul'daki deprem, Avcılar ilçesindeki Hacı Ahmet Tükenmez Camii'nin minaresinin yıkılmasına yol açtı. D-100 karayolunun yanındaki caminin minarelerinden biri kırılıp aşağı düştü. Yıkılma esnasında, cami içerisinde kimse bulunmazken, etrafındaki vatandaşlardan da yaralanan olmadı. Görgü tanığı Ahmet Hararcı, metrobüse gitmek için caminin önünden geçerken deprem olduğunu belirterek şunları söyledi: "Bu arada bir ses duydum. Ağacın üzerinde bir şey var zannettim. Bir de havaya doğru bir baktım, minare gidip geliyor. Ağacın dalı gibi sallandı. Üçüncü sarsıntıda yola doğru yıkıldı ama düşmedi. Teller tuttu. Yıkılan bölüm askıda kaldı. Sonradan kendiliğinden düştü." Öte yandan, deprem nedeniyle Fatih Camii Medresesi kubbesinde bulunan alem de hasar gördü.
Hasarlı binadan uzak durun!
Burası Balat
2 HAFTA SÜREBİLİR
AFAD Deprem Dairesi Başkanı Murat Nurlu ise şu uyarıyı yaptı: “Vatandaşlarımız evlerini kontrol etsinler, eğer hasarlı bir duvarı ya da kolonu var ise kesinlikle binanın içine girmesinler. Kuzey Anadolu fayının orta sırtında meydana gelen bu deprem 3 gün önceki depremle aynı hat üzerinde yer alıyor. Bu nedenle artçılar da yaklaşık 2 hafta devam edecektir.”
Her türlü tedbir alındı