7 bin kişiden 6 bin 500'ü FETÖ'cü çıktı

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Emniyet istihbarattaki 7 bin kadronun 6 bin 500’ünün FETÖ’cü olduğunun tespit edildiğini ve yeniden yapılanmaya gidildiğini açıkladı. Jandarma istihbaratın da yeniden yapılanacağını açıklayan Bakan Ala, göreve geldiğinde 81 ilin 74’ünün emniyet müdürünün FETÖ’cü olduğunun belirlendiğini aktardı

Yeni Şafak Haber Merkezi

İçişleri Bakanı Efkan Ala, göreve geldiğinde emniyetin istihbarat birimlerinde çalışan 7 bin kişinin 6 bin 500'ün FETÖ örgütüne bağlı olduğunu ve buralardan temizlendiklerini söyledi. Ala, Emniyet ve Jandarma istihbaratın yeniden yapılandırılacağını belirtti. NTV yayınında konuşan Ala, göreve geldiğinde 81 ilin 74'ünün emniyet müdürünün de FETÖ'cü olduğunu açıkladı. 15 Temmuz'dan sonra istihbaratın yapılandırılması konusundaki çalışmalara ilişkin soru üzerine Ala, sözlerini şöyle sürdürdü:

KOORDİNASYON BİRİMİ OLUŞTURULACAK

"Bizim şu anda emniyette daire başkanlığı seviyesinde bir istihbarat örgütümüz var. Bu İstihbarat Daire Başkanlığı'nda 17-25 Aralık'tan önce yaklaşık 7 bin çalışandan 6 bin 500'ü FETÖ mensubuydu. Onların hepsi temizlendi, başka yerlere tayin edildi, gönderilenler oldu, çıkarılanlar oldu. Buranın durumu yükseltilecek, belki daire başkanlığından başkanlık seviyesine, şimdi çalışıyoruz. Jandarmadaki istihbarat başkanlığımız da yeniden yapılanacak, içerideki kişilerin performansı değerlendirilecek, bu yapılara ait olanlara izin verilmeyecek ve onlar değiştiriliyor. İçişleri Bakanlığındaki istihbarat birimlerinin hepsinin hem yapısı hem teşkilat şeması hem de fonksiyonları yeniden ele alınıyor. Burada çeşitli alternatifleri hem Cumhurbaşkanımıza hem de Başbakanımıza sunacağız. Hükümetle alacağımız kararlarla da sonuca ulaşacağız."

MİT DIŞ, EMNİYET VE JANDARMA İSE İÇ İSTİHBARATA BAKACAK

MİT'te yapılacak değişikliklere de değinen Ala, "MİT'in yapısı, fonksiyonu, içeride ve dışarıda yaptığı istihbari çalışmaların eksiği, fazlası ele alınıyor. Bundan sonra bir de gerçekten aldığı istihbaratı değerlendirecek, koordinasyonu çok daha etkili bir biçimde yapacak olan bir kurumsal yapı ihtiyacı gözüküyor, bu da sağlanacaktır. Devletin istihbarat örgütlerinin aldığı istihbaratı değerlendirip politikaların oluşmasına katkıda bulunacak, yol gösterecek, ne olup bittiğini aktaracak bir kurum, bir koordinasyon birimi oluşacaktır. Buna ihtiyaç var." açıklamasını yaptı. Bakan Ala, devletteki istihbarat teşkilatlarının birden çok, ayrı ayrı güçlü olmasında fayda bulunduğunu, bu sayede birbirlerini kontrol edebileceklerini vurguladı.

KRİPTO OLARAK GİZLENMİŞLER HALA VAR

Bakan Ala, sözlerine şöyle devam etti: Şimdi kripto olarak gizlenmiş 50 kişi 60 kişi belki oluyor. Buna dünya üzerinde söylenebilecek en son kelime cemaattir. Daha da olur var yani tespit edilen. Açığa aldığımız sayısı da çok fazla. 81 il emniyet müdüründen 74'ü bunlardandı 17-25 Aralık sonrasında geldiğimde. Daire başkanlarının yüzde 90'ı bunlardandı onları da aldık. Yasa çıkardık ve polis kolejlerini kapattık. Öğrencilerini dağıttık. 35 bin polisin birimlerini değiştirdik. Hatta bir kısmını çıkardıktan sonra emekli ettikten sonra dava açıp getri geldiler. Çünkü yargı da onlardandı, yeni düzenleme yaptık.

ELEMELERDEN SONRA KİMSE KALMIYOR

Şu anda 10 bin polis için şu an itibariyle ilana çıkmışız. KPSS'de 60 ve üzeri olanlar müracaat ediyor. Ama özel harekata alacağımız adaylardan KPSS'yi kaldırdık. Bir de askerlik şartı arıyoruz. İlana çıkacağız daha çıkmadık. KPSS şartını kaldırdık. Neden? Geçtiğimiz nisan ayında biz özel harekat için 4 bin kişi ilana çıktık. KPSS şartı aradık 50 ve üzeri diye. 4 bin kişi için 7 bin kişi başvurdu. Elemelerden sonra elimizde kimse kalmıyor.

10 BİN ÖZEL HAREKATÇI ALINACAK

Şimdi 10 bin kişi için ilana çıkıyoruz isteriz ki 100 bin kişi başvursun. Biz 15 Temmuz gecesi Ankara'ya doğu ve güneydoğudan özel harekat polisi getirttik. Ankara'ya inemediğimiz için Nevşehir'den intikal ettirdik.

İki birim arıyor

Adil Öksüz için emniyette ve jandarmada iki birim kuruldu. Şu anda arıyoruz. Şimdiden attık ve alıyoruz. (Poliste ağır silah olacak mı sorusu üzerine) Gücün dengelenmesi lazım. Ayrı ayrı silahları olmalıdır. Güçlerin sivil halka tehdit olmayacak şekilde kurgulanması lazım. Bu şekilde dizayn ettiğinizde ayrı ayrı güçlü silahlar bağlı birimleriniz olur. Hem terörle mücadelede hem de bu tür işlerde bir saldırı olduğu zaman, F 16'ları kaldırdılar ve milleti bombaladılar o zaman bile MİT'in elinde olan birkaç füze işimize yaradı TBMM'ye gönderildi ve atıldı.