Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) avukat yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında, tutuklama talebiyle hakimliğe sevk edilen 31 avukat, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan tutuklandı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ'nün avukat yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve hakimliğe sevk edilen 42 şüpheli avukatın işlemleri sona erdi.
Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği, şüpheliler firari eski başsavcıvekili Fikret Seçen'in kardeşi Faruk Seçen, Abdulhakim Öner, Abdulkadir Rahmi Akan, Adem Taşkıran, Adem Fındık, Ahmet Çiftçi, Ahmet Gülümser, Eyüp Yağcı, Furkan Koçan, Gürkan Şahin, Hamza Çokyaşar, İrfan Güler, Hasan Tahsin Işıltan, Mehmet Özer, Yunus Sarıoğlu, Muammer Ekinci, Muhammet Fatih Yavuzer, Mehmet Barış Günay, Kemal Kır, Umut Aydın, Musa Tuğra, Mustafa Köroğlu, Muhammet Enes Çınar, Bekir Eroğlu, Burak Karaduman, Barış Kalurdi, Ebubekir İmel, Deniz Kal, Cemalettin Ören, Arslan Gültepe ve Cemal Öztürk'ün ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan tutuklanmasına karar verdi.
Hakimlik, 11 şüphelinin de adli kontrol hükümleri uygulanarak serbest bırakılmasına hükmetti. Serbest kalan şüpheliler hakkında, yurtdışına çıkış yasağı konuldu.
"Gülen'in talimatıyla avukatlık büroları kuruldu"
Savcılığın şüphelilere ilişkin sevk yazısında, FETÖ ve eylemlerine yer verilerek, örgütün avukatlık yapılanması anlatıldı. Sevk yazısında, örgüt üyelerinin tüm yargısal birimleri ele geçirmeyi hedefledikleri aktarılarak, ''Yargının temel ayaklarından olan avukatlık kurumunun da örgütsel amaçlar doğrultusunda yapılandırıldığı, şüpheli Fetullah Gülen'in emir ve talimatlarını yerine getirmek amacı ile avukatlık bürolarının kurulduğu, bu avukatlık büroları vasıtası ile yargılama dosyalarına ve yargılama yapan hakim ve savcılara erişilerek yargılama süreçlerine etki edildiği'' vurgulandı.
Sevk yazısında, örgütlü yapılanmaya dahil olan avukatların, avukatlık mesleği görünümü altında örgütsel talimatları yerine getirirken, diğer örgüt üyesi olan kamu görevlileri ya da sivil kişileri organize bir şekilde temsil ettikleri belirtilerek, temsil ederken de avukatlık görevinin vakar ve haysiyetine uymayacak şekilde gösteri, basın açıklaması eylemleri yanında, kolluk birimleri ve yargılama yapan hakim ve savcıları baskılama amaçlı eylem ve söylemlerde bulundukları kaydedildi.
Tüm şüphelilerin "ByLock" kullanıcısı olduğu bilgisi verilen sevk yazısında, şüphelilerin örgüt talimatı doğrultusunda Bank Asya'da hesap açtıkları veya var olan hesaplarına yüklü miktarda para aktardıklarına işaret edildi.
40 şüphelinin emniyetteki işlemleri
Ayrıca, soruşturma kapsamında gözaltına alınan 40 şüpheli avukatın emniyetteki işlemleri de devam ediyor.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma çerçevesinde, terör örgütü FETÖ'nün şifreli haberleşme programı "ByLock"u kullandıkları iddia edilen 189 avukat hakkında "terör örgütüne üye olmak" suçundan gözaltı kararı verilmiş, İstanbul merkezli 8 ilde düzenlenen operasyonda şüphelilerden 85'i yakalanmıştı.