3 ilde darbe mahkemesi kurulacak

HSYK, bin 418 kişilik kararnamenin ardından, yetki kararnamesi hazırlıklarına başladı. Kararname ile darbe soruşturmalarının sürdürüldüğü Ankara, İstanbul ve İzmir’de darbecilerin yargılanacağı terör mahkemelerinin kurulması bekleniyor.

Yeni Şafak

FETÖ mensubu olduğu belirlenen 3 bin 390 hakim ve savcıyı meslekten ihraç eden Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), bu isimlerden boşalan yerleri doldurmak ve soruşturmaların etkili biçimde sürdürülmesini sağlamak için geçtiğimiz Cuma adli ve idari yargıda bin 418 kişilik takviye kararnamesi yayımlamıştı. Söz konusu kararnamenin ardından HSYK 1. Dairesi, yetki kararnamesi hazırlıklarına da başladı. Görev yeri değiştirilen hakimlerin yetkileri belirlenecek kararnamenin bayramdan sonra yayımlanması bekleniyor. 15 Temmuz FETÖ'cü kalkışmanın püskürtülmesinin ardından başlatılan darbe soruşturmaları da tüm hızıyla sürüyor. Son dönemde terör ve örgüt suçlarının artması nedeniyle terör ve örgütlü suçlara bakan ihtisas mahkemelerine açılan dava sayısında da artış olmuştu.

DAVALARIN UZAMAMASI İÇİN ÖNLEM

Darbe girişimiyle ilgili davaların uzamaması için HSYK, harekete geçti. 1. Daire, bu kapsamda, özellikle en kapsamlı darbe ve FETÖ soruşturmalarının sürdürüldüğü Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyükşehirlere yeni terör mahkemelerinin kurulması için çalışmalarını başlattı. Söz konusu 3 ilin her birine birer terör mahkemesi kurulacağı belirtilirken, gerektiğinde Ankara ve İstanbul'da kurulacak yeni mahkemenin sayısının 2 de olabileceği ifade ediliyor. Bu mahkemelere ilişkin kararın, bayramdan sonra açıklanması beklenen yetki kararnamesinde yer alması bekleniyor. Söz konusu mahkemeler, mevcut terör mahkemeleri ile birlikte darbe yargılamalarına bakacak.

Duruşma salonu yapılıyor

Ankara ve İstanbul'da terör suçlarına bakmakla görevli 3, İzmir'de ise 1 mahkeme bulunuyor. Öte yandan, ilerleyen süreçlerde gerektiğinde bazı büyük illere de ilave terör mahkemelerinin kurulabileceği kaydediliyor. Türkiye genelinde FETÖ/PDY mensuplarına yönelik darbe girişimi soruşturmaları kapsamında binlerce kişi tutuklandı. Soruşturmaların tamamlanmasının ardından bu kişilerin yargılanmalarına başlanacak. Bunların önemli bir kısmı da Ankara'da yer alıyor. Darbecilerin yargılanması için Sincan Cezaevi Kampüsü'nde duruşma salonu yapılacağı bildirilmişti. Türkiye'nin en büyük duruşma salonu olacağı ifade edilen duruşma salonu için inşaat çalışmalarına başlandı. 900 kişilik kapasiteli olan duruşma salonunun kısa süre içerisinde tamamlanması bekleniyor.