Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Genel Kurulu, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması kapsamında geçici olarak görevden uzaklaştırdığı yargı mensuplarıyla ilgili önemli bir karara imza attı. HSYK, devlet yargısına alternatif olarak faaliyet gösteren FETÖ mensubu olduğu değerlendirilen 2 bin 847 hakim ve savcıyı meslekten ihraç etti. HSYK Genel Kurulu, FETÖ'nün darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında ilk etapta geçici olarak meslekten uzaklaştırılan hakim ve savcıların durumunu görüştü. Olağanüstü hal (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamenin 3. maddesinin HSYK Genel Kurulu'na verdiği yetki uyarınca, 2 bin 847 hakim ve savcı meslekten ihraç edildi.
KARAR OY BİRLİĞİYLE ALINDI
Karar oy birliğiyle alındı. HSYK Kanunu'un 69. maddesinin son fıkrasında, “Disiplin cezasının uygulanmasını gerektiren fiil suç teşkil etmezse ve hükümlülüğü gerektirmese bile mesleğin şeref ve onurunu ve memuriyet nüfuz ve itibarını bozacak nitelikte görüldüğü takdirde de meslekten çıkarma cezası verilir” ifadeleri yer alıyor. İhraç edilen isimler arasında, Adalet Bakanlığı Yüksek Müşaviri Kenan Özdemir, eski HSYK üyeleri İbrahim Okur, Nesibe Özer, Teoman Gökçe, Hüseyin Serter, Ahmet Kaya, Ergenekon Davası'na bakan hakim Hasan Hüseyin Özese, “Kozmik Oda” soruşturmasını başlatan savcı Mustafa Bilgili, MHP kurultay davasında verdiği kararla gündeme gelen hakim Burhan Yaz, İzmir askeri casusluk soruşturması savcısı Zafer Kılınç ve davaya bakan hakim Serdar Ergül MİT TIR'ları aramasını yapan eski Adana Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, İstanbul'da kamikaze karara imza atan Mustafa Başer ve Metin Özçelik ile FETÖ'nün HSYK seçimlerindeki adayları Ayşe Neşe Gül, Orhan Gödel, Levent Ünsal, Murat Gökçe ve İdris Berber de yer alıyor.
FETÖ'NÜN YARGIDAKİ UZANTILARI
HSYK, ihraç kararınıın gerekçesinde önemli tespitlere yer verildi. Kararda, “Örgütlü olarak yargı içerisinde yuvalanan, örgütün üst düzey yöneticilerinin verdiği karar doğrultusunda faaliyet gösteren ve bu yolla birçok kişiyi mağdur eden devletin birçok kurumuna yerleşen Paralel Devlet Yapılanması Terör Örgütü isimli bu yapının yargıdaki uzantıları oldukları ve cemaat cuntası şeklinde paralel bir yargı gücü oluşturdukları görülmüştür” denildi.
Bu arada, HSYK Başkanvekili ve 2. Daire Başkanı Mehmet Yılmaz, “Şemdinli Savcısı” olarak bilinen Savcı Ferhat Sarıkaya'nın da geçici olarak meslekten uzaklaştırıldığını bildirdi. HSYK, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü FETÖ soruşturması kapsamında itiraflarda bulunmuş ve hakkında HSYK tarafından soruşturma başlatmıştı. Sarıkakaya, Van Cumhuriyet Savcısı olduğu dönemde hazırladığı iddianamede dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ı çete kurmak ve yargıyı etkilemeye teşebbüsle suçlamıştı.
HSYK'nın kara kutusuydu
FETÖ'cü darbecilerle birlikte hareket eden eski HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur, hakkında gözaltı kararı olduğunu duyunca Kartal'daki lüks rezidans dairesinden bir başkasına ait araçla kaçmak isterken yakalanarak gözaltına alınmıştı. Okur, polisteki sorgusunun ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı. HSYK'nın kara kutusu Okur, görevde olduğu sürece FETÖ'yü kollamıştı. Okur, o dönemde Zaman ve Hürriyet gazetesine verdiği röpörtajda skandal cümleler sarfetmişti. Tehdit yoluyla adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs eden Okur, paralel yapı operasyonunlarının yargı mensuplarına uzanması durumunda HSYK olarak devreye gireceklerini, engellemek mümkün olmazsa, süreci yavaşlatmaya çalışacaklarını alenen ilan etmişti. Okur, 27 Ocak 2014 tarihinde “HSYK'nın gizemli ismi” başlığıyla Yeni Şafak Gazetesi'nde çıkan haberde deşifre olmuştu. Haberde, polis-yargı cuntasının darbe girişimiyle önemli bir isim haline gelen HSYK'nın 1.Daire Başkanı İbrahim Okur'un, yargının en kritik ismi olduğu belirtilmişti.