21 müebbet

28 Şubat 1997’de hükümeti devirip, dindarlara karşı cadı avı başlatan darbecilerden 21 yıl sonra hesap soruldu. Dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir, Org. Erol Özkasnak ile YÖK Başkanı Kemal Gürüz’ün aralarında bulunduğu 21 sanığa müebbet hapis cezası verildi.

Yeni Şafak Osman Özgan
Dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı - Çevik Bir - Çetin Doğan

Tarihe 'post modern' darbe olarak geçen 28 Şubat sürecine ilişkin 103 sanığın yargılandığı davada 6 yıl sonra karar çıktı. Davanın karar duruşması dün Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

DARBENİN BEYİN TAKIMI

Dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı ile dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir, Genelkurmay Genel Sekreteri Erol Özkasnak ile dönemin YÖK Başkanı Halil Kemal Gürüz'ün de aralarında bulunduğu 21 sanığa "Türkiye Cumhuriyeti İcra Vekilleri Heyetini Cebren Iskat veya Vazife Görmekten Cebren Men Suçu"nu işlediğinin sabit olduğu ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. Ancak Mahkeme, sanıkların duruşmadaki iyi halleri söz konusu cezayı müebbet hapis cezasına çevirdi. 28 Şubat’ın darbe olduğu yargı kararıyla da kesinleşti. İşte müebbet hapis cezasına çarptırılan o 21 isim: "Ahmet Çörekçi, Aydan Erol, Cevat Temel Özkaynak, Çetin Doğan, Çetin Saner, Çetin Dizdar, Çevik Bir, Erdoğan Öznal, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri, Hakkı Kılıç, Halil Kemal Gürüz, Hayri Bülent Alpkaya, Hikmet Köksal, İdris Koralp, İlhan Kılıç, İsmail Hakkı Karadayı, Kenan Deniz, Mühittin Erdal Şenel, Vural Avar, Yıldırım Türkeri."

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/04/14/01/19/resized_99148-140eb0ec3.jpg

TUTUKLAMA YOK!

Mahkeme, sanıkların yaş ve sağlık durumları nedeniyle tutuklama kararı vermezken, yurt dışı çıkış yasağı koydu. Mahkeme ayrıca adli kontrol kapsamında sanıkların her ayın 1'inde en yakın karakola imza vermesini kararlaştırırken, bunun ihmali halinde tutuklanabileceklerini sanıklara bildirdi.

68 SANIĞA BERAAT

Mahkeme ayrıca yüklenen suçu işlediği sabit olmadığı belirtilen 68 sanığın ayrı ayrı beraatlerine karar verdi. Beraat kararı verilen sanıklar arasında, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Erdal Ceylanoğlu, emekli Korgeneral ve eski MHP Milletvekili Engin Alan, eski Genelkurmay Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Tuğgeneral Ertuğrulgazi Özkürkçü gibi isimler de bulunuyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/04/14/01/20/resized_edbb4-2ec836244.jpg

RÜTBELERİ SÖKÜLECEK

Mahkeme, geriye kalan 10 sanık yönünden ise zaman aşımı nedeniyle haklarındaki davanın düşürülmesine karar verdi. Hakkında mahkumiyet kararı verilen 21 sanığın cezaları Yargıtay tarafından onanması durumunda cezaevine girecek. Ayrıca Yargıtay'ın onaması durumunda yine dönemin YÖK Başkanı Gürüz ve eski YÖK Üyesi Öznal dışında kalan İsmail Hakkı Karadayı ve Çevik Bir'in de aralarında bulunduğu 19 sanığın rütbeleri, nişanları, kılıçları geri alınacak. Askeri Ceza Kanunu'nun 30. maddesi doğrultusunda askeri veya sivil mahkemede yargılanıp bir yıldan fazla ceza alan generallerin rütbesinin erliğe düşürüleceği belirtiliyordu. Mahkeme sanıklar hakkında bu hükmün de uygulanmasını kararlaştırdı.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/04/14/01/13/resized_d6a2c-8cf84215erbakanterleme.jpg

Paşalar zulmün bedelini ödedi

’Bin yıl sürecek’ denilen 28 Şubat süreci, dün alınan müebbet hapis cezalarıyla tarihin çöp sepetindeki yerini aldı. Millet vicdanında 21 yıl önce mahkum olan 21 generalin cezası, hukuk önünde de tescillenmiş oldu. 5’li çete (TOBB, Türk-İş, TİSK, DİSK ve TESK), TÜSİAD, vesayetçi yargı ve YÖK’ün desteğiyle Refahyol’u deviren, emrindeki apoletli medya eliyle dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan hakkında kara propaganda yürüten ‘kudretli paşalar’ batı ve İsrail güdümlü ihanetin bedelini ödedi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/04/14/01/13/resized_e8eb6-d777ee26tank.jpg

Beraat istediler

Avukatların savunmalarının ardından Mahkeme Başkanı Mustafa Yiğitsoy, sanıkların son sözlerini sordu. Sanıklardan Çevik Bir, daha önceki yaptıkları savunmalarını tekrarladığını belirterek, beraatını talep etti. Emekli Korgeneral İzzetin İyigün de “Hiçbir suçum yoktur. Buna rağmen 5 yılım elinde alınmıştır. Beraatımı talep ediyorum” dedi. Emekli Korgeneral Vural Avar da FETÖ’cü iki savcı tarafından hazırlanan iddianameyle sürdürülen davayı reddettiğini kaydederek, beraatını talep etti. Emekli Korgeneral Yıldırım Türker de “Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında yazılı, herhangi bir suçun içinde bulunmadık” diye konuştu.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/04/14/01/12/resized_20c9a-c5139a1dkarar.jpg

Müdahil avukatlar itiraz etti: Tutuklayın

Hapis cezası alan paşalara ‘yaş ve sağlık durumu’ gerekçesiyle tutuklama kararı verilmemesi tepkiye neden oldu. Avukatlar Mehmet Alagöz ve Necip Kibar, müebbetlik 21 sanığın tutuklanması talebiyle üst mahkemeye itirazda bulundu. Dilekçede şu ifadelere yer verildi: “15 Temmuz’a ilişkin yargılamalar sürerken darbecilere cesaret verir mahiyetteki hatadan dönülmesini ve sanıkların tutuklanmalarını talep ediyoruz.”

1 numara yoktu

Dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı’nın mazeret bildirerek katılmadığı duruşmada, Çevik Bir ile bir kısım sanık ve avukatları hazır bulundu. Mağdurların yoğun katılım gösterdiği davaya, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ravza Kavakçı ile AK Parti Isparta Milletvekili Reşat Petek de katıldı. Ravza Kavakçı Kan, “O darbe girişiminin asil ve sabırlı direnişçilerine selam gönderiyoruz” dedi. Duruşmaya basın mensuplarının da yoğun ilgi gösterdiği görüldü. Duruşmada yapılan yoklamanın ardından söz alan müşteki avukatları, sanıkların cezalandırılmasının yanı sıra tutuklanmalarını istediklerini söyledi.

6 yıllık maraton

Necmettin Erbakan ve Tansu Çiller hükümetinin istifaya zorlayan ve Sincan’da tankları yürüterek “demokrasiye balans ayarı” diyen postmodern darbecilere hesap sormak için 2012 Nisan’da düğmeye basıldı ve ilk önce binlerce kişiyi fişleyen Batı Çalışma Grubu hedef alındı. Haklarında dava açılan 103 sanık ilk kez 2 Eylül 2013 yılında hakim karşısına çıktı. İlk duruşma başlamadan önce 37 kişi tahliye edildi. 39 tutuklu sanık ile başlayan davanın 19 Aralık 2013 tarihinde yapılan duruşmasında verilen tahliye kararlarının ardından davada tutuklu sanık kalmadı. Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kapatılmasının ardından Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlanan tarihi davanın karar duruşması dün görüldü.

DÜNYA
Veliahtın resmi de yakıldı

DÜNYA
İran Rus uçaklarının NOJEH hava üssünü kullanmasını kabul etti