1927’de nüfusun yarısı göçmendi

Osmanlı’dan alınan göç mirasının Cumhuriyet’le beraber devam ettiğini anlatan Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel, 1927’de yapılan ilk nüfus sayımına dikkat çekti: 13,5 milyon nüfusun yarısı Misak-ı Milli sınırları dışından gelenlerden oluşuyordu.

Hatice Saka
Fotoğraf: Arşiv

Göç sosyolojisi üzerine önemli çalışmalara imza atan Sakarya Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel, Türkiye’nin son 200 yıldır Kafkaslar’dan Kırım’a, Balkanlar’dan Ortadoğu’ya kadar her bölgeden göç aldığını vurguladı. Bu göçlerin büyük çoğunun hem Türk etnik grubundan, hem de kültür olarak Türk kabul edilenlerin yaptığı göçler olduğunu kaydeden Adıgüzel, dedi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/07/26/06/33/resized_8914c-23fe86ecyusufadiguzeldekupe.jpg

GÜNDEM
Suriyelilerden sonra sıra kime gelecek?

TÜRKİYE GÖÇLE OLUŞAN BİR ÜLKE

YÖNETİLEBİLEN GÖÇ ÜLKEYE GÜÇ KATAR

Göçmenliğin dünyanın gerçeği olduğunu, dünyanın en güçlü ülkelerinin de göç alan ülkeler olduğunu söyleyen Adıgüzel, “Türkiye güçlenmek istiyorsa bu insan gücünü sonuna kadar en iyi şekilde yönetmesi gerekiyor. Göç yönetilebilirse ülkeye güç katar. Görülmeyen bir potansiyel var ve bu zaten kullanılıyor. Ancak ortada bunun farkında olmayan, sadece siyasi söylemler ve iktidarı zor durumda bırakmak adına ‘Suriyeliler gitsin, Afganlar gelmesin’ gibi basit argümanlarla muhalefet yapmak isteyenlerin ekonomide bir karşılığı yok. Sanayi, tarım ve hayvancılık gibi sektörlere bakarsanız, kimsenin yapmak istemediği emek yoğun işlerde göçmenlerin çalışıp ekonomiye büyük katkı sağladıklarını görürsünüz” şeklinde konuştu.

Irkçılık en ucuz politika