141 kere müebbet

15 Temmuz 2016’da ABD, İsrail ve Avrupa adına Türkiye’ye saldıran terör örgütü FETÖ’ye ilişkin en kritik davada darbeci sanıklara ceza yağdı. Aralarında sözde ‘Yurtta Sulh Konseyi’ üyelerinin de bulunduğu 224 sanıklı Genelkurmay çatı davasında 17 sanık 141 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı.

Osman Özgan
Akın Öztürk

’nün 15 Temmuz darbe girişiminin en kritik davalarından Genelkurmay Çatı Davası’nda dün karar duruşması yapıldı. Darbenin planlaması ve yönetiminde rol alan sözde Yurtta Sulh Konseyi üyelerinin de aralarında bulunduğu sanıklara ceza yağdı.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/06/21/01/40/resized_a832a-ed9c5fbbtepki.jpg

178’İ CEZALANDIRILDI

Mahkeme Başkanı Oğuz Dik’in açıkladığı karara göre, toplam 178 sanığa ceza verildi. Bunlardan 127’si ağırlaştırılmış müebbet, 23’ü müebbet, 4’ü darbe girişimine yardım, 24’ü FETÖ üyesi olmak suçundan hapse mahkum edildi. FETÖ elebaşısı Fetullah Gülen’in de aralarında bulunduğu 13 sanığın dosyasını ayıran mahkeme, 33 sanık hakkında da beraat verdi.

TÜM DARBE EYLEMLERİNDEN SORUMLU

Açıklanan karara göre, 38 kişilik sözde Yurtta Sulh Konseyi üyelerinden 20’si tüm ülkedeki darbe eylemlerinden sorumlu tutuldu. Bu kapsamda, aralarında eski Hava Kuvvetleri Komutanı ve YAŞ üyesi Akın Öztürk ile Hakan Evrim, Kubilay Selçuk, Mehmet Partigöç, Mehmet Dişli, Ömer Faruk Harmancık, Ahmet Özçetin, Ali Osman Gürcan, Bilal Akyüz, Cemil Turhan, Erhan Caha, Fırat Alakuş, Murat Koçyiğit, Mustafa Barış Avıalan, Orhan Yıkılkan, Sinan Sürer, Muhsin Kutsi Barış, “Anayasayı ihlal, cumhurbaşkanına suikast ve kasten adam öldürme” suçlarından 141’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırıldı.

SÖNMEZATEŞ’E 137 MÜEBBET

Yine dönemin Genelkurmay Başkanlığı Özel Kalem Müdürü Osman Kılıç’a 140, Cumhurbaşkanına suikast davasından hapse mahkum edilen Gökhan Şahin Sönmezateş’e 137 ve darbenin İstanbul ayağını planladığı belirtilen eski kurmay albay Muzaffer Düzenli’ye 62 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

DARBEYİ KOORDİNE ETTİLER

Mahkeme, 38 kişilik konsey üyeleri arasında gösterilen diğer sanıklara da çeşitli oranlarda ceza verdi. Buna göre, 15 Temmuz gecesi darbe girişimi sırasında derdest edilen komutanları Akıncı Üssü’ne taşıyan, vatandaşların üzerine mermi yağdıran helikopterlerin havalandığı Kara Havacılık Komutanlığı’ndaki darbe eylemlerini koordine eden dönemin Kara Havacılık Komutanı Ünsal Coşkun ile Mehmet Şahin, Halil Gül 29’ar, Özcan Karacan 30 kez ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırıldı.

KORGENERAL’E TAHLİYE

Mahkeme, davanın general sanıklarından eski Genelkurmay Plan Prensipler Başkanı Korgeneral Salih Ulusoy hakkında darbeye teşebbüs suçundan beraat kararı verdi. Ancak mahkeme, Ulusoy’u FETÖ üyesi olmak suçundan ise 7 yıl 6 ay hapse mahkum etti. Ayrıca mahkeme, Ulusoy’un tahliyesine karar verdi. Mahkemenin beraat kararı verdiği isimlerin arasında eski Genelkurmay Harekat Plan Daire Başkanı Tümgeneral Baki Kavun da bulunuyor. Kavun’un, 15 Temmuz gecesi darbe girişiminin başarısız olduğunu anlaşılması üzerine derdest edildiği görünümü verdiği iddia ediliyordu. Yine beraat eden isimler arasında, 15 Temmuz günü MİT Başkanı Hakan Fidanı, Genelkurmay ziyareti sırasında protokol kapısında karşılayan ve uğurlayan kadın sanık Kübra Yavuz da yer aldı.

15 Temmuz’un beyin takımı

Başyavere ölene kadar

Dosyası ayrıldı

Telekulağa hem ceza hem beraat

236 duruşma 50 bin sayfa

Darbe girişiminin bastırılmasından sonra konsey üyelerinin de aralarında bulunduğu sanıklar hakkında 2 bin 581 sayfalık iddianame hazırlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, darbecilerce alıkonulan komuta heyeti ve olay gecesi yaralanan vatandaşların da aralarında bulunduğu 2 bin 386 kişi, mağdur sıfatıyla dava dosyasında yer aldı. Yaklaşık bin klasörü bulan dava dosyası kapsamında, darbecilerce o gece şehit edilen polis, asker ve sivil 251 kişi de maktul olarak kayda geçti. Karar duruşmasına kadar 236 celse görülen davada, sanık ve avukatlarının iddianame, esasa ilişkin mütalaa ve gelen evraka karşı savunmaları, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayıt altına alındı. Yaklaşık 2 bin 500 saati bulan kayıtlar, 7 katip tarafından deşifre edildi. Sanık ve avukatlarının beyanları 50 bin sayfa tuttu. Ayrıca yargılama boyunca 235 kişi de tanık olarak dinlendi.

GÜNDEM
O hesabın izi Birgün’de bulundu