Sağlık Bakanlığı tarafından 112 Acil Sağlık Hizmetleri programı kapsamında ülke genelinde başlatılan“112 Acil Hattını Meşgul Etme, Yaşama Yol Ver” kampanyası kapsamında program düzenlendi. Bilecik TOKİ İlköğretim okulunun saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan “112 Acil Hattını Meşgul Etme, Yaşama Yol Ver” kampanyası tanıtım programına, Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir, İl Genel Meclis Başkanı Serkan Yıldırım, İl Milli Eğitim Müdürü İsmail Altınkaynak, Sağlık İl Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, kurum müdürleri ve 4'üncü sınıf öğrencileri katıldı. Katılımcılara kampanya tanıtım filminin izletilmesinden sonra konuşmalara geçildi.
Açılış konuşması yapan Bilecik İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, Sağlık Bakanlığının ülke genelinde başlatmış olduğu 112 Acil Sağlık Hizmetleri kapsamında “112 Acil Hattını Meşgul Etme, Yaşama Yol Ver” medya kampanyası bugün itibariyle başladığını belirtti. Yılmaz, “Acil Sağlık Hizmetlerinin amacını, acil sağlık hizmeti ihtiyacı oluşan vatandaşlara günün 24 saatinde ücretsiz olarak 112 Acil çağrı hattının aranması halinde en kısa sürede ulaşmak ve en uygun şekilde tedavisinin yapılabileceği bir merkeze ulaştırmaktır. Hastanın durumuna göre, iklim, coğrafi ve trafik vb. koşullar göz önüne alınarak 112 acil sağlık hizmeti sunulmaktadır” dedi.
“190 BİN 16 ÇAĞRIDAN 7 BİN 387'Sİ GERÇEK VAKA”
112 Acil çağrı hattı, hayati tehlikesi olmayanlar tarafından meşgul edilmesi nedeni ile gerçek acil sağlık yardımına ihtiyacı olan hasta ve vakalara ulaşmada geç kalındığını anlatan Yılmaz, “Diğer yandan ambulansın vakaya ulaşmasında önemli sıkıntılar yaşanmaktadır. Yollarda ambulansların kullanımı için güvenlik şeridi olmaması, diğer sürücülerin ambulansa yol vermemesi ve trafik yoğunluğu gibi nedenler ambulansın vakaya ulaşmasını zorlaştırmakta olup, ilimizde 112 Acil Sağlık Hizmet İstasyon sayısı 10, ambulans sayısı 31'dir. 2014 yılı 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonlarımız tarafından verilen hizmetlere gelen çağrı sayısı 190 bin 16'dır ve sadece bunun 7 bin 387'si gerçek vakadır. Bu vakaların 3 bin 247'si il, ilçe merkezlerinde, 2 bin 140'ı ise, köylerde olmuştur. Kentsel vakaya ulaşım süremiz 0-10 dakika içerisinde yüzde 95 tir. Kırsal vakaya ulaşım süremiz 0-30 dakika içerisinde yüzde 94 tür. Bu oran Sağlık Bakanlığımız tarafımızdan yüzde 90 olarak belirlenmiş olup İlimiz bu ortalamanın üzerindedir. Ambulans çıkışlarının çağrı nedenlerine göre dağılımı ise, medikal 5 bin 411, hastaneye nakil 5 bin 463, trafik kazası 932, sağlık tedbiri 17, kesici delici alet 30, düşme 539, boğulma 5, yaralanma 77, intihar 78, elektrik çarpması 2, diğer 158, iş kazası 57, yangın 50, protokol 31 olmak üzere toplam 7 bin 387 adet vakaya bakılmıştır” ifadelerine yer verdi.
“YÜZDE 25'TE BİR RAKAM Kİ BU GERÇEKTEN BÜYÜK BİR FELAKETİN GÖSTERGESİ”
Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir, kamu olarak yürüttükleri çalışmaların içerisinde sağlığın özel ve önemli bir yeri olduğunu söyledi. 24 saat ihtiyaç duyulan bu hizmetin yürütülmesinde ve aksayan hususlar varsa onların giderilmesi içinde kampanyalara ihtiyaç duyulduğu anlatan Nayir, konuşmasına şöyle devam etti:
“112 acil çağrılara biraz önce verilen rakamlara baktığımızda 190 bin çağrının eğer 7-8 bini bir vaka ile sonuçlanıyorsa diğer kısmı gereksiz çağrılar olarak düşünülüyorsa yüzde 25'te bir rakam ki bu gerçekten büyük bir felaketin göstergesi. Bu arada yapılan gereksiz çağrıların gerçek çağrılara da fırsat vermediği veya personelimizi bu konuda yorup onları etkili bir hizmet vermekten uzak tutulduğu da kesin. Olması gereken şu acil durumları gösteren durumlarda ailelerinin hasta sahiplerinin yakınlarının arayıp bu hizmetten bir talepte bulunması lazım. Ama önümüzde görmüş olduğumuz tablo maalesef bu değil. Niye bu programı çocuklarla başlattık? Çocuklar bizim geleceğimiz. Bugüne kadar başardığımız tüm kampanyada çocuklarımızın çok önemli desteğini katkısını gördük. Hepimizin bildiği bir tütün zararlarıyla mücadelede alınan kararlar uygulanmasın da biliyoruz ve görüyoruz ki çocuklarımızın aile içerisinde ki tavırları o kampanyaların başında sonuçlanmasıyla önemli desteği oldu. Yine inanıyoruz ki çocuklarımız bu tehlikenin farkında olursa her ailede bir 112'nin gönüllüsü olarak bunun yapılan yanlışın farkındalığını ortaya çıkarmada aileleri üzerinde mutlaka olumlu tesir yapacaklardır. Çocuklarımız bu hatalı kullanımlarda kesinlikle yer almıyorlar ama bunun farkında olup bu işin birer gönüllüsü olarak bizlere destek vereceklerdir. Bu büyük problemin çözümünde yalnızca sağlığın yalnızca Milli Eğitim'in paydaş olması yeterli değil. Mutlaka toplumun diğer kesimlerinin yerel yönetimlerinde işin içinde yer alması lazım. Odalarımızın derneklerimizin içinde yer alması lazım. Taksicilerimiz minibüslerimiz bu olaya mutlaka müdahil olması lazım. Basınımızda bu konuyu gündeme getirerek bu konuda yapılan çalışmaya bir katkı sağlaması lazım. Ambulans kelimesini kullanmadan bizim dilimizde güzel bir kelime vardı. 'Can Kurtaran' çok güzel bir kelimeydi. Gerçekten arzu ederdim ki o arabalarımızın üzerinde hala yazıyor olsun. Belki de bu manayı daha iyi anlayacaktık. Bu araç can kurtarmaya gidiyor. Ama uluslararası geçerliliği olsun ülkemizdeki yabancılarda bunu anlasın diye herkesin kullandığı ambulans kelimesini bizde kullanmaya başladık. Bazen ortak müdahaleyi getiren durumlar oluyor. Hem emniyetin hem itfaiyenin hem ambulansın gitmesi gerekiyor. Dolayısıyla orada ki çağrı kabul görevlilerimiz bunu takdir ederek orada ki kurum temsilcileriyle paylaşarak anında müdahaleyi daha da geliştirmiş olacaklar” dedi.
Konuşmanın ardından protokol üyeleri, “Hayata Yol Ver Temalı” stant gezdiler. Öğrencilere dağıtılan promosyon ürünlerin ardından, 112 ekibinin örnek vaka çalışması ve ambulans tanıtımı ile son buldu.