Eski tip sürücü belgesi yenileme için son tarih belli oldu! Sürücü belgesi yenileme işlemleri ne zaman bitecek?

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nce yapılan 1 Ocak 2016'dan önce düzenlenen ehliyetlerin yenilenmesi için son tarihin ne zaman olduğu merak konusu oldu. Yeni sürücü belgesi için başvurular nüfus müdürlüklerinden yapılacak. Peki, ehliyet yenileme ücreti ne kadar, son gün ne zaman ve yenilememe cezası kaç TL? İşte detaylar...

Ehliyet yenileme

Sürücü belgesi yenileme işlemleri için son başvuru tarihine geri sayım başladı. 1 Ocak 2016'dan önce alınan ehliyetler için uyarı geldi. Eski ehliyetini değiştirmeyen vatandaşlar belirlenen tarihe kadar yenileme işlemlerini gerçekleştirmediği sürece sürücü belgeleri iptal edilecek. Peki, ehliyet yenileme işlemleri için son tarih ne zaman?

EHLİYET YENİLEME SON TARİH NE ZAMAN?

İçişleri Bakanlığı, eski ehliyetlerin yenilenmesi için sürenin 2 yıl daha uzatıldığını duyurmuştu. 2022 yılında alınan kararla eski sürücü belgelerinin yenileme süresi 31 Aralık 2024'e kadar uzatılmıştı. Sürücülerin bu tarihe kadar işlemlerini tamamlamaları gerekiyor.

Eski ehliyetlerin yenisiyle değiştirilmesi için sağlık raporu alıp gerekli harçlar yatırıldıktan sonra Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüklerimizden randevu alarak kısa sürede yeni ehliyet, verilen adrese kargolanıyor. Yenilenmiş ehliyetlerin süresi de 10 yıl olarak belirlendi. Ancak bazı ehliyet sınıfları için 5 yıl olacak.

EHLİYET YENİLEMEME PARA CEZASI NE KADAR?

Belirtilen tarihe kadar ehliyetini yenilmeyip trafik uygulamasında eski tip ehliyeti olduğu belirlenen sürücülerin sınıfına uygun olmayan ehliyet kullanmaktan ceza alacağı ifade ediliyor.

Mevcut durumda bu ceza 4 bin 64 TL olurken 2024 yılında bu tutarın 12 bin TL civarında olması bekleniyor.

EHLİYET YENİLEME ÜCRETİ NE KADAR?

Eski tip ehliyetini yenisi ile değiştirme işlemi için ​​​​​​15 TL ödenecek. Yeni tip sürücü belgesini yenileyeceklerin ödeyecekleri ücret ise 769 TL olarak belirlendi.

YENİ TİP SÜRÜCÜ BELGESİ İÇİN GEREKLİ EVRAK LİSTESİ

Ehliyet yenileme başvurusu yaparken aşağıdaki belgeler istenmektedir:

Kimlik Belgesi (Nüfus Cüzdanı - Yeni Kimlik Kartı ya da Pasaport)

Eski sürücü belgesi

Yeni alınmış sürücü sağlık raporu

2 adet biyometrik fotoğraf

Değerli kâğıt ve harç bedeli, vakıf payı makbuzu

Kan grubunu belirten belge veya yazılı beyan

Adli Sicil Belgesi (Adliyeden alınacak olup Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir.)

Ayrıca Nüfus Müdürlüğünde verilecek parmak izi.

GÜNDEM
Sürücüler dikkat: Ehliyet yenilemek için son gün yaklaşıyor