Bireysel Emeklilik Sitemi 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren zorunlu hale geldi. Kişilerin çalıştıkları dönemdeki hayat standartlarını emeklilik dönemlerinde de devam ettirmeleri için bugünden düzenli birikim yapma imkanı sağlayan BES, devlet katkısıyla desteklenen bir tasarruf ve yatırım sistemi olarak dikkat çekiyor.
2018 Ocak ayı itibarıyla otomatik katılımın yeni etabı başladı. Birçok vatandaş da 'Bireysel Emeklilik Sistemi nasıl iptal edilir?' sorusunun cevabını arıyor. İşte yanıtı...
BES NASIL İPTAL EDİLİR?
Zorunlu BES’in iptal edilme hakkı var ancak bunun için yasal bir süre bulunuyor. Çalışanlar, emeklilik planına dahil edildiğinin kendisine bildirildiği tarihten itibaren 2 ay içerisinden otomatik BES iptali için başvuruda bulunabilecekler. Katılımcılar, cayma süresinden sonra da sistemden istedikleri zaman çıkış yapabilecekler.
Zorunlu BES’ten çıkış bildiriminin emeklilik şirketine ulaşmasını müteakip on iş günü içinde çalışanın ödediği katkı payları, varsa hesabında bulunan yatırım gelirleri ile birlikte çalışana iade edilecek. Emeklilik halinde ise hesabındaki birikimi en az 10 yıl süreli yıllık gelir sigortası sözleşmesi kapsamında almayı tercih eden çalışana birikiminin yüzde 5'i oranında ek devlet katkısı teşviki verilecek.
KESİNTİ NE KADAR?
Prime esas kazancın yüzde 3'ü kadar kesinti bireysel emeklilik sistemine dahil edilecek. Bu oranı iki katına kadar artırmaya, yüzde 1'e kadar azaltmaya veya katkı payına maktu limit getirmeye Bakanlar Kurulu yetkili olacak. En düşük kesinti 53 lira, en yüksek 340 lira olacak.
ZORUNLU BES KİMLERİ KAPSIYOR?
T.C. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren uygulama, 45 yaşın altında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kamu ve özel sektör çalışanlarının tamamını kapsıyor.
OTOMATİK BES BAŞLAMA TARİHLERİ
*Çalışan sayısı 1.000 ve üzeri olan şirketler; 1 Ocak 2017
*Çalışan sayısı 250 - 999 arasında olan şirketler; 1 Nisan 2017
*Çalışan sayısı 100 - 249 arasında olan şirketler; 1 Temmuz 2017
*Çalışan sayısı 50 - 99 arasında olan şirketler; 1 Ocak 2018
*Çalışan sayısı 10 - 49 arasında olan şirketler; 1 Temmuz 2018
*Çalışan sayısı 5 - 9 arasında olan şirketler; 1 Ocak 2019