Zengine aktif vergisine Erdemoğlu'ndan destek: 150 milyar dolar kaynak oluşur

Zenginden bir defaya mahsus "aktif vergisi" alınması teklifine bir destek de Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu’ndan geldi. Erdemoğlu, Yeni Şafak'ın yaptığı teklifle 150 milyar dolarlık bir kaynağın toplanacağını ifade etti.

Cabir Turğut
İbrahim Erdemoğlu

6 Şubat 2023 depremlerinin yükünden kurtulmak amacıyla zenginden bir defaya mahsus “aktif vergisi” alınması teklifi gündemdeki yerini koruyor. Meclis kulislerinde de hem iktidar hem muhalefet cephesinin olumlu karşıladığı öneriye bir destek de SASA'yı bünyesinde barındıran Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu’ndan geldi. Erdemoğlu, varlığı 6 milyon liranın üzerinde olan herkesten yüzde 1 vergi alınması çağrısında bulunarak, “6 milyon liranın üzerindeki varlıklardan alınacak vergi, 24 ay veya 36 ay taksitle tahsil edilsin. Toplanacak kaynak 150 milyar doları bulur” dedi.

ELİMİZİ ÇABUK TUTALIM

Türkiye’de emekli kesimin çok olması, artan istihdam ve devletteki yoğun kadrolaşmanın ekonomi için büyük bir kaynak ihtiyacı ortaya çıkardığını anlatan İbrahim Erdemoğlu, şunları kaydetti: “Bunların yükünü çalışanlara ya da sabit gelirlilere değil servet sahibine vermek lazım. Varlığı 6 milyon liranın üzerinde olan herkesten yüzde 1 vergi alınsın. Vergi kapsamına dahil olanların varlıklarının 6 milyon liralık kısmı da muafiyet kapsamına girsin. 6 milyon liranın üzerindeki varlıklardan alınacak vergi, 24 ay veya 36 ay taksitle tahsil edilsin. Toplanacak kaynak 150 milyar doları bulur. 150 milyar dolar bütçe dışında, şeffaf, denetime tabi ayrı bir fonda tutulsun. 50 milyar doları 6 Şubat depremleri kapsamında 11 ilimize harcansın. 100 milyar dolar da başta İstanbul olmak üzere Marmara Bölgesi’nin kentsel dönüşümü için kullanılsın.”

KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN ELİMİZİ ÇABUK TUTALIM

Depremler nedeniyle bütçede büyük bir açık oluştuğuna dikkat çeken Erdemoğlu, “Ayrıca, İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi’nde kentsel dönüşümün hızlanması da ciddi maliyetler doğuracaktır. Ortaya çıkan bu ağır yükü karşılamak için ek vergiye ihtiyaç var. Deprem konusunda konutların çabucak bitmesi gerek. İstanbul'da deprem olursa Allah korusun Türkiye ekonomisi çöker. Türkiye ekonomisi çökerse hiçbirimizin serveti de parası da bir işe yaramaz. Böyle bir verginin alınması hem devletin hem Hazine’nin yükünü hafifletir. Bizim felsefemiz şudur: Ülke bizim, devlet bizim, millet bizim. O iyi olmadığı müddetçe bizim şahsi iyi olmamız söz konusu olamaz” dedi.

EKONOMİ
Borsa İstanbul'dan kapanış rekoru

EKONOMİ
Türkiye’nin gücüne güç kattı

EKONOMİ
İzmir’e yeni bir fuar daha: ARUSTEK–1. Araç Üstü Ekipmanları İş Makineleri ve Teknolojileri Fuarı 23 Ekim’de açılıyor