Yumurta fiyatının aylık belirlenmesi ihracatçıyı rahatlattı

Dünya genelinde yaşanan kuş gribi vakaları dolayısıyla en hareketli günlerin yaşandığı yumurta piyasasında, fiyatların aylık belirlenmesi ihracatçıları rahatlatırken, yeni ihracat kapılarının açılması bekleniyor. Başmakçı Tavukçuluk Kooperatifi Satış Sorumlusu Ünal Sardohan "Dünya sistemine geçmemiz ihracatçıları rahatlattı. Başka ülkelere de yumurta verme şansımız arttı" dedi.

Yeni Şafak
Yumurtada fiyatların aylık olarak belirlenmeye başlanması sektörde ihracat yapan firmaları memnun etti.

Birçok ülkede yaşanan kuş gribi vakaları dolayısıyla yumurta piyasasında en hareketli günler yaşanırken, Türkiye'de fiyatların aylık olarak belirlenmeye başlanması sektörde ihracat yapan firmaları memnun etti. Fiyatların aylık belirlenmesi, yumurta fiyatlarının belirlenmesinde önemli role sahip Afyonkarahisar'ın Başmakçı ilçesindeki üreticileri yeni ihracat kapılarının açılması noktasında umutlandırdı.

Başmakçı Tavukçuluk Kooperatifi Satış Sorumlusu Ünal Sardohan yaptığı açıklamada, yumurta fiyatlarının düşmesi ve yükselmesinin arz talep dengesine bağlı olduğunu söyledi.

Yüksek fiyat nedeniyle talebin azalması üzerine yumurtanın yeniden düşük bedelle alıcı bulmaya başladığını anlatan Sardohan, "Irak'ta ve Türkiye genelinde düşüş oldu. Şimdi tekrar normale, yani 30 kuruş seviyesine çıktı. Kötü bir fiyat değil ama üretici 2016 yılında çok zarar etti. Para kazanması lazımdı. Şu anda çok para kazandığı yok, kendisini idare ettirebiliyor." diye konuştu.

Sardohan, dünyada yumurta fiyatının aylık veya iki aylık açıklandığına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de yumurta ihracatında fiyatlar haftalık açıklanıyordu. Bu da bazen ihracat yapılan ülkelerin uzaklığına bağlı olarak ihracatçılara sıkıntı yaşatıyordu. Şimdi dünya piyasalarında olduğu gibi biz de aylık belirlemeye başladık. Dolar bazında aylık fiyat açıkladık. İnşallah bu ayı düzgün şekilde tamamlayabilirsek ileriki ayların da istikrarlı olacağını tahmin ediyoruz. Dünya sistemine geçmemiz ihracatçıları rahatlattı. Başka ülkelere de yumurta verme şansımız arttı. Dubai'den ve Katar'dan ihracatçılar aylık veya iki aylık fiyat istiyorlardı. Bu ülkelere de yumurta ihracatının başlaması için bir adım atıldı."

Doların yükselmesi maliyeti artırdı

Dövizdeki yükselmesinin sektördeki ham madde giderini yüzde 20 artırdığına dikkati çeken Sardohan, "1 liraya mal olan yem 1 lira 20 kuruşa gelmeye başladı. Girdiler yükseldi, yani yumurta fiyatı artsa da maliyet onu götürdü." ifadelerini kullandı.

Sardohan, Türkiye'nin yumurta ihracatında önemli rakiplerinden Ukrayna'da kuş gribinden dolayı uygulanan direkt ihracat yasağının 2 ay daha uzatıldığını anımsatarak, şunları kaydetti:

"Yasağın nisana kadar uzatıldığını öğrendik. Dünya Sağlık Örgütü açıklama yaptı. İran'ın da uzatması bekleniyor. Orası da uzatırsa, Türkiye'deki yumurta üreticisi mayıs ayına kadar istikrarlı şekilde ihracatı sürdürecek. Aylık fiyat açıklanınca 'pahalıydı, ucuzdu' tartışmaları biraz daha azalacak. Aylık fiyata geçilmesi Irak'a yapılan ihracata da önemli katkı yapacak. Yumurta Kuzey Irak'a 4 günde, Bağdat'a 7-8 günde gidiyor. Tüccar yumurtayı alıyor, iç piyasada fiyat düşünce Irak'a götürmeden zarar ediyordu. Şimdi bir ay olunca onlar da rahatladı."

Yumurta üreticisi Meltem Semerci de yumurta fiyatlarının şu anda normal seviyede seyrettiğini söyledi.

EKONOMİ
Yumurtada büyük aldatmaca

EKONOMİ
Irak'a bin tır yumurta

EKONOMİ
Üreticide 6 lira marketlerde 20 lira