Yüksek teknoloji üreteceğiz

Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ankara Üniversitesi Kök Hücre Enstitüsünün, ulusal bir merkeze dönüştürüleceğini açıkladı. Kritik teknolojilerin üretimini hızlandırmak istediklerini belirten Varank, bu alanda uluslararası rekabete de odaklanıldığının altını çizdi.

Haber Merkezi
Mustafa Varank, Ankara Üniversitesi Kök Hücre Enstitüsü'nde

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ankara Üniversitesi Kök Hücre Enstitüsü'nün ulusal merkez olması için resmi süreçlerin devam ettiğini belirtti. Kurumun ulusal merkez olmasıyla, kök hücre alanındaki çalışmalar hızlanacak. Ankara Üniversitesi Kök Hücre Enstitüsü'nü ziyaretinde konuşan Bakan Varank, bu gibi yapıları tüm Türkiye'nin hizmetine açmayı ve uluslararası bir hale getirerek dünyaya etki edecek kritik teknolojileri üretmek istediklerini bildirdi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/11/24/12/37/resized_0ae25-e9803832kokhucre1.jpg

ÜLKEMİZDE GEREKLİ ALTYAPI MEVCUT

Söz konusu enstitünün faaliyetlerine ilişkin bilgi alan Varank, laboratuvarlarda incelemede bulundu. Türkiye'de kritik teknolojilerde araştırma yapan ve bunu ürüne dönüştürmek için sanayiyle birlikte hareket eden altyapılar olduğuna dikkati çeken Varank, “Kök Hücre Merkezi de bunlardan birisi olmak için bakanlığımıza başvurdu. Resmi süreçler yürütülüyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak bu kabiliyetleri bizzat görmek istedim” diye konuştu.

Ankara Üniversitesi Kök Hücre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Günhan Gürman ise kurumun Ankara Üniversitesinin yetişmiş insan kaynağıyla bu alandaki temel bilim ve uygulamaya yönelik daha sağlam bir altyapı oluşturulması için 2009'da kurulduğunu belirtti.

5 ALANDA FAALİYET GÖSTERİYOR

Enstitünün kök hücre alanında çalışma yapan insanlara imkan sağlamak için yapılandırıldığının altını çizen Gürman, sözlerini şöyle sürdürdü: “Devlet desteğiyle kurulduk, hem üretim hem de bilimsel çalışma yapma noktasındaki ülkemizdeki tek yer burası. Şu anda hücresel tedaviler ve klinik uygulamaları, doku ve organ mühendisliği ile biyomalzemeler, hücre ve doku bankacılığıyla biyobanka, kanser aşısı ve gen tedavisi ve biyoteknolojik ilaç için hücre üretilmesi gibi çok önemli 5 alanda faaliyet gösteriyoruz.”

EKONOMİ
Dijitalde hedef 500 bin yazılımcı