Yargıtay’dan milyonlarca çalışanı ilgilendiren karar: Hakarete uğrayan işçiye çifte tazminat

Çalışanları yakından ilgilendiren güzel haber Yargıtay'dan geldi. Çalıştığı işyerinde amirlerinin, ’sende birazcık şeref varsa şimdiye kadar istifa ederdin’ şeklinde hakarete varan sözlerine maruz kalan işçi soluğu mahkemede aldı. Yüksek Mahkeme; hakarete maruz kalan işçiye hem kıdem tazminatı hem de manevi tazminat ödenmesinin önünü açtı.

Yargıtay'dan hakarete uğrayan çalışanlara güzel haber geldi.

Bir otomotiv fabrikasında boya teknisyeni olarak çalışan işçi, iddiaya göre amirlerinin ve işverenin mobingine maruz kaldı. Sürekli amirlerinden hakaret işiten işçi, istifa etti. Tazminat talebi işverence geri çevrilen teknisyen İş Mahkemesi’nin yolunu tuttu, hem işverenden hem de ustabaşından şikayetçi oldu.

EKONOMİ
Bunu yapan yandı: Yargıtay’dan mesaide uyuyanlara kötü haber

"EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI DAVRANDI"

Davacı teknisyen; taciz ve mobbing sebebiyle çeşitli kurs ve sınavlar sonucu aldığı başarı belgeleri olmasına rağmen kendisinden daha az kıdeme ve eğitime sahip personelle aynı maaşla çalışarak davalı işverenin eşitlik ilkesine aykırı davrandığını kaydetti.

EKONOMİ
Yargıtay’dan milyonlarca çalışanı ilgilendiren karar: Haftalık izin 'Pazar' günü dışında da kullandırılabilir

DAVALI KENDİNİ SAVUNDU

Davalılar, tüm personellerin vasıflı olduğunu ve hak ettiği maaşları aldıklarını, bayii olması sebebiyle eğitimlerin zorunlu olarak tüm personele verildiğini, dolayısıyla davacının tüm iddialarının gerçek olmadığını savundu. Mahkeme, davanın kısmen kabulüne hükmetti. Kararı taraflar temyiz edince devreye Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi.

Yargıtay kararında, İş Mahkemesi’nce davacının mobbinge maruz kalmadığı ve mobbing iddiasını ispatlamadığı gerekçesi ile manevi tazminat talebi reddedildiği hatırlatıldı.

EKONOMİ
Damat kaynananın yüzüne tükürdü, tazminat cezasına çarptırıldı

ALINAN KARAR

Kararda şöyle denildi: "Oysaki, dava dilekçesinde sadece mobbing nedeni ile değil, davacının kişilik haklarının zedelendiği de ileri sürülerek manevi tazminat talebinde bulunulmuştur. Mahkeme, davalı işverenlikte tüm çalışanlara yönelik olarak kişilik ve onurlarını rencide edici hakarete varan haksız ve kaba tutumun mevcudiyeti sebebiyle işverenin, iş sağlığı ve güvenliğini sağlama yükümlülüğünü ihlal ettiği ve davacının kişilik hakkına yönelik saldırıyı önlemediğine dikkat çekmiştir.

Dolayısıyla da işçinin koruma ve gözetme borcuna aykırı davrandığı aşikar olup bu durumun davacıya iş sözleşmesini haklı sebeple feshetme imkanı verdiği, davacının iş sözleşmesini haklı sebeple feshettiği gerekçesi ile kıdem tazminatı talebinin kabulüne karar verildiği anlaşılmaktadır.

EKONOMİ
Bağcılar'da 3 gün çalışıp tazminat istedi, alamayınca silahla işyerini bastı

EKONOMİ
Yargıtay'dan emsal karar: Şirket belgelerinin fotokopisini çekti, tazminatsız işinden oldu

EKONOMİ
Yargıtay'dan emsal karar: Eş rıza göstermeden müşterek ev satılamayacak, bankaya ipotek verilemeyecek

EKONOMİ
Yargıtay son noktayı koydu: İşçilere haftalık izin müjdesi