Üretim ticaret finans

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile yeniden şekillendirilen ekonomi yönetimi; üç ayaklı bir sistemle yoluna devam edecek. Üretim, ticaret ve finans alanları üzerine inşa edilen sistemin hızlı karar alabilmesi için bakanlık sayısı azaltıldı. Yeni sistemde; ofis ve kurullara da büyük iş düşüyor.

Yeni Şafak Haber Merkezi
Yeni ekonomi yönetimi 2023 hedeflerine ulaşmak için üç kulvarda koşacak

İlk kabinesi önceki akşam açıklanan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne ilişkin düzenlemeler hızlıca yapılmaya başlandı. Düzenlemelere ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararnameleri; Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daha önce açıkladığı gibi ekonomiyle ilgili olan bakanlık sayısı üçe düşürüldü. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan yeni dönemde ekonomiyle ilgili en çok ismini duyacağımız üç bakan olacak.

OFİS VE KURULLARA STRATEJİK GÖREV

Birleştirilen bakanlıkların yanısıra yeni dönemde Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışacak ofis ve kurullardan da ekonomiyle ilgili olanlar aktif politika üretecekler. Cumhurbaşkanlığına bağlı faaliyet yürütecek şu üç ofis ekonomiyle ilgili olacak: Dijital Dönüşüm Ofisi, Finans Ofisi ve Yatırım Ofisi. Özel bütçeleri olan ve kamu tüzel kişiliğini haiz bu ofisler; idari ve mali özerkliğe sahip olacaklar. Ofis başkanları Cumhurbaşkanına karşı sorumlu olacaklar ve Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen amaç, politika ve stratejilere uygun olarak yönetim icra edecekler.

Yeni dönemde sadeleştirmeyle sisteme ve ilgili bakanlık, kurul ve ofislerin görev ve yetkilerinde düzenleme yapılarak sistemin netleştirilmesi sağlandı. Yeni ekonomi yönetimi 2023 hedeflerine ulaşmak için üretim, ticaret ve finans alanlarında ağırlık verecek. Yeni modele göre; bakanlıkların yapısı ve faaliyet alanlarında değişikliğe gidilmesi ve ofis ile kurullar eliyle aktif politikalar üretilmesinin en önemli amacı güçlü büyüme ile Türkiye’nin kalkınmasını hızlandırmak olacak. Çünkü Türkiye’nin milli geliri son 16 yılda üç kattan fazla arttı. Bu dinamizmi sağlayan vizyon projelerin sürdürülmesiyle ekonomik canlılığın arttırılması ve yeni istihdam alanları oluşturulması hedefleniyor.

BİRLEŞEN BAKANLIKLAR

Maliye Bakanlığının adı "Hazine ve Maliye Bakanlığı" olarak değiştirildi. Başbakan Yardımcılığına bağlı Hazine Müsteşarlığı yeni yapılanmada Maliye Bakanlığı ile bir arada olacak. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı" adıyla birleştirildi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı da "Ticaret Bakanlığı" adı altında birleştirildi.