Turquality alan işletmeler kilogram başına ihracatını 3 kat artırdı

Uçtan Uca Marka ve Turquality Uzmanlık ve Vizyon Programı başladı. Devlet Eski Bakanı Kürşat Tüzmen, “Şirketlerin kilogram başına ihracatı 1,38 - 1,5 dolar civarında iken, Turquality alan işletmelerde kilogram başına ihracat 4 – 4.5 dolar arasında değişiyor. Turquality alan işletmeler, kilogram başına ihracatını 3 kat artırdı. Bizim, ihracat rakamlarını yükseltmekten başta, ihracattan başka sansımız yok. Başka çıkış yok” dedi.

Yeni Şafak
​Turquality işletmelerde kilogram başına ihracat 4–4.5 dolar seviyesinde.

Progroup Uluslararası Danışmanlık, MÜSİAD Milli Markalar Çalışma Grubu, Turquality Patronlar Platformu ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Sürekli Eğitim Merkezi işbirliği ile “Uçtan Uca Marka ve Turquality Uzmanlık ve Vizyon Programı” başladı.

Programın açılışı, Devlet Eski Bakanı Kürşat Tüzmen, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, Progroup Başkanı Dr. Salim Çam’ın katılımı ile geçtiğimiz günlerde İTÜ Maçka Kampüsü’nde yapıldı. Mart ve Nisan aylarında devam edecek programın sonunda katılımcılar, İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından verilecek olan “Turquality ve Marka Uzmanlık ve Vizyon Sertifikası”nı alacaktır.

Turquality’de, rota yazılım sektörüne çevrilmeli

Kurucusu olduğu ve patentini aldığı Turquality programının geçen 15 yılda önemli başarılara imza attığını kaydeden Devlet Eski Bakanı Kürşat Tüzmen, şunları söyledi:

“Patentini aldığım ve kurucusu olduğum Turquality, devlet destekli ilk marka destek programıdır. 2004 yılında başlattığımız programın, 15 yılda önemli başarılara imza attı. Bundan sonra, Turquality’nin yazılım firmalarına ağırlık verilecek şekilde yapılanmasının önemli olacağını düşünüyorum. Kilogram başına ihracat rakamını artırmak ve sürdürülebilirliği sağlamada, rotamızı ileri teknoloji ürünlerine çevirmeliyiz” diye konuştu.

İTÜ Arı Teknokent’teki firmaları, Turquality’nin bir parçası olmasına yönlendirecek

Dördüncü nesil bir üniversite olarak “kuluçkadan unicorn”a uzanan girişimci firmalar çıkartmayı hedeflediklerini belirten İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, şunları kaydetti:

“İTÜ Arı Teknokent’te 280 firma mevcut; bu firmalar ar-ge ve inovasyonda başarılı çalışmalar yürütüyor. Teknokent’teki firmaları, Turquality’nin bir parçası olmaya yönlendireceğiz. Üniversitemiz aracılığıyla her yıl yaklaşık 15 firmamızı, Amerika, İngiltere, Berlin, Singapur, Dubai gibi ülkelere götürerek, yeni pazarlara açılmasına öncülük ediyoruz” dedi.

Turquality’de firmalar, 15 yılda 2.5 milyar TL destek aldı

Turquality’de 250 firmanın bulunduğu kaydeden Progroup Başkanı Dr. Salim Çam, son 15 yılda marka destek programından yararlanan firmalara, devletin yaklaşık 2.5 milyar TL destek sağladığını kaydetti.

Son dönemlerde firmaların Turquality programına girmeye yoğun ilgi gösterdiğini ifade eden Dr. Salim Çam, şunları söyledi:

“İç piyasadaki daralmayla birlikte ihracata yönelen şirketler, Turquality marka destek programından yararlanmayı istiyorlar. Özellikle, endüstriyel anlamda yarı mamül ve hammadde üreticileri, otomotiv yedek parça, lojistik, yazılım, sağlık, turizm, demir ve çelik sektörlerinden yoğun ilgi mevcut. Şunu bilmek gerekiyor ki, Turquality bir teşvik programından öte, işletmeler için bir iş ve değer modelidir” şeklinde konuştu.