Piyasanın 2018 ve 2019 yılları için büyüme beklentisi yüzde 4'ün hemen altında bulunurken; ekonomi yönetimi yüzde 5'in altında bir büyümenin "bir seçenek olarak bile değerlendirilmediğini" belirtiyor ve 2018 için yüzde 5 olarak öngördükleri büyümeyi daha da yukarı çekmek için yeni bir torba tasarı hazırlıyor.
EK DESTEKLER GELİYOR
OVP'de hem bu yıl, hem de önümüzdeki yıl büyüme yüzde 5.5 öngörülürken, Reuters'a bilgi veren ekonomi yetkilileri yüzde 5 civarında büyümenin "yeterli görülmeyeceğini" net bir şekilde ifade ederek; üretime, istihdama, işverene, reel sektöre yönelik ek destek verileceğine dikkat çekiyorlar.
4'ÜN ALTI PROBLEM OLUR
Hükümet yetkililerine göre yüzde 4'ün altında kalacak bir büyüme oranı işgücüne katılım da değerlendirildiğinde işsizliği artırır ve beraberinde ekonomide farklı problemleri de getirebilir.
OVP HEDEFİNDEN AŞAĞISINA MÜSAADE YOK!
Bu büyüme oranının kabul edilmesi hükümet yetkililerinin söylemiyle "Türkiye'yi geriye götürür ve işsizliği tetikler." Bu nedenle ekonomi yönetimi yatırımları destekleyecek tedbirleri almayı sürdüreceğini ifade ederken, büyümenin OVP hedefinden aşağı gitmesine ise müsaade edilmeyeceğini net bir şekilde belirtiyorlar.
TORBADA TOPLANACAK
"Ekonomide mevcut durumda ve teknik çalışmalarda büyüme yüzde 5 civarı gözüküyor" diyen bir ekonomi yetkilisi, "Büyümeyi destekleyici yeni kararlar alınabilir. Bu kapsamda mesela OSB ve KOBİ'lere yönelik bazı yeni teşvikler olabilir. Merkez Bankası'nın da üzerinde çalıştığı ara malı ithalatını azaltacak şekilde üretimin Türkiye'ye kaydırılması ve makine teçhizatlara yönelik bazı teşvikler gündeme gelebilir" diyen aynı yetkili sözlerini şöyle sürdürdü:
"Vergi artışı gibi uygulamalar yapılmayacak ancak bazı reformlar ya da düzenlemelerle bu desteklenecek. Bu düzenlemeler bir torba paket olarak bir araya getirilip ekonominin daha çok ivmelenmesine destek verilebilir. Bunların içinde cari açığı aşağı çeken bazı düzenlemeler de olacaktır. Üzerinde çalışılan ve etkileri hızlı görülecek adımlar planlanıyor. Özellikle girişim sermayesi konusunda bazı adımlar atılabilir. KOBİ AŞ'nin daha etkin kullanılması başka bir araç olarak gündeme gelebilir. Buradan da büyümeye katkı verecek bir destek görülecek."
BAKAN AĞBAL: MECLİSE SEVK EDİLECEK
Maliye Bakanı Naci Ağbal, AA Finans Editör Masası'nda yaptığı açıklamada, "Kamu maliyesi, ekonomiye büyüme tarafında özellikle vergi ayağında destekleyici unsurlar getirecek. 2018'de özellikle yatırım tarafında makina teçhizat harcamalarını destekleyecek birtakım düzenlemeler yapmamız gerektiği gözüküyor, o konuyla ilgili hazırlıklarımızı tamamladık" diye konuştu. Ağbal: "2018'de yatırımları, istihdamı teşvik amacıyla bir torba yasa çalışmasını yakın zamanda Meclise sevk etmeyi düşünüyoruz" ifadesini kullandı.