Türkiye'den yurt dışına lojistik merkez hamlesi

Türkiye, e-ihracatta dünya devleriyle rekabet etmek için yurt dışında lojistik merkezler kurarak, bu merkezlerdeki depolardan hızla ürün teslimatı yapacak.

Yeni Şafak
e-İhracat Stratejisi ve Eylem Planı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Türkiye, e-ihracatta dünya devleriyle rekabet etmek için yurt dışında lojistik merkezler kurarak, bu merkezlerdeki depolardan hızla ürün teslimatı yapacak.

"e-İhracat Stratejisi ve Eylem Planı"ndan derlenen bilgilere göre, e-ihracatta en büyük rekabet unsuru olan lojistik alanında Türk firmalarının öne çıkması için gerekli adımlar atılacak.

Özellikle, küçük parçaların daha ucuza ve hızlı şekilde taşınması sağlanacak. Bu amaçla, toplu gönderilerin dağıtımı, dünyanın çeşitli noktalarında özel olarak belirlenmiş tedarik üslerinden gerçekleştirilecek. Bu tedarik üsleri, iade maliyetlerinin azalmasını da sağlayarak, e-ihracatın artmasında rol oynayacak.

Bu bölgelerde, sınır ötesi e-ticarete vergi avantajları, gümrük denetim süreçleri, firma kurma, yabancı firmalara esnek mevzuat, sermayenin ve karın tamamının yatırımcının ülkesine geri gönderilebilmesi gibi önemli kolaylıklar sağlanıyor.

e-ticaret yapmak isteyen firmaların da benzer serbest bölgelerde yer alması için destek modelleri geliştirilecek. Hızlı teslimat yollarının geliştirilmesi için diğer ülkelerdeki taşımacılık firmalarıyla iş birliği kurulacak. Türkiye için potansiyel taşıyan ülkelerin posta idareleriyle PTT arasında iş birliği yapılması için protokoller imzalanacak. Bu iş birlikleriyle e-ihracatçılar lehine daha kolay ve düşük maliyetle hizmet verilmesi sağlanacak.

PTT öncülüğünde gerçekleştirilecek iş birliklerinin, sektördeki diğer oyuncular için de yol gösterici olması bekleniyor.

Tercüme desteği verilecek

e-ticaretin henüz gelişmediği veya küreselleşmediği pazarlara gidilerek, bu pazarlarda şimdiden söz sahibi olunması için adım atılacak.

Türkiye'nin ihracata dönük aktif bir pazar yeri platformuna sahip olması sağlanacak. Küresel oyuncularla rekabet edecek uluslararası e-ihracat platformlarının kurulması ve işletilmesi için destek mekanizmaları geliştirilecek. Küresel kabul görmüş e-ticaret platformları incelenerek, başarılarındaki temel etkenler, altyapısı, lojistik çözümleri, müşteri güvenini sağlama ve ödeme yapısı gibi unsurlar analiz edilecek. Bu analiz sonuçlarına göre de yerli e-ihracat platformunun desteklenmesi sağlanacak.

Farklı ülkelerle ikili iş birliği çerçevesinde ortak e-ihracat platformlarının kurulması ve işletilmesi de teşvik edilecek.

İhracatçılara, e-ticaret platformlarını daha etkin kullanması için nitelikli personel, eğitim, tercüme, ürün stoklama ve teslimat gibi konularda da destek verilecek.

Uluslararası destek ofisleri kurulacak

Firmaların, ihracat yaptıkları pazarlardaki yasal düzenlemeler, ödeme yöntemleri, lojistik firmalar gibi konularda bilgi alması için bir web sitesi oluşturulacak. Siteye, öncelikli olarak Azerbaycan, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuzey Afrika gibi ülkelere ilişkin veriler yüklenecek. Site sayesinde, çok sayıdaki ülkeye küçük miktarlarda ihracat yapan küçük firmalar, bu pazarlara dönük bilgiye sahip olabilecek. Sitede, tüketici ihtiyaçlarına yönelik bilgiler de yer alacak. Bu kapsamda, helal ürünler başta olmak üzere dünya pazarlarına açılması istenen yerel ve organik ürünlere de yer verilecek.

e-İhracatçılara hizmet verecek uluslararası destek ofisleri kurulacak. Bu ofislerde firmalara, pazarlama, ürün envanter yönetimi, dil, satış öncesi ve sonrası hizmetler, dikkat edilmesi gerekenler gibi konularda bilgi sağlanacak. Firmalar, ürün kataloglarının oluşturulması, müşteri hizmetleri sistemi kurulması, web sayfalarındaki ürün bilgilerinin yabancı dillerde yer alması gibi konularda hizmet alacak.

Firmaların, ilk aşamada ürünlerini satabileceği lojistik sistemlerini oturtmuş uluslararası e-ticaret siteleri belirlenecek. Bu siteler ile yapılacak müzakereler yoluyla e-ihracatçıların üyelik maliyetleri düşürülecek.

EKONOMİ
Doğu ve Güneydoğu'da yılın ilk ayında 134 milyon dolarlık ihracat

EKONOMİ
Elektrik ithalatı yüzde 51,41 azaldı

EKONOMİ
Türkiye’nin maden ihracatı 14 yılda 4 milyar dolara yaklaştı