Türkiye’den ABD’ye vergi cevabı

Türkiye; yaptırımla ekonomimizi tehdit eden ABD’ye aynı yöntemle cevap verdi. Alkollü içecekler, tütün, otomobil, pirinç ile makyaj malzemelerinin de aralarında olduğu ABD menşeli 22 ürüne yüzde 140 varan oranlarda ek vergi koyduk. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, yeni yaptırımların ABD’ye maliyetinin 533 milyon dolar olduğunu söyledi.

Cahit Saraçoğlu
onlarca ürüne ek gümrük vergisi getiren Cumhurbaşkanı kararı dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre; 11 Haziran 2018'de yürürlüğe konulan ABD menşeli bazı ürünlerin ithalatında ek mali yükümlülük uygulanan oranlar yüzde 100 artırıldı. ABD’den ithal edilen otomobil, Alkollü içecekler, türün ürünleri, kozmetik, plastik, sert kabuklu meyveler ile pirincin de aralarında bulunduğu onlarca ürüne ek gümrük vergisi getiren Cumhurbaşkanı kararı dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı.

İŞTE EK VERGİ KONULAN ÜRÜNLER VE ORANLAR

Buna göre, ek mali yükümlülük oranları; etil alkol ile damıtım yoluyla elde edilen alkollü içkiler, likörler ve diğer alkollü içeceklerde yüzde 140, otomotiv ürünlerinde yüzde 120, yaprak tütün ve tütün dökümlerinde yüzde 60, güzellik veya makyaj müstahzaları ve cilt bakımı için kullanılan müstahzalarda yüzde 60, pirinçte yüzde 50, el yapısı kağıt ve kartonlarda yüzde 20, birincil elyaf, kağıt ve kartonlarında yüzde 20, sert kabuklu meyvelerde yüzde 20, taşkömürü ile ondan elde edilen briket, toprak ve benzeri yakıtlarda yüzde 13.7, taşkömürü, linyit ve turbodan elde edilen kömürlerde yüzde 10, yakmaya mahsus ağaçlarda yüzde 10 oranında artırıldı.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/08/16/01/21/resized_51783-c4bea1d7ruhsarpekcan.jpg

ABD’YE 533 MİLYON DOLAR EK MALİYETİ VAR

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, yeni yaptırım listesinin ABD’ya maliyetinin 533 milyon dolar olduğunu söyledi. Pekcan, “Siyasi farklılıklar ile ekonomik konular ayrı tutulmalı. Türk lirası olumsuz etkilendi fakat bu kalıcı değil geçicidir. Büyüme potansiyele sahip bir ülkeyiz. Ülkemize yönelen ekonomik saldırıları en etkin şekilde aşıyoruz. ABD'den ithalatta 22 kalemde vergi oranını iki katına çıkardık. Yaptırımlara 533 milyon dolarlık ek vergiyle karşılık verdik” dedi.

DAVA SÜRECİ BAŞLADI

Pekcan, dün saat 17.40’da itibarıyla Dünya Ticaret Örgütü’nde (DTÖ) ABD’yi panele davet ettiklerini belirterek “Böylece DTÖ’de dava sürecini başlatmış olduk. Bugün yapmamız çok önemliydi, çünkü DTÖ ayda iki kere toplantıya giriyor” ifadelerini kullandı.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/08/16/01/19/resized_89bf2-b2c5b0d6dekupe02cashmoney.jpg

Elektronik ürünlere de vergi talebi

ABD Başkanı Trump’ın Türkiye’ye yönelik çelik ürünlerinde getirdiği ek vergiyle ilgili olarak mütekabiliyet esası çerçevesinde dünkü resmi gazetede ABD menşeli bazı ürünlere ek mali yükümlülük uygulanmasına dair Cumhurbaşkanlığı Kararı yayımlandı. Dünkü Resmi Gazete’de ABD menşeli bazı ürünlerin ithalatına yönelik getirilen ek gümrük vergi konulan ürün listesinde cep telefonu ile diğer elektronik ürünlerin olmaması dikkat çekti.

BİR AKKUYU PARASINI TELEFONLARA VERDİK

Ancak, ABD menşeli en büyük ithal ürün olan cep telefonu iphone’nun listede olmaması dikkat çekti. Cep telefonunu belirten gümrük tarife pozisyonu GTİP olan 8517.12’nin listede yer almadı. Türkiye’de 2000-2015 yılları arasında ithal edilen cep telefonu için ödenen tutarın Akkuyu Nükleer Santrali’nin yatırım tutarını aştı. ABD merkezli teknoloji şirketi Apple’ın akıllı telefon modeli iPhone 2008’den beri ülkemizde satılıyor. Apple bu süre zarfında dünya genelinde 1.3 milyar adet İphone sattı. 2008'den beri yani 10 yıldır hayatımızda olan İphone’lar Türkiye'de ise 10 milyona yakın kişiye ulaştı. Yani her 8 kişiden birinde İphone bulunuyor. Yılda ortalama 12 milyon cep telefonu ithal eden Türkiye, 2007-2017 yılları arasında yurt dışından toplam 142 milyonu aşkın cep telefonu ithal etti.

7 MİLYAR DOLAR ÖDEDİK

Bu telefonlar için 10 yılda ödenen toplam tutar ise 24 milyarı buldu. Türkiye’nin 10 yıllık cep telefonu ithalat faturası içinde Apple’ın İphone modelleri için ödenen toplam tutarın 7 milyar doları bulduğu tahmin ediliyor. Son 10 yılda Türkiye’deki tüketiciler satın aldıkları her iPhone için devlete de yüzde 28-30 bandında vergi ödedi.

GÜNDEM
9 günlük tatilde köprü ve otoyollar ücretsiz

EKONOMİ
12 milyar liralık yatırım kararı