Türkiye’de didik didik lityum arıyoruz

Elektrikli araç bataryalarında kullanılan lityum elementini ortaya çıkarmak için yoğun çalışma yürütülüyor. Arama faaliyetlerinin göl havzaları, sodalı ve tuzlu göllerde yoğunlaştığını belirten İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kumral, "Özellikle Çankırı, Ağrı gibi yerler birer lityum yatağı olabilir. Bu bölgelerde araştırma yapılması büyük önem taşıyor" dedi.

Aybike Eroğlu
​Türkiye’de didik didik lityum arıyoruz.

TOGG başta olmak üzere geleceğin teknolojisine yön veren elektrikli araçlar, batarya teknolojisiyle dikkat çekiyor. Elektrikli araçlarda kullanılan lityum bataryalarının son derece dayanıklı olduğunu belirten İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kumral, ülkemizde lityum elementine yönelik ciddi çalışma yürütüldüğünü söyledi. Özellikle Tuz Gölü, Tersakan Gölü ve Acı göl gibi tuz rezervinin yoğun olduğu bölgelerde çalışma yapıldığını anlatan Kumral, göl havzaları ve sodalı ve tuzlu göllerde yapılan çalışmalarla birlikte ülkemizin lityum rezervinin de ortaya çıkacağını anlattı.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/10/24/12/08/resized_7e69e-5ce10dc2lityumkelle.jpg

BORUN KAYNAĞI TUZ

Tuzlu göllerden alınan örneklerin jeokimya laboratuvarlarında analiz edildiğini kaydeden Kumral, “Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yusuf Kaan Kadıoğlu ve ekibinin önderliğinde yürütülen bu projede, tuzlu su kaynaklarından alınan örnekler incelendi. Bor madenleri ve bor atıklarında da lityum araştırmaları sürüyor. Örneğin Afyon’daki jeotermallerin içinde de lityum arayışımız var” şeklinde konuştu.

ÇANKIRI VE AĞRI ÖNEMLİ

Bor madenlerinin ilk oluştuğu ortamların 20-30 sene önce tuz olarak bulunduğunu belirten Kumral, “Bu tuzlar volkanların etkisiyle kür haline geldi, daha sonra kurudu, çökeldi ve bor madeni oluştu. Özellikle Orta Anadolu’da bu konuda ciddi bir kaynak var. Bu kaynaklar araştırılarak lityum elementinin elde edilmesine yönelik çalışmalar sürüyor” diye konuştu. Kumral’a göre, ülkemizde tuz yataklarıyla ön plan çıkan Çankırı, Ağrı gibi yerler de birer lityum yatağı olabilir. Bu nedenle bölgede araştırma yapılması büyük önem taşıyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/10/24/12/08/resized_c2b18-0ec15911lityum.jpg

ABD VE ÇİN LİSTE BAŞI

EKONOMİ
Son 5 gün: 2030'a kadar 1 milyon adet üretilecek