Avrupa Birliği (AB) Teknoloji ve İnovasyon Genel Sekreteri Prof. Dr. Stefan Schepers, Türkiye'nin performansından ve sahip olduğu güçlü yönlerinden övgüyle bahsetti. İstanbul'da dün düzenlenen, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik'in de katıldığı 2. Dünya Teknoloji, İnovasyon ve Girişimcilik Konferansı Hazırlık Çalıştayı'nda konuşan Stefan Schepers, Türkiye'nin ekonomik büyüme ve sosyal gelişme anlamında yeni bir çağın eşiğinde bulunduğunu belirtti.
TAKDİRLE İZLİYORUZ
Türkiye'nin dostları olarak gelişimini takdirle takip ettiklerini ifade eden Schepers, “Bir orta gelir tuzağından bahsediyoruz. Meslektaşlarım şu soruyu soracaktır; 'gerçekten bir orta gelir tuzağının içinde misiniz?' Belki de reform tuzağı içerisindesinizdir” dedi.
İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Murat da tüm ülkelerde bilim, teknoloji ve inovasyonun sürdürülebilir ekonomik büyüme ve gelişmeyi sağlayan temel faktörler olduğunu söyledi.
ENTELEKTÜEL EKONOMİYİ GÜÇLENDİRMELİYİZ
Teknolojik gelişme ve inovasyon açısından lider konumundaki bütün ülkelerin ekonomik gelişmeler açısından da liderliği elde ettiğini söyleyen Murat, Türkiye'de ekonomik anlamda yapısal reform çalışmalarının gerçekleştiğini belirterek, “Bu tür önemli adımlar atılıyor ama buna rağmen istenilen düzeye ulaşabildiğimizi söylemek mümkün değil” dedi. Türkiye'nin entelektüel ekonomiyi güçlendirip daha rekabetçi hale gelmek zorunda olduğunu vurgulayan Murat, “2023 vizyonunu başarıp yeni vizyonlara yelken açmak ve orta gelir tuzağından çıkmak için yenilikçi girişimciliğe ve teknolojik üretime odaklanmak zorundayız" dedi.
ORTA YÜKSEK TEKNOLOJİYE DESTEK
Çalıştayın açılışında konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, Türkiye'de Ar-Ge Reform Paketi ile Ar-Ge merkezlerinin sayısının artacağına inandığını söyledi. Çelik, “Eğer yüksek teknolojili sektörde yatırım yapıyorsanız teşvik sistemi içinde 5. bölge desteklerden yararlanabiliyorsunuz. Orta yüksek teknolojili bazı sektörlerin bu kapsama alınması için çalışma yürütüyoruz” dedi. Türkiye'nin Ar-Ge harcamaları hakkında bilgi veren Çelik, bu yıl bütçeye konulan Ar-Ge rakamının 4,4 milyar lira olduğunu, bu kaynağı en doğru projelerle buluşturmak için paydaşlarla çalışacaklarını anlattı. Çelik, Türkiye'deki Ar-Ge merkezlerinin sayısının 255'e ulaştığını dile getirdi.
REFORM TUZAĞINA DİKKAT ÇEKTİ
Türkiye'nin pek çok güçlü yönlerinin bulunduğunu ve bunların derinleştirilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Stefan Schepers, şunları kaydetti: "Bu, iş, ekonomi, hükümet alanında uygun reformlar yaparak gerçekleşir. Bunu yapma anlamında yalnız değilsiniz. Avrupa'daki ortaklarınızın da benzer problemleri var. Biz de AB için aynı amaçlara sahibiz. Bağımsız beyin fırtınası gerçekleştirerek, ülkelerin gerekli reformları AB seviyesinde yapması, ekonomiyi yenilemesi, dijitalleşmeye, küreselleşmeye uyum sağlaması ve refah ortamı yaratması temel amacımız.”