Türkiye kalkınma hedeflerine yakın

Türkiye, Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı'nın (UNDP) belirlediği Binyıl Kalkınma Hedeflerine ulaşma kriterlerinde “kısmen başarılı” oldu.

Yeni Şafak Cahit Saraçoğlu

Binyıl Kalkınma Hedefleri, BM'ye üye ülkelerin 2015 yılına kadar yerine getirmeyi amaçladığı yoksullukla mücadeleden cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına kadar 8 ana hedeften oluşuyor. Kalkınma hedeflerine ulaşmak için belirlenen çalışmalarla karşılaştırıldığında Türkiye, 187 ülke arasında 88'inci sırada yer aldı.

TÜRKİYE İLK 40 ARASINDA

Yoksullukla mücadelede kötü bir performans çizen Türkiye, ülkeler sıralamasında 160'ıncı olurken, çocuk sağlığına yönelik çalışmalarda 13'üncülükle lider ülkeler arasında yer alacak kadar başarılı oldu. Türkiye en iyi ikinci performansı ise 25'inci sırada bulunduğu HIV/AIDS'le mücadelede elde etti. “Cinsiyet eşitliği”nde 146'ıncı, “çevresel sürdürülebilirlik”te 107'inci olabilirken; eğitimde 37'inci, anne sağlığında ise 40'ıncı olmayı başardı. Hazine Başkontrolü Dr. Ergül Halisçelik'in “Binyıl Kalkınma Hedefleri ve Yoksul Odaklı Büyüme” başlıklı makalesi TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yayımlandı.

Gelir endeksinde 44'üncü sıradayız

Binyılın Kalkınma Hedeflerinde Gelir Endeksi de hesaplandı. Söz konusu endekste Almanya, Avustralya, Belçika, Danimarka, Fransa, Hollanda, İsveç, İsviçre, İzlanda, Kanada, Lüksemburg ve Norveç “Çok Yüksek” kalkınma düzeyine sahip oldu. Türkiye, kalkınma düzeyinin ve gelir düzeyinin her ikisinin birlikte “Orta” olduğu grupta Endonezya'yla birlikte 44 ülke arasında yer aldı.

Sonuçlar ülkeden ülkeye değişir

Sonuçları değerlendiren Dr. Ergül Halisçelik, çalışmadaki analiz sonuçlarının ülkedeki bölgelere, etnik kökene, gelir gruplarına, cinsiyete, kent-kır ayrımına göre farklılıklar gösterebildiğine de işaret etti. Bunları dikkate alarak yapılacak hesaplamaların, hem uluslararası fon sağlayıcı kuruluşların hem de ilgili ülke karar vericilerinin nerede, hangi alanda, kimlere, nasıl ve ne düzeyde fon sağlanması konusunda veri oluşturacağını belirten Dr. Halisçelik, “Aynı zamanda ülkeler arasında kalkınmışlık seviyesi farklılığı ortaya konarak, daha objektif kriterlere bağlı olarak ülkeler sıralanacak ve uygulanacak” dedi.